15896 x bekeken 19 reacties

'Milieuorganisaties beschadigen de boer'

Er is een voortdurende negatieve campagne tegen boeren gaande en die mist zijn uitwerking niet, stelt Jaco Geurts. Deze leidt tot overbodige regelgeving en een slecht imago. Ten onrechte, vindt hij.

De voortdurende, negatieve campagne van natuur- en milieuorganisaties zorgt ervoor dat er straks geen enkele boerendochter of -zoon meer is die nog verder wil met het familiebedrijf.

Nederland behoort tot de kopgroep in de wereld op het gebied van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. In 2014 is ons land nog uitgeroepen tot beste voedselland ter wereld door Oxfam Novib, omdat het voedsel gevarieerd, gezond en van goede kwaliteit is. Dit wil het CDA graag zo houden. Voor het CDA is het onbegrijpelijk dat, ondanks dat wij het in Nederland heel goed doen, onze boeren continu worden bekritiseerd over de manier waarop zij werken.

Verlangen naar eenvoud van vroeger

Natuur- en milieuorganisaties spelen in op het verlangen naar de eenvoud van vroeger. Maar 'vroeger' en 'kleinschaliger' is zelden beter. Vroeger stonden de koeien in de winter aangebonden op kleine, benauwde stallen. Tegenwoordig staan de koeien in geventileerde stallen waar ze kunnen rondlopen. Boeren hebben geïnvesteerd in innovatieve stallen met onder andere zachtere vloeren, zodat zij de beste zorg kunnen bieden aan hun dieren. Nederland loopt voorop als het gaat om dierenwelzijn. Dit geldt tevens voor de milieunormen waar de boeren aan moeten voldoen.

Lobbycampagnes

Door de voortdurend negatief gevoerde campagnes in deze maatschappelijke discussie, denken opvolgers van familie- en gezinsbedrijven wel twee keer na voordat ze het bedrijf overnemen. Telkens worden er nieuwe eisen afgedwongen en nieuwe regels opgesteld, omdat een groot deel van de Tweede Kamer meegaat in de gevoerde lobbycampagnes die klakkeloos worden overgenomen door de media.

Een goed voorbeeld daarvan is de aangenomen motie en discussie om het kalf langer bij de koe te houden. Door op deze manier onterecht de huidige praktijk neer te zetten als een gevaar voor mens, dier en milieu, doet het geen recht aan de huidige praktijk en de hardwerkende Nederlandse boer. Daarbij worden Nederlandse boeren vaak onnodig met meer regelgeving opgescheept, zoals steeds complexere nationale mestwetgeving en dubbele dierenartsinspectiekosten bij export van varkens over korte afstand naar Duitsland.

'Geef boeren de ruimte en het vertrouwen terug om te doen waar ze goed in zijn'

Deze negatieve beeldvorming is niet zonder gevolgen. Als we zo doorgaan dan is er geen enkele boerendochter of -zoon meer die nog verder wil met het familiebedrijf. Dan verliezen we goed en betrouwbaar voedsel van eigen bodem en de economische waarde daarvan voor de BV Nederland. Het wordt daarom tijd om ons te bezinnen over de aanhoudende negatieve houding jegens boeren. Geef boeren de ruimte en het vertrouwen terug om te doen waar ze goed in zijn namelijk voedsel produceren. En stop de onterechte negatieve beeldvorming.

Deze opiniebijdrage verscheen ook in het Nederlands Dagblad

Laatste reacties

 • j.h.vonk@home.nl

  De mensen massa wil nog goedkoper voedsel uit CHINA!!.

 • bankivahoen

  Het gaat om slechts een verwaarloosbaar klein gedeelte van de samenleving die de zaak verziekt voor boer en tuinder, maar dit clubje mensen beheerst wel de media en politieke besluitvorming. Meer dan 95 % van de bevolking is wel trots op onze voedselvoorzieners .

 • agratax(1)

  @bankivahoen. Het boertje pesten wordt gedaan door de Schreeuwende minderheid. Helaas door hun geroeptoeter krijgen ze alle aandacht en sneeuwt de zwijgende meerderheid onder. Dit alles zou niet mogen gebeuren als de Democratie zou werken zoals hij behoort te werken "De meerderheid bepaalt". Helaas is dit principe in Den Haag verlaten en geldt daar de grootste bek krijgt zijn /haar zin. Dit onder het motto wil je niet als oude lul worden afgeschilderd moet je de schreeuwende minderheid volgen. Het wachten is op de gekozen Dictator in het Haagse.

 • alco1

  Eén terrorist kan de hele wereld laten huiveren.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Zelfs A.H.gaat laat zich steeds weer chanteren door Wakker Dier. Het is zelfs een groep die niet deelneemt aan vleesconsumptie maar wel bepaald hoe de grote meerderheid moet leven.Waarom houdt A.H.de rug niet strak ten gunste van de echte klant.

 • yongone

  Het is gewoon een hele gemakkelijke manier om een goed inkomen te genereren.
  Gewoon een verdien model.

 • vandenbrand

  weer een mooi voorbeeld is de veeprikker verbieden bij dieren, en de politie een stroomstootwapen geven voor mensen.we slaan in nederland regelmatig geheel door met REGELS een Europa. een gelijk speelveld??? en dan moeten we toch niet raar staan te kijken dat engeland uit de opgelegde onwerkbare/ onzinnige regels van de eeg weg wil.

 • agratax(1)

  Engeland is niet de enige die de regelgeving en vooral de nodeloze geld verslindende bureaucratie zat is. Waarom wensen de politici alleen maar te denken in "Hoe groter hoe beter". Zijn ze uit op macht te koste van hun kiezers?

 • BW

  Blij met de opmerking van Jaco, maar ik had graag dat we de politici veel meer hoorden. Annie, Helma en Jaco, jullie zijn in de politiek gestemd door de agro sector, dus ben je hun ook verplicht voor ze op te komen. En dat mis ik toch. Nu komt het mij over dat er weer verkiezingen aan komen en we daarom jullie geluid horen. Iedere keer als de agro sector aangevallen wordt, wil ik jullie mening horen en lezen.

 • oorspronkelijk

  helaas verpesten een beperkt aantal milieu extremisten het eerlijke imago.
  of zijn er veehouders die het imago schaden
  ik zie en hoor nogal wat creatieve oplossingen.
  als sector moet je hierop actie ondernemen niet alles op anderen afschuiven.
  allemaal demagogen die hun straatje schoonvegen of natuurlijk verloop manipuleren

 • fietskip

  Het is niet zo gemakkelijk om hiertegen te reageren zolang de politiek zelf zulk soort dingen toestaat.
  een paar voorbeelden.
  De eerste keer dat activisten inbraken in stallen stond de politiek op zijn kop, maar niet dat er ingebroken was alleen over de vermeende misstanden.
  Breek maar eens in bij politici zelf om misstanden te laten zien, wedden dat dat dan niet mag.
  Laatst een blog gelezen over de vergelijking van een koe op stal en een kat in een flat op drie hoog die nooit buiten kwam. Voor de burger is dat gewoon van de kat maar slecht voor de koe. Verander dat maar eens.
  geimporteerde kip wat verwerken en het dan als Nederlandse kip verkopen. Daar kun je niet tegen werken en als er wat fout bij gaat krijgt de Nederlandse producent de schuld en extra regels. Ook krijg je dan te maken met een heel andere antibiotica resistentie waar de Nederlandse producent verantwoordelijk voor gemaakt word.
  Zolang de politiek alleen maar goedkoop voedsel wil en de regels niet wil aanpassen zul je blijven vechten tegen de bierkaai.

 • porky 1

  deze regering wil maar een ding en dat is alle boeren nederland uitwerken en het voedsel uit het buitenland halen en nog meer van die geweldige parken als de Oostvaarder plassen aanleggen zulke dier verwaarlozing moet een boer eens doen heel den haag schreeuwt moord en brand en ondertussen kan thieme mooi de vegetarische hamburgers van haar man aan prijzen hoezo belangen verstrengeling
  door een aantal schreeuwers in den haag gaat alle lol om te boeren er wel af zo

 • Knorrie

  Stem op het CDA. Verloochen je afkomst niet. Jaco klom op van metaalbewerker tot boerenmenner. Als metaalbewerker boog hij krom wat recht was. Als varkenshouder bedreef hij middeleeuwse praktijken. Het CDA heeft BV Nederland tot kampioen bioindustrialisatie en megastallenbouwer gemaakt, het landschap vernietigd, en de oude normen en waarden opgeofferd aan de God van de rationalisatie. De moderne boer is een T Rex die alleen kan overleven door soortgenoten te kannibaliseren. Boer, stem toch op het CDA!

 • mtseshuis

  Knorrie, terug in je varkenshok! Jij bent zo 1 waar Jacco het over heeft, engerd. Ga wat nuttigs doen! Of ga zoek raken in de Oostvaardersplassen waar jullie zo opgewonden van worden... natuur ten top! Doe de groeten aan van Dam, ook al zo'n groene linkse rakker..

 • Henk Tennekes

  In het dertigledendebat van de Tweede Kamer van 27 januari 2016 over de toestand van de natuur in Nederland zei het CDA- kamerlid Jaco Geurts het volgende:
  “Voorzitter. Het gaat goed met de natuur in Nederland. Veel broed- en watervogels nemen in aantal toe. Op dit punt doen wij het beter dan gemiddeld in Europa. Dat blijkt uit het in 2015 verschenen rapport State of nature in the EU van het Europees Milieuagentschap. Ook de toestand van de habitat stabiliseert, zoals blijkt uit het in november jongstleden verschenen Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds. Daarin staat dat sinds 1990 de populatie vaneen aantal diersoorten met gemiddeld 15% is toegenomen. Het CDA wil dat wij verdergaan met deze verbetering…..  Ik heb hier een Sovon-rapport met heel veel grafieken over hoe het met de vogelsoorten in Nederland gaat. Ik heb geel gemaakt welke soorten het heel goed doen: purperreiger, ooievaar, lepelaar, zeearend, havik, buizerd, et cetera.”
  De argumentatie van de heer Geurts is een totale miskenning van de catastrofale achteruitgang van insecten-afhankelijke vogelsoorten die wordt veroorzaakt door grootschalige verontreiniging van het cultuurlandschap met neonicotinoïde insecticiden, met name imidacloprid. De vogelsoorten die de heer Geurts noemt zijn niet afhankelijk van insecten. Geurts doet zijn uiterste best een verbod op imidacloprid te verhinderen. Hij heeft weinig begrepen van goed rentmeesterschap. Nog minder begrijpt hij van gefundeerde kritiek van milieu-organisaties op de catastrofale gevolgen van industriële landbouw voor de natuur.

 • alco1

  In natuurgebieden zie je helemaal geen insecten afhankelijke vogelsoorten meer.
  Waar goed bemest wordt nog de meeste.
  Wat is hierop uw verklaring Tennekes.

 • oorspronkelijk

  geloof in jezelf
  accepteer alleen in je denkpatroon passende onderzoeken.
  een verrijking in de discussie naar een betere wereld.
  op alle fronten worden cijfers gemanipuleerd.
  polarisatie is Russische roulette
  want wordt er een beperking voor ondernemen voorbereid .
  wordt er massaal geanticipeerd dit kweekt onbegrip bij activisten en verharden daardoor

 • DJ-D

  Henk weet niet als je 1 op 1 zo'n verband kunt trekken.
  In beheersgebieden van weidevogels weet ik alleen dat er veel rovers zijn bijgekomen. Vooral ook marterachtigen. Wij hadden veel zwaluwen in de stal maar nu er een kerkuil in de schuur zit.....
  Was gisteren in de weerribben maar daar zijn nog insecten genoeg, meer dan je lief is.....
  Valt me ook op dat je soms kierewiet wordt van de koekoek. Gaat ook ten koste van...
  Maar goed een boer verbouwd gewassen en gras geen bloemen. In stadstuinen heeft men het liefst stenen of grind ook geen bloemen of onkruid. Ja wat doe je eraan. Zal wel niets opbrengen en arbeidsintensief zijn. Kunt zelf misschien heel veel land kopen en dit aantrekkelijk maken voor insecten. Ben benieuwd naar je bedrijfsplan. En zet er ook een hek omheen dat al het onkruidzaad tegen houd.

 • arink

  Tennekes is niet van gisteren, roept niet zomaar wat.
  Ontstellend hoeveel boeren zich laten meesleuren in de lobby van multinationals die met landbouwvreemde stoffen een regelrechte biodiversiteitsramp teweegbrengen omwille van hun financiele gewin, en iedereen wil doen geloven dat we niet zonder die stoffen kunnen. De truc werkt ook nog deels, niet te geloven.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.