'Dreiging komt van links' - Foto: Bert Jansen AlgemeenOpinie

‘Dreiging komt van links’

Hanna was even op visite in Brabant, waar haar broers wonen. Enthousiaste varkenshouders, die de tijd hebben verstaan en steeds groter gegroeid zijn.

“Ze hebben zorgen over de toekomst”, vertelt Hanna als ik vraag hoe het was in het Brabantse. “Het komt nu van alle kanten. De altijd welwillende provinciale en gemeentelijke overheid is in handen van links denkende bestuurders met weinig begrip voor boeren. Mijn broer zei: vroeger kon alles en nu niets meer. Hij was zorgelijk. Dat wordt hij nooit van lage prijzen. Dat vindt hij ondernemersrisico. De aanval van vooral linkse partijen voelt hij als een dolk in de rug door onzichtbare daders. Het zogenaamde maatschappelijke veld.”

Voelt als gevecht van één tegen allen

Kan ik mij voorstellen. Ook landelijk wordt de maatschappelijke wens om terug te gaan naar kleine bedrijven te pas en te onpas aangevoerd. Het voelt als een gevecht van één tegen allen. Daar merk ik in persoonlijk contact met burgers echter weinig van. Natuurlijk, men klaagt wel eens over te grote bedrijven, maar in een goed gesprek kun je alles uitleggen. In enquêtes over de landbouw komen we er steeds uit als een hardwerkende groep, met helemaal geen slecht imago.

Zelden positief nieuws over landbouw

“Dat zeggen mijn broers ook”, knikt Hanna.”Het zijn vooral politici uit de linkse hoek die hun niet op feiten gestoelde mening over groeiende maatschappelijke tegenzin, uitkramen. Dat wordt braaf door de kranten en televisie de wereld ingeslingerd. Een positief stuk over de landbouw en verantwoord voedsel lees je zelden. Terwijl we niets anders doen dan dat produceren.”

Kwakende PvdA’ers eisen kleinschalige varkenshouderij

Ergerlijk. Vorige week wilde de PvdA uitleg bij de besteding van de EU-steun. ‘De situatie in de varkenshouderij is onhoudbaar’, kwaakten de partijleden. Ze werden bijgestaan door de Partij voor de Dieren (en tegen de boer) met de eis om kleinschalige varkenshouderij.

‘Wij slagen er als landbouw niet in om feiten in de media te krijgen’

En de kranten nemen dat woordelijk over. Dat heeft meer invloed op de maatschappelijke mening dan de feiten. Wij slagen er als landbouw niet in om die in de media te krijgen. Daardoor krijgt de linkse hoek alle kans hun asociale beleid voor de boer uit te voeren.

Beheer
WP Admin