Boerenblog

20 reactieslaatste update:20 jun 2016

'Tijd voor omslag in de voersector'

Ik kan niet meer kan vertrouwen op de mooie praatjes van mijn zakenrelaties maar moet keihard opkomen voor mezelf. Door scherp te kijken wat en wanneer ik inkoop, betaal ik nu €5 minder per 100 kg krachtvoer dan afgelopen winter.

De voerbedrijven hebben een goed jaar achter de rug. Ze melden goede verkopen, goede winsten en een aantal gaat fors investeren in het buitenland. Dit in tegenstelling tot de financiële situatie van hun klanten: de melkveehouders en varkensboeren.

'Teveel soorten voer'

Als je het vergelijkt met andere landen, zijn we weer bijzonder. Elke fabriek verkoopt wel 40 verschillende soorten voer per diergroep. De suggestie wordt gewekt dat er voor elk probleem een bijzondere brok is. Dat marketingconcept maakt vergelijken onmogelijk en 'rechtvaardigt' een hoge marge. De productenstromen in de fabriek zijn complex en duur geworden. Fabrieken zijn niet geïnteresseerd in enkelvoudige voeders die niet door de fabriek gaan en daardoor minimale marge toevoegen. Transparantie over wat precies de grondstoffen van het mengvoer zijn, is niet altijd aanwezig. De prijs is niet gebaseerd op een redelijke marge maar op winstoptimalisatie. Speculatie is onderdeel geworden van het verdienmodel en voorkoop daarom minder gewenst.

'Voerfabrikanten moeten zich afvragen hoe ze de kostprijs voor de boeren omlaag kunnen brengen'.

'Goedkoper enkelvoudig voeren'

Volgens mij zouden tien soorten krachtvoer kunnen voorzien in de behoeften van de klant. En we kunnen veel goedkoper enkelvoudig voeren. Ook de prijzen vastzetten op het goede moment is aantrekkelijk. Voerfabrikanten moeten zich afvragen hoe ze de kostprijs voor de boeren omlaag kunnen brengen.

Ik ben tot het besef gekomen dat ik niet meer kan vertrouwen op de mooie praatjes van mijn zakenrelaties maar keihard op moet komen voor mezelf. Dit heeft helaas geleid tot ontrouw aan het bedrijf waar ik al jaren zaken mee doe. Scherp kijken wat en wanneer ik inkoop, heeft mij al 1 cent per liter melk opgeleverd doordat ik nu €5 minder per 100 kg krachtvoer betaal dan afgelopen winter.

Harm Holman: "We kunnen veel goedkoper enkelvoudig voeren."<br /><em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>
Harm Holman: "We kunnen veel goedkoper enkelvoudig voeren."
Foto: Jan Willem van Vliet

Kunstmest

Met de kunstmestverkoop gaat het net zo. Dit voorjaar moest je vooral kopen voor €27, terwijl de prijs nu €18 is. Ook hier wordt de marktprijs vooral bepaalt door speculatie, handel en stemmingmakerij.

'Ik wil Duynie voordragen voor het meest arrogante en boer-onsympathieke bedrijf'.

Eigenlijk zouden we een verkiezing moeten houden voor het meest arrogante en boer-onsympathieke bedrijf. Ik zou Duynie wel willen voordragen vanwege haar verkoop van perspulp. Een 100% monopolist die denkt dat hij alles kan maken. Dicteren van wederverkopers en elimineren van elke zakenpartner die hen niet welgevallig is. Vorig jaar hadden ze een veel te hoge prijs in de voorkoop voor de trouwe klanten. Ze gooien de perspulp liever met verlies in de vergister dan de prijs te verlagen. Als ik als klant het product wil ontvangen op het tijdstip dat mij past, moet ik 7% extra betalen. Hoe bont kun je het maken?

Respect voor boeren

Het wordt tijd dat het klantbelang in de voersector weer voorop komt te staan en dat er respect is voor de boeren. Wij boeren accepteren de huidige handelwijze kennelijk als een kudde makke schapen en ondergaan dit lijdzaam. Ik mis het geluid in dezen van onze belangenbehartigers. Moet een keiharde sanering gaan uitmaken wie er overleven?

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Dit is de taak van coöperaties. De grootste coöperatie is echter naar de beurs gegaan en is geen coöperatie meer.

 • mariapeel

  Inderdaad boycotten duynie

 • WGeverink

  Hoezo boycotten mariapeel? Koop alleen als hun product in vergelijking met andere grondstoffen interessant is.

 • maxisprint

  het rendement van perspulp in de vergister is veel hoger dan dat word gedacht, dit maakt hem ook duurder

 • veehouder10

  Helemaal met de schrijver eens. Transparantie is ver te zoeken. wanneer je de prijzen van enkelvoudige grondstoffen gaat vergelijken met brok klopt er iets niet. zogenoemde specialiteiten als opstartbrokken en kalverbrokken hebben helemaal onverklaarbare marges. Als veehouder ben je genoodzaakt om zelf kennis van zaken te krijgen op het gebied van veevoeding.

 • Farmer4life2

  2 dingen.
  Een collega in de buurt klaagde over het uurtarief van de dierenarts. Deze stond niet in verhouding met de waarde van de koe of melkprijs.

  De dierenarts antwoorde: sommigen zijn beter georganiseerd dan anderen.

  -
  Inkooporganisatie voor alleen boeren.
  Farmers4all?

  @Bennie stop eens met de heilige overtuiging van een coöperatie. Rabobank, RFC, forfarmers, agrifirm

  Hoe coöperatief zijn ze nog tov een gewoon bedrijf?
  Vaak zitten er vele bestuurslagen in waardoor minder snel actief bestuurd wordt.

 • el

  Op de CME kun je de termijnmarkt volgen, reken daar transport en verwerking kosten bij en dan weet je wat het (meng)voer mag kosten!

 • kalkar

  Boeren accepteren alles helaas. Vb. de mestnormen die veel te laag zijn, 55 kg terwijl een mais-of aardappelgewas minimaal 90 kg nodig heeft. Kost de gemiddelde boer tienduizenden euro's per jaar aan veel te hoge afzetkosten. Maar gezamelijk hiertegen "staken"? ho maar.

 • WGeverink

  Ik sprak hier met de magazijn beheerder van een melkmachine instalateur. Nederlanders zouden het prachtig vinden als we hun melkmachine elke maand na zouden kijken. Ze kunnen niks zelf... De Nederlandse boer is een beetje van als je er geen diploma voor hebt heb je er geen verstand van en moet je er niet aan zitten of mee bemoeien. Het gevolg is dat alles waar geld mee te verdienen of besparen is wordt uitbesteedt aan de periferie.

 • daan1908

  Raar , er zijn ook veevoederbedrijven die met zwaar verlies draaien . Er zijn ook grote verschillen in uitbetaalde melkprijzen , tractoren etc . Zo zwart/wit zoals de Heer Holman het ons wil doen geloven is het echt niet .

 • diekmann

  maxisprint geloof jij soms in sprookjes.

 • John*

  er is weer ruimte voor nieuwe kleine coöperaties waar de eigenaren weer samen de strategie uitstippelen zoals 100 jaar geleden... coöperaties hoeven niet groot te zijn zolang ze maar vooral efficient zijn. er hoeft ook geen directeur te zitten die 250.000 per jaar meeneemt maar vooral iemand die luistert en uitvoert wat de eigenaren verlangen.

 • Farmer4life2

  Exact John!

 • alphons1

  als je weet wa er in de speciaalbrokke bij de grote firma,s zit. en je laat die samenstelling na maken bij een kleine voerfirma dan ben je zo 10 euro goedkoper uit. anders kijk op <>

 • veehouder10

  @John 250.000 per jaar tegenwoordig is een kleinigheid. De
  salarissen per 1 januari 2016 bedragen:
  ● Yoram Knoop € 448.399
  ● Arnout Traas € 354.792
  ● Jan Potijk € 375.954

  exclusief aandelen en bonussen.

  <>

 • farmerbn

  In het noorden van Frankrijk hebben groepen van boeren een gewasbestrijdingsmiddelendeskundige ingehuurd. Die komt dus steeds langs en geeft advies welke en hoeveel middel nodig is . Die boeren kopen die middelen dan kaal (zonder advies) bij de goedkoopste verkoper. Zo ook met kunstmest enz. Kun je dus in Nederland ook doen met (rundvee)brokken. Bij 80 boeren en een kostprijs van die persoon ( incl auto, telefoon) van 80.000 euro per jaar , kost het per boer maar 1.000 euro per jaar.

 • Almagro

  @alphons1, het juiste adres is <>
  Niet te min al jaren een luis in de (mengvoer) pels.

 • mtspopken

  Bennie Stevelink, juist die grote cooperaties zijn dus niet transparant over de samenstelling van hun brokje. Als ik me niet vergis is Duynie een dochter van Agrifirm

 • Teun W

  Duynie is dochter van cosun, ben zelf nu een jaar bezig met mijnvoer.nl en enkelvoudige grondstoffen. Spectaculaire daling van voerkosten, terwijl je denkt dat mijn oude leverancier een Cooperatie zo goed mogelijk adviseert.....

 • schoonvelde

  Van gras tot glas zijn er heel veel die mee eten van ons melkgeld. Het is misschien wel eens heel interessant om met een groep veehouders een analyse te maken van de geld/kosten/opbrengsten stromen binnen de melkveehouderij.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.