2383 x bekeken 1 reactie

'Kloof tussen Haagse kilometer en Zuidoost-Nederland'

Maarten Leseman
'Laat boeren, burgers en ondernemers in Zuidoost-Nederland niet in de kou staan', is de boodschap van een petitie van onder meer ZLTO aan politiek Den Haag, na de zeldzame neerslaghoeveelheden en de schade die daardoor is ontstaan.

Maarten Leseman is specialist public affairs bij ZLTO

Deze week bood een brede coalitie van maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven uit Zuidoost-Nederland een petitie aan aan de Kamercommissie voor Economische Zaken. Strekking van deze petitie: laat boeren, burgers en ondernemers in Zuidoost-Nederland niet in de kou staan nu overvloedige neerslag en een ijsstorm van 'tennisballen bevroren water' voor honderden miljoenen euro's aan schade hebben aangericht. De petitie is in ontvangst genomen, maar het was ook ervaren hoe breed en diep de kloof is tussen Haagse vierkante kilometer en Zuidoost-Nederland.

Zuidoost-Nederland is onevenredig getroffen

De overvloedige neerslag van begin tot eind juni heeft Zuidoost-Nederland onevenredig zwaar getroffen. Er is nog nooit zoveel neerslag in één maand gemeten in Nederland, terwijl het water op veel plaatsen al niet meer weg kon, land verzadigd raakte en het water daardoor dagen en op enkele plekken zelfs weken op de akkers bleef staan. Het gevolg is gewassen staan te rotten op het land. De bodem slaat dicht, het bodemleven sterft door gebrek aan zuurstof en je weet niet of en wanneer het getroffen perceel geschikt is om te bewerken en opnieuw in te zaaien. Voor landbouwgrond is de overvloedige neerslag een sluipmoordenaar: je weet pas over weken en soms pas over maanden wat de exacte schade is.

IJsstorm over deel werkgebied

Daar kwam op 23 juni in een deel van ons werkgebied een ijsstorm overheen, door de meteorologische instituten aangemerkt als een 'supercel'. Deze combinatie van harde wind en zware ijsneerslag (tennisballen bevroren water met een snelheid waar Max Verstappen niet aan kan tippen) heeft een schade aangericht van ongekende grootte.

Een enorm kassencomplex in het Brabantse Asten is zwaar beschadigd door het noodweer. Hagelstenen zijn dwars door het glas heen gegaan.</p>
<p><em>Foto: ANP/Paul Raats</em>
Een enorm kassencomplex in het Brabantse Asten is zwaar beschadigd door het noodweer. Hagelstenen zijn dwars door het glas heen gegaan.

Foto: ANP/Paul Raats

Voor de agrarische sector gaat het om kassen die geheel verwoest zijn, schuren en stallen waarvan complete daken vervangen moeten worden, leveringsafspraken niet na kunnen komen, schade aan gewassen en gevolgschade doordat gederfde inkomsten uit gewassen wegvallen. Maar ook buiten de land- en tuinbouw zijn de gevolgen groot: daken van huizen en andere gebouwen moeten worden vervangen, schade aan voertuigen, infrastructuur, maatschappelijke voorzieningen en natuur. De impact van de extreme weersomstandigheden op de gemeenschap is enorm. De komende maanden wordt pas echt duidelijk of de totale schade onder de één miljard euro blijft.

Maatschappelijke ontwrichting

Zuidoost-Nederland is goed beschouwd een rampgebied. Nu kun je gaan discussiëren over exacte definities, een reflex van Haagse politici en sommige verzekeraars, maar dat heeft geen pas. Nu moet je als verantwoordelijk bestuurder en politicus solidariteit tonen en daar naar handelen.

Er is sprake van maatschappelijke ontwrichting als kinderen niet naar school kunnen, mensen psychische overbelast zijn en vrezen voor hun veiligheid, gewassen staan te rotten op het land, gehandicapten in een sociaal isolement raken en de risico's voor gezondheid (asbest) van mens en dier op de loer liggen.

Onveilig voelen

Maar wat ik uit de verhalen van wethouders en leden opmaak, is dat het onveilig voelen en niet gehoord worden door de beleidsmakers en bestuurders in Den Haag, een zware wissel trekt op de emotionele weerstand. Het miskend voelen, niet gehoord worden en de politieke spelletjes spelen zijn misschien nog wel erger dan wel of niet de schade vergoed krijgen. Natuurlijk is dat ook nodig, maar over de rug van gedupeerden een politiek spel spelen, moet je niet doen.

Daarom stuurden wij, als onderdeel van de brede coalitie, een petitie naar de Tweede Kamer; laat boeren, burgers, ondernemers, wethouders niet in de kou staan. Het is niet gepast om als eerste boodschap de media in te slingeren: 'had je je maar moeten verzekeren'. Dat draagt niet bij aan het vertrouwen in de politiek.

Lees de laatste berichten over wateroverlast

Eén reactie

  • agro1

    het gas is op.

Of registreer je om te kunnen reageren.