Redactieblog

2184 x bekeken 1 reactie

'Overheid is de vijand van de onschuldigen'

De laatste tijd hoor je veel over grote bedrijven die zich zogenaamd in Nederland vestigen om geen belasting te hoeven betalen. Daar is iedereen boos over, maar voorlopig verandert er niets.

Ook hoor ik steeds meer verhalen over hoe de belastingdienst gewone Nederlandse burgers en bedrijven behandelt. Het stramien is telkens: we sturen een aanslag de deur uit, eventueel in de vorm van een naheffing, en leggen er meteen maar een vergrijpboete van 100% bovenop.

Aan de getroffene is het dan de taak om de boel te ontzenuwen. Daarvoor moet hij of zij kosten maken. Immers, er moet een deskundige worden ingeschakeld. Als dan blijkt dat de aanslag nergens op slaat, wordt eerst de boete eraf gehaald, dan wordt er nog een tijdje gesputterd en tenslotte gaat het proces als een nachtkaars uit, de getroffene gefrustreerd achterlatend.

Foutje? Betalen!

Door omstandigheden moest ik een btw-nummer hebben. Nog voordat er enige actie op dat nummer was geweest ontving ik al een boete; ik had verzuimd een 0-aangifte te doen. Foutje. Betalen. Had ik maar beter moeten opletten. De belastingdienst is de vijand van de onschuldigen.
Dat geldt ook voor de politie. Uit het boek De gekooide recherche blijkt waarom de politie er maar niet in slaagt om misdaden op te lossen. Een recent rapport Handelen naar waarheid schetst een vernietigend beeld van een incompetente organisatie: inefficiënte opsporing, ontbrekend vakmanschap, gebrek aan gedrevenheid, beperkt innovatievermogen, verouderde ICT-kennis, en zo gaat het nog wel even door. Intussen is de politie met heel andere dingen bezig.

Moet je maar beter opletten

Mijn dochter was onlangs betrokken bij een aanrijding. Zij was fout. Dus: auto in de prak, no-claimkorting kwijt, hoge kosten. Daar kwam nog een verrassing bij: de politie ter plaatse (die niemand erbij had geroepen, maar die op weg was naar een cursus) maakte een proces-verbaal en er werd ook nog eens een boete opgelegd van maar liefst €450. Ik wist niet dat ze dat deden, maar kennelijk is dat heel gebruikelijk. Betalen. Had je maar beter moeten opletten.

Kleine fouten, grote gevolgen

Ook boeren zitten vol met verhalen over de controleurs op hun bedrijf. Kleine fouten, grote gevolgen. Het begint erop te lijken dat de hele overheid de vijand is van relatief onschuldige burgers en de grote schurken niet aankan. Laten we daarover maar eens boos worden.

Eén reactie

  • agratax(1)

    Zou dit een referendum waard zijn? Ik zeg JA. Ik weet niet of deze schunnigheden van de overheid voor een referendum in aanmerking komen. Vermoedelijk niet want de overheid is onfeilbaar en wil dat zo houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.