Redactieblog

2 reactieslaatste update:6 jun 2016

Van Dam als whizzkid bij de Europese landbouwtop

Martijn van Dam wil accenten geven aan (onder andere) innovatie in het Europees landbouwbeleid. Om het innovatiezaad tot volle wasdom te laten komen, zal de staatssecretaris nog wel enig schoffelwerk moeten verrichten.

De kreet dat Nederland het beste jongetje van de Europese klas wil zijn, is deze week misschien wel in de meest letterlijke zin bewaarheid. Staatssecretaris Martijn van Dam dartelde als een whizzkid rond in de wereld van de moderne technologie in landbouw en -voeding. Zijn Europese collega's konden hem soms amper volgen; verbazing en bewondering maakten zich van hen meester toen ze in Eindhoven kennisnamen van wat de Nederlandse voedingstechnologie en de moderne land- en tuinbouw te bieden hebben.

Geheime broedplek van Philips

Waar ooit het heilige der heilige was van elektronicabedrijf Philips, in Eindhoven aangeduid als 'verboden stad', mocht deze week iedereen een kijkje komen nemen.

Van Dam gaf er maandag in een toespraak tot de Europese landbouwministers nog een mooie persoonlijke dimensie aan. Vlakbij de plek waar de innovatie werd getoond, was vroeger het NatLab gevestigd; het laboratorium waar de toenmalige whizzkids van Philips onder andere de compact disk hebben uitgevonden. Daar troffen Van Dams grootouders elkaar. In de oorlog hielpen de grootouders van Van Dam joodse medeburgers onderduiken.

Daar in dat laboratorium was de toekomst voor joodse medeburgers gewaarborgd en er werd aan de toekomst van Philips gewerkt, zei Van Dam. En bovendien, voor hem persoonlijk ook niet onbelangrijk, was zijn eigen toekomst zeker gesteld, want zonder zijn grootouders was hij er niet geweest.

Insecten, algen of kweekvlees

In die traditie van vooruitkijken wilde Van Dam met de tentoonstelling Food to Be zijn collega's een kijkje gunnen in wat er in de komende jaren allemaal te wachten kan staan. Eten we straks insecten, algen, kweekvlees? Van Dam at het insectenkoekje, maar hij bekende op twitter: "Ik ben nog altijd geen liefhebber ...".

Voor sommige  Europese landbouwministers was de trip door de toekomst nu nog een stap te ver, maar het stemde wel tot nadenken. Toen de bewindslieden bij Philips GrowWise keken naar de teelt van kruiden en groenten onder gecontroleerde lichtomstandigheden buiten het bereik van de zon, lag de vraag op de lippen of dit nog wel hoort bij het normale boerenwerk, of is dit een fabriek: A farm or a factory?

Eyeopener: Philips in de landbouw

Het feit alleen dat een technologiebedrijf als Philips zich in deze tak van sport beweegt en samenwerking zoekt met veredelaars, substraatproducenten en andere bedrijven in de glastuinbouw, was voor sommigen al een eyeopener.

Innovatie is letterlijk van levensbelang, was de boodschap van Van Dam. Hij heeft er een innovatiezaadje mee gelegd bij zijn Europese collega's, maar dat zaad heeft forse kiemkracht nodig en voldoende nutriënten, lucht, licht en ruimte om echt tot wasdom te komen. Want hoe enthousiast de collega's ook waren, toen Van Dam zijn discussiestuk over de nieuwe voedselagenda in het gemeenschappelijk landbouwbeleid aan de orde stelde, kreeg hij allerminst de handen op elkaar. Het is nog maar het begin van de discussie, zei Van Dam. Hij zal nog wel even moeten schoffelen om het innovatiezaadje in Europa een kans te geven.

Paksoi groeit onder gecontroleerde lichtomstandigheden bij Growwise van Philips Lighting.
Paksoi groeit onder gecontroleerde lichtomstandigheden bij Growwise van Philips Lighting.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Whizzkid of wijsneus? Politiek gezien komt hij net kijken dus enige bescheidenheid is op z'n plaats. Oudere, meer ervaren politici uit de grote Europese landen houden niet van te trotse wijsneuzen. Door te laten zien hoe ontzettend slim we zijn, geef je ook aan je superieur te voelen en dat pikken de anderen niet. Doe je net alsof de anderen dom zijn.

  • Klaasvaak

    Zouden ze zich ook afgevraagd hebben wanneer de 'minister ' van landbouw van NL zich zou aansluiten bij het overleg...

Of registreer je om te kunnen reageren.