Boerenblog

laatste update:30 jun 2016

Oekraïne: het land van de ongekende mogelijkheden

Onlangs maakte ik een studiereis in Oekraïne. Een week lang op pad met een groep agrarische ondernemers. Iedereen is onder de indruk van de mogelijkheden en de grote velden. Landbouwgrond van zeer goede kwaliteit.

Wat ook iedereen meeviel was de veiligheidssituatie. Natuurlijk zijn er nog steeds mensen in Nederland die denken dat in Kiev je de kogels om de oren vliegen en je op elke straathoek beroofd kunt worden. Maar ik hoorde regelmatig dat men zich veiliger voelde in Kiev dan in Amsterdam.


  • Foto's: René Kremers

    Foto's: René Kremers

  • Oekraïne: het land van de ongekende mogelijkheden
  • Oekraïne: het land van de ongekende mogelijkheden
  • Oekraïne: het land van de ongekende mogelijkheden

AK 47 Kalasjnikov

Natuurlijk blijven er steeds mensen die negatief blijven doen over Oekraïne. Iemand vroeg zich af via Facebook of we en AK 47 hadden meegenomen en, de uit Nederland gestolen schilderijen, terug hebben gebracht. Ik heb geen zin in een welles nietes-discussie op Facebook, dus ik heb niet gereageerd. Eigenlijk zou ik deze beste man elke dag een paar koppen uit de Nederlandse kranten moeten sturen over hoe het er in Nederland aan toe gaat.

'Niet veel anders in Nederland'

Wat mij nog steeds het meeste is bijgebleven van de afgelopen weken is het geval in de Achterhoek. Daar overleed een kind, omdat een rechter het nodig vond een doorgedraaide gek los te laten. Zelfs de reclassering vond dat die beste man in de cel had moeten zitten, maar de rechter niet. Als zoiets in Oekraïne gebeurt twijfelen we meteen aan de rechtstaat en de kwaliteit van de rechters, maar in Nederland kom je daar mee weg en mag die beste rechter - die mijns inziens mede schuldig is aan doodslag - gewoon op zijn plek blijven zitten. De rechter komt hiermee weg onder het mom van scheiding van machten.

Ook heb ik vandaag al weer een paar leuke dingen voorbij zijn komen in de krant. Een notaris die het mogelijk maakte om €1.000.000 te laten verdwijnen met een strafje van €10.000 vanaf komt. Een Franse toerist in Amsterdam, die met zijn fiets in de tramrails komt en gewond raakt, maar ondertussen van zijn fiets word bestolen.

Leren van elkaar

Natuurlijk kan het altijd beter, zowel in Oekraïne als in Nederland. Laten we kritisch blijven, zodat de machthebbers blijven streven naar verbeteringen zowel in Nederland als in Oekraïne. Ik heb vooral in Oekraïne een goed gevoel bij dat zaken veranderen. Neem bijvoorbeeld de politie in de grote steden. Alle agenten zijn ontslagen en er zijn allemaal nieuwe mensen aangenomen. Iedereen die je spreekt in Oekraïne is zeer tevreden over die nieuwe politie.

'Ik krijg meer en meer het idee dat het ook zinvol is te gaan leren van de Oekraïners'.

Melkveehouderij verbeteren

Wij voeren in opdracht van de Nederlandse overheid een project uit om de Oekraïne te helpen de melkveehouderij te verbeteren, maar ik krijg meer en meer het idee dat het ook zinvol is te gaan leren van de Oekraïners.

In september 2016 organiseren we weer een studiereis, gericht op de melkveehouderij. Hierbij nodig ik u uit met eigen ogen te zien hoe het er aan toe gaat in de Oekraïne.

Of registreer je om te kunnen reageren.