Redactieblog

4502 x bekeken 2 reactieslaatste update:27 jun 2016

'Nederlands voorzitterschap: kleine stapjes vooruit'

Nog één raadvergadering en het Europees voorzitterschap van de landbouwraad zit er op. Lang niet alle doelen zijn bereikt, maar Van Dam zegt toch tevreden te zijn.

Met nog een paar dagen te gaan, zit de taak er op. Nederland geeft op 1 juli de voorzittershamer van de Europese Unie over aan Slowakije. Een mooi moment om de balans op te maken.

Second-best optie

De ambities waren groot voor het Nederlandse voorzitterschap. Antibioticabeleid, kunstmest, innovatie, GLB, kwekersrecht, herziening van de vogel- en habitatrichtlijn en de biologische landbouw zijn een paar onderwerpen waar Nederland stappen wilde maken. De crisis in de melkveehouderij en de varkenshouderij stond bovenaan op de agenda van de landbouwraad het afgelopen jaar. Hoewel staatssecretaris Martijn van Dam als voorzitter graag een akkoord zou smeden over een concreet pakket van extra maatregelen, zit deze eer er niet in voor hem. De Europese Commissie heeft nog geen voorstel met maatregelen gemaakt en dat betekent dat Van Dam alleen kan werken aan een second-best optie: overeenstemming tussen de lidstaten over een voorstel waar de Europese Commissie dan aan kan gaan werken.

Van Dam zette het onderwerp innovatie in de landbouw stevig op de kaart tijdens de informele landbouwraad in mei.</p>
<p><em>Foto: EU2016NL</em>
Van Dam zette het onderwerp innovatie in de landbouw stevig op de kaart tijdens de informele landbouwraad in mei.

Foto: EU2016NL

Meer tijd nodig

Ook de wens om tot een akkoord te komen over de biologische verordening lukt niet binnen het Nederlands voorzitterschap. Hoewel er veel voortgang is geboekt, lukt het niet om de laatste klap op het dossier te geven. Daarvoor is nét een beetje meer tijd nodig. Dat is jammer, maar tegelijkertijd niet meer dan dat. Nederland is niet bepaald een voorloper als het gaat om biologische landbouw, waardoor er niet het grootste belang aan wordt gehecht om het dossier onder leiding van Nederland af te ronden.

Dat ligt iets anders bij de evaluatie van de vogel- en habitatrichtlijn. Daar werden vooral in Nederland kansen gezien. De regeling wordt vaak gezien als een blok aan het been, waardoor er vanuit Nederland en dan met name uit de landbouw een wens is om de regels aan te passen. Maar helaas. De Europese Commissie kreeg de evaluatie niet op tijd af, waardoor een conferentie over de richtlijn moest worden afgeblazen. Van Dam laat doorschemeren dat hij niet blij is dat de Europese Commissie het rapport niet tijdig af heeft. Maar gezien de grote verdeeldheid in Nederland en binnen het kabinet hierover, zal hij misschien ook wel blij zijn dat dit onderwerp – zonder zijn schuld - wordt doorgeschoven naar Slowakije.

Nog geen warm applaus

Tijdens de informele landbouwraad heeft Van Dam het onderwerp innovatie goed op de agenda weten te zetten. Tegelijkertijd liep de aftrap voor de discussie van het nieuwe GLB wat moeizamer. Het Nederlandse discussiestuk lag voor enkele lidstaten wel erg ver van hun eigen gedachtegang. De discussie is gestart, maar doordat Nederland wel erg ver voor de troepen uit liep, was er geen warm applaus voor de Nederlandse standpunten. 
Het dossier waar Nederland graag had willen scoren - toelating van het mineralenconcentraat als kunstmestvervanger - is van verschillende kanten hard gestreden. Maar ook hier is vooralsnog geen groen licht bereikt.

De EU is groot en daarmee log en traag. Hoewel Nederland zijn best heeft gedaan, zijn er geen grote veranderingen gerealiseerd tijdens het voorzitterschap. Kleine stapjes zijn er wel gezet. Nederland heeft in ieder geval de discussie aangezwengeld over innovatie, het nieuwe GLB, kwekersrecht en antibioticabeleid. Nu maar hopen dat de ballen ook in de juiste richting gaan rollen.

Laatste reacties

  • deB.


    Er is maar een doel!!! een eerlijke prijs voor ons!! stelletje muggenzifters.

  • alco1

    Kleine stapjes "vooruit", of "achteruit".
    Het is maar net hoe je het wil zien

Of registreer je om te kunnen reageren.