Commentaar

5 reacties

'Niet de kop in het zand steken'

De uitkomst van het VGO-onderzoek over gezondheid en veehouderij is ongemakkelijk voor de veehouderij. Want jammer maar helaas, mensen die in de buurt wonen van veel veehouderijbedrijven op een kluitje, hebben vaker last van hun longen.

Reacties op onder meer de site van Boerderij, maar ook elders, zijn vooral negatief. Ze moeten ons weer hebben, is de teneur. De boer is weer eens slachtoffer van een groot complot tegen de veehouderij. Een complot waar ook instituten als het RIVM en de WUR bij betrokken zouden zijn. Het is psychologisch misschien wel begrijpelijk. Het gaat financieel niet goed, de discussies over de veehouderij lijken een gebed zonder eind, er is steeds weer iets aan de hand. En inderdaad, in de politiek is het opportunisme troef. Politici gebruiken elk argument dat in hun kraam te pas komt, en vergeten liefst wat daar niet in past.

'Ontkennen heeft geen zin'.

Verband tussen veehouderij en gezondheid

Maar toch... er ligt iets op tafel waar de veehouderij iets mee moet. Er is een verband tussen veehouderij en gezondheid, en dat is deels negatief. Ontkennen heeft geen zin. Dat is al te vaak gebeurd. Denk aan de Q-koorts. Het duurde te lang voor het inzicht doordrong dat daar mensen doodziek van werden en er maatregelen kwamen. Denk ook aan de antibioticakwestie en aan hoe lang het duurde voor de risico’s hiervan door iedereen onderschreven werden.

Er zit maar één ding op: de feiten onder ogen zien en dan het beste er van maken. Ontkennen heeft geen zin.

Laatste reacties

 • daan1908

  Geachte Chef Redactie , je moet niet alles op een hoop gooien maw O-koorts , antibiotica gebruik en dit onderzoek , schrijft lekker maar dat lijkt maar zo . Dit onderzoek is op basis van vrijwilligheid dus daarmee krijgt men toch echt niet de handjes op elkaar . De wetenschappelijk onderbouwde waarde van dit verhaal is nihil . Alleen al de stelling " Er is een verband tussen veehouderij en gezondheid " daar kun je nog wel 100 stellingen naast zetten bijvoorbeeld mensen die een huisdier hebben worden ouder dan diegene die zonder zitten , misschien nemen ze wel een hond om hun vrouw te ontvluchten ! Probleem hier te lande is dat mensen het verschil niet meer kunnen lezen of willen zien tussen aannames en wetenschappelijk bewijs .

 • schoonvelde

  Mee eens, wat dat betreft vond ik de reactie van de LTO wel de juiste. De overheid heeft als taak om de volksgezondheid te bewaken. In dit geval komt het ons als boeren misschien niet uit. Wegkijken heeft geen nut, gezamenlijk de handschoen oppakken en op een objectieve en praktische manier werken aan verbetering lijkt mij beter.

 • simpel boerke

  Het is duidelijk dat de produktiecapaciteit van de landbouw tegen een max aanloopt. Ik vrees dat de komende 10 -20 jaar de produktie significant terug zal lopen en zich zal verplaatsrn naar landen met meer ruimte en lagere kosten. Je merkt dat alles uit de kast gehaald wordt (milieu, dierwelzijn en nu ook volksgezondheid) om de sector terug te dringen om meer in overeenstemming met de omgeving en milieu te komen.

 • Farmer4life2

  De balans in Nederland is weg

 • alco1

  Het onderzoek is zeer plaats gebonden uitgevoerd.
  Waarom moeten er dan nog spaanders vallen in bijna veeloze gebieden?
  En we hebben toch een EU. Als er verdeeld moet worden doet de hele EU mee, maar als er gekrompen moet worden zijn we allemaal weer aparte landen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.