Redactieblog

1 reactielaatste update:25 jul 2016

'Nieuw EU-steunpakket kent vele vaders'

Begin deze week kondigde de Europese Commissie het nieuwe pakket aan steunmaatregelen met een waarde van €500 miljoen af. Dit pakket kent vele vaders.

EU-landbouwcommissaris Phil Hogan presenteerde het plan met zijn gebruikelijke flair, met de niet mis te verstane mededeling dat hij erin was geslaagd extra geld te krijgen van zijn collega's in de Europese Commissie.

Nederland claimde als voorzitter van het afgelopen halfjaar dat onder zijn voorzitterschap de aanzet is gegeven voor het pakket aan maatregelen. De Duitse minister van landbouw, Christian Schmidt, stak zichzelf een soortgelijke pluim op de hoed, door te stellen dat het pakket waarmee Hogan kwam was gestoeld op een plan dat hij mede had ontwikkeld, samen met zijn collega's Krysztof Jurgiel (Polen) en Stéphane Le Foll (Frankrijk).

'Le Foll presenteerde zich als de spil in het Europese web'

De Franse landbouwminister Le Foll klopte zichzelf maandag 18 juli op de schouder, omdat hij het initiatief had genomen voor de Frans-Pools-Duitse ministersbijeenkomst, begin vorige maand, waar de eerste stap is gezet om nieuwe instrumenten in te zetten om de zuivelproductie te beperken. In hun plannen werden ook suggesties gedaan voor de productiebeperking in de vleessectoren (varkens en rund) en de groenten- en fruitsectoren.

Le Foll presenteerde zich als de spil in het Europese web, want hij had niet alleen het initiatief genomen voor het Frans-Duits-Poolse productiebeperkingsplan, hij had ook de Zuid-Europese landen Spanje en Italië erbij weten te betrekken.

De details van het maandag gepresenteerde nieuwe plan zouden later deze week worden bekendgemaakt, maar van de Europese Commissie is sinds maandag 18 juli publiekelijk niet meer vernomen dan dat er woensdag 20 juli een vruchtbaar overleg is geweest tussen de experts van de lidstaten en de Europese Commissie, en dat ze in augustus verder praten. Via de zijlijn druppelden nog wel wat details - en vooral vragen - naar buiten.

Claim op landbouwbegroting

Het geld komt pas vanaf half oktober beschikbaar. Hogan legt met dit pakket (€150 miljoen voor de productiebeperking in de zuivel plus €350 miljoen te verdelen over de lidstaten) alvast een claim op de landbouwbegroting voor het komend boekjaar, dat half oktober ingaat. De verwachting is dat boeren die aan de productiebeperking deelnemen, daarvan pas in de loop van volgend voorjaar de revenuen ontvangen.

€150 miljoen is een groot bedrag. Maar of met het pakket ook daadwerkelijk een omslag kan worden gerealiseerd is de vraag. De Duitse landbouwminister Schmidt maakte duidelijk dat we niet moeten geloven dat het mogelijk is om met staatshulp de zuivelmarkt te beïnvloeden. De marktdeelnemers zelf zullen de productiespiraal moeten doorbreken, zegt hij. Als dat lukt, kunnen ze zichzelf ook een pluim toesteken.

Eén reactie

  • xw

    is er nog iemand die weet waar precies de door de Nederlandse melkveehouderij betaalde superheffing over 2014/2015 (€ 135.000.000) is gebleven?

Of registreer je om te kunnen reageren.