Foto: Vidiphoto (Gert Janssen) AlgemeenOpinie

‘Waterschappen hadden kunnen waarschuwen’

Onder boeren heerst ontevredenheid over waterschappen. Er is op zijn minst een communicatieprobleem.

In het Zuidoosten zijn boeren met wateroverlast erg ontevreden over de waterschappen. Na de zware buien vanaf begin juni, met bijbehorende schade, hoor je daar praten over waterschappen als verambtelijkte natuurorganisaties; organisaties die eerst oog hebben voor de bebouwde omgeving, dan voor flora en fauna en amper nog voor boeren. ‘Doodzonde’, zo klinkt het, ‘dat onze dure landbouwgrond wordt geofferd om de dorpen droog te houden’.

Boeren vingen in 2014 en ’15 bot bij waterschap

Het is geen nieuw geluid. Rond Almkerk, in West-Brabant, liep in zowel de zomer van 2015 als die van 2014 water vanuit de sloten het land op. Boeren vingen vervolgens bot bij het waterschap. Friese en Oost-Gelderse boeren hebben soortgelijke ervaringen. Boeren hebben het gevoel tegen een muur op te lopen.

Communicatieprobleem is boerenclubs en waterschap te verwijten

Op zijn minst is er hier een groot communicatieprobleem. Als er verschil van mening of onwetendheid is over wat waterschappen anno 2016 in voor boeren kunnen betekenen, dan moet dat niet pas aan de orde komen als honderden hectare aardappelen verrotten.

Zo’n communicatieprobleem is boeren(organisaties) én waterschappen te verwijten. Eigenlijk de waterschappen nog het meest. Het klimaat verandert. Dat heeft groot effect op de waterhuishouding en -overlast. Water is waar waterschappen over gaan. Zij hadden beter dan wie ook kunnen weten, en er vroegtijdig voor kunnen waarschuwen, waar de knelpunten zouden ontstaan.

Als er verschil van mening of onwetendheid is over wat waterschappen anno 2016 in voor boeren kunnen betekenen, dan moet dat niet pas aan de orde komen als honderden hectare aardappelen verrotten. Zo’n communicatieprobleem is boeren(organisaties) én waterschappen te verwijten

Beheer
WP Admin