Commentaar

laatste update:28 jun 2016

'Van Dam kan niet met lege handen naar Limburg'

Nu de ernst van de hagelramp doordringt in de rest van Nederland rijst de vraag: wie draait op voor de schade?

Vanuit de sector zwelt de roep om steun van de overheid aan. Begrijpelijk. Maar dit is een heikel onderwerp. Wie zijn gevoel laat spreken zegt: natuurlijk moeten gedupeerden geholpen worden!

Brede weersverzekering

Maar... we hebben een brede weersverzekering. De overheid heeft €9 miljoen per jaar beschikbaar om de poliskosten te dekken - twee derde daarvan wordt vergoed. Ondersteuning is er dus al. Als de overheid nu alsnog in de buidel trekt, beloont ze ondernemers die bewust risico hebben genomen en zich niet hebben verzekerd tegen een risico waarvan iedereen inmiddels weet dat het steeds groter wordt, vanwege de klimaatverandering.

Algemeen belang

Het is bovendien enorm moeilijk om te bepalen waar de grens moet liggen van een eventuele schaderegeling: vallen dakpannen van particulieren er ook onder? En hoe om te gaan met gesneuvelde autoruiten die wél verzekerd waren?

'Geen individuele steun. Eventuele hulp zal gericht zijn op herstel van de bedrijfstak'.

Een beroep op de overheid is alleen kansrijk als het algemeen belang aantoonbaar is gediend. Is dat zo? In dit geval en in deze regio is daar wel wat voor te zeggen. De ramp is zo enorm dat een hele bedrijfstak gedecimeerd dreigt te worden. Dat gaat over meer dan individueel ondernemersrisico. Daarom kan de staatssecretaris woensdag toch niet met lege handen naar Limburg komen. Maar verwacht geen individuele steun; eventuele hulp zal gericht zijn op herstel van de bedrijfstak.

Gebroken glas bij tuinbouwbedrijf Groenco in Someren na de enorme hagelbuien.<br /><em>Foto: ANP </em>
Gebroken glas bij tuinbouwbedrijf Groenco in Someren na de enorme hagelbuien.
Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.