Redactieblog

4 reacties

'Varkens lopen koeien voorbij'

"Melkveehouders moeten jaloers zijn op de varkensboeren", meent Hanna. "Die hebben nu een vitaliseringsplan. Daar kunnen melkveehouders een puntje aan zuigen. Die kampen vooral met verdeeldheid."

"De crisis maakt de geesten van de varkenshouders soepel en rijp", zegt Hans. "De nood in de melkveehouderij is kennelijk nog niet hoog genoeg. Daarom kunnen we er voor elke mening nog een club op nahouden. Dat verandert pas als de crisis langer duurt. Dan volgen we de varkenshouders wel."

'In de varkenshouderij spreken LTO en NVV met één mond. Voorzitters Jansen en Douma verdienen een compliment'

Ik heb bewondering voor de varkenssector. Daar spreken LTO en NVV met één mond. Voorzitters Ingrid Jansen en Eric Douma verdienen een compliment. Evenals het bestuur van de POV, de nieuwe producentenorganisatie in de varkenshouderij. Zij hebben de Rabo toch maar zover gekregen dat die het plan steunt. Er komt €200 miljoen. Nu de sector erachter staat, kan het ministerie van Economische Zaken (EZ) niet achterblijven. Dan komt er mogelijk nog meer geld.

'We komen geen stap verder'

"De melkveehouders krijgen er spijt van dat ze de koers houden van 'ieder voor zich'," knikt Hanna. "De varkenshouderij heeft zelf meegewerkt met het zoeken naar een oplossing van de crisis. Dan kun je de toekomst mede bepalen. Die kans laten de melkveehouders voorbij gaan. De energie wordt gestoken in het elkaar bestoken vanuit de verschillende standpunten. Ondertussen komen we geen stap verder."

"Misschien is dat wel beter voor iedereen", zegt Hans. "Laten we allemaal maar mooi doormelken, dan blijft de prijs lang laag. Dan krijg je een koude sanering. De beste bedrijven blijven over en vormen dan de basis voor een vitale landbouw. Op eigen kracht, zonder hulp van Rabo en EZ. Dat is in feite gezonder. Gewoon marktwerking. De sterkste overleeft."

"Denk jij dat wij daar bij zijn?, vraagt Hanna hem.

'Hoe langer de melkprijs laag is, hoe eerder de sector vitaal wordt.'

"Daar moeten we voor zorgen", is Hans overtuigd." Lage kosten, op dit moment niet meer investeren dan het hoognodige en dan moet het al raar komen als we het niet redden."

Een ongemakkelijke waarheid: Hoe langer de melkprijs laag is, hoe eerder de sector vitaal wordt. Ten koste van de zwakke broeders.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  In de melkveehouderij hebben we al sinds 2008 één organisatie: FrieslandCampina. Natuurlijk, er zijn nog een paar zuivelcoöperaties maar die kunnen niet veel anders dan als een aanhangwagen achter FC aanstuiteren.

  De varkenshouders zijn niet verenigd in een afzetorganisatie dus zijn ze voor hun belangenbehartiging afhankelijk van LTO en NVV. In de melkveehouderij speelt LTO slechts een secundaire rol naast FC. De NMV wordt door niemand serieus genomen. Het is dus FC die in de richting van de politiek de melkveehouderij vertegenwoordigt.

 • farmerbn

  Het probleem in de landbouw is dat boeren voor weinig loon ,veel willen werken (met het gezin). In goede jaren wordt er vergroot om de belasting voor te blijven. Hierdoor komt er meer productie met het risico van lage prijzen. Als de overheid samen met de banken bepalen dat boeren eerst een pot (een percentage van de jaarlijkse omzet) geld cash op de bank moeten hebben voordat ze mogen uitbreiden met geleend geld, dan komen er veel minder problemen. Dit kunnen banken bepalen. De overheid kan zorgen dat die pot geld niet belast wordt. Zo kunnen we beter de toekomst in.

 • John*

  als de sector weet dat alle boeren een pot hebben blijven de prijzen langer laag. De prijzen gaan pas weer stijgen als de reserves bij de boeren op zijn. Een potje voor een slechte tijd is fijn werken en geeft je een concurrentie voorsprong. Als alle boeren op moeten potten is uiteindelijk nog de boer die net dat beetje extra opgepot heeft de overlevende. Voorbeeld bedrijf 1.000.000 liter.. verplichte reserve 100.000 euro. kritieke opbrengstprijs 30 cent werkelijke opbrengst 25 cent. Dan kan er 2.000.000 liter, dus 2 jaar lang onder de kritieke opbrengstprijs gemolken worden! en dan pas zijn er de eerste bedrijven die moeten stoppen of minderen in productie en gaat de melkprijs pas omhoog...Het gaat om concurrentiekracht en dat is heel erg belangrijk in een verzadigde markt. belangenvereningen moeten er voor waken dat sectoren niet inboeten op concurrentiekracht dat is momenteel het belangrijkste wat er is. koeien varkens kippen kalveren overal t zelfde liedje.

 • farmerbn

  Nee, niet alle boeren moeten zo'n pot hebben: Alleen die die willen investeren in meer productie (met een lening). Je ziet nu dat dat net de bedrijven zijn die het nu moeilijk hebben. Daarnaast zijn er landen die het niet willen; die boeren zullen dan net iets eerder de handdoek in de ring gooien dan de Nederlandse boeren. Door deze regel kan Nederland voor de toekomst er sterker uitkomen. Maw bij een prijsdip vallen andere boeren in andere landen eerder om en als de prijzen later omhoog gaan profiteren alleen de (Nederlandse) blijvers. We weten allemaal dat Apple veel geld heeft en toch worden de mobieltjes niet goedkoper. Dus de melk blijft niet goedkoop omdat boeren een potje hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.