Foto: Roel Dijkstra AlgemeenOpinie

‘Varkens lopen koeien voorbij’

“Melkveehouders moeten jaloers zijn op de varkensboeren”, meent Hanna. “Die hebben nu een vitaliseringsplan. Daar kunnen melkveehouders een puntje aan zuigen. Die kampen vooral met verdeeldheid.”

“De crisis maakt de geesten van de varkenshouders soepel en rijp”, zegt Hans. “De nood in de melkveehouderij is kennelijk nog niet hoog genoeg. Daarom kunnen we er voor elke mening nog een club op nahouden. Dat verandert pas als de crisis langer duurt. Dan volgen we de varkenshouders wel.”

‘In de varkenshouderij spreken LTO en NVV met één mond. Voorzitters Jansen en Douma verdienen een compliment’

Ik heb bewondering voor de varkenssector. Daar spreken LTO en NVV met één mond. Voorzitters Ingrid Jansen en Eric Douma verdienen een compliment. Evenals het bestuur van de POV, de nieuwe producentenorganisatie in de varkenshouderij. Zij hebben de Rabo toch maar zover gekregen dat die het plan steunt. Er komt €200 miljoen. Nu de sector erachter staat, kan het ministerie van Economische Zaken (EZ) niet achterblijven. Dan komt er mogelijk nog meer geld.

‘We komen geen stap verder’

“De melkveehouders krijgen er spijt van dat ze de koers houden van ‘ieder voor zich’,” knikt Hanna. “De varkenshouderij heeft zelf meegewerkt met het zoeken naar een oplossing van de crisis. Dan kun je de toekomst mede bepalen. Die kans laten de melkveehouders voorbij gaan. De energie wordt gestoken in het elkaar bestoken vanuit de verschillende standpunten. Ondertussen komen we geen stap verder.”

“Misschien is dat wel beter voor iedereen”, zegt Hans. “Laten we allemaal maar mooi doormelken, dan blijft de prijs lang laag. Dan krijg je een koude sanering. De beste bedrijven blijven over en vormen dan de basis voor een vitale landbouw. Op eigen kracht, zonder hulp van Rabo en EZ. Dat is in feite gezonder. Gewoon marktwerking. De sterkste overleeft.”

“Denk jij dat wij daar bij zijn?, vraagt Hanna hem.

‘Hoe langer de melkprijs laag is, hoe eerder de sector vitaal wordt.’

“Daar moeten we voor zorgen”, is Hans overtuigd.” Lage kosten, op dit moment niet meer investeren dan het hoognodige en dan moet het al raar komen als we het niet redden.”

Een ongemakkelijke waarheid: Hoe langer de melkprijs laag is, hoe eerder de sector vitaal wordt. Ten koste van de zwakke broeders.

Beheer
WP Admin