Redactieblog

5 reacties

'Met asbestregeling snel van asbest af'

Een simpeler steunregeling voor zonnepanelen kan van alle daken zonnedaken maken.

De afgelopen dagen was het lastig parkeren op mijn werk. De halve parkeerplaats was afgezet met rood-witte linten door mannen in witte pakken. Van een laag gebouw met een onduidelijke functie werd het dak met asbest verwijderd. Zo zie je maar, niet alleen boerenschuren, maar ook universiteitsgebouwen bevatten asbest.

Risico's

Het zal allemaal wel moeten, maar ik blijf me afvragen of nat verwijderen van asbest niet het grootste deel van de gezondheidsrisico’s oplost. Natuurlijk, er zijn risico’s, ook als je het goed nat maakt, maar motorrijden levert veel grotere risico’s op, en daar doen we niets aan. Om over roken, drugs, autorijden, drank, McDonaldsvoer en stilzitten maar niet te spreken. Kortom, als we naar echte risico’s kijken, dan zijn er wel andere prioriteiten. Blijft natuurlijk dat iemand die dagelijks in het asbest zit, grote risico’s loopt. Zo groot, dat dan witte pakken en adembescherming zeker ­nodig zijn. Het lastige is dat er juist veel mensen dagelijks in het ­asbest zitten, omdat we massaal en professioneel asbest verwijderen. Als je één keer in je leven een asbestdak sloopt, en je houdt het netjes vochtig, is volgens mij het risico zeer te overzien. De zondag erna op een motor stappen is zeker gevaarlijker.

Gunstige regelingen

Er zijn gunstige regelingen om asbestdaken met subsidie te vervangen door zonnepanelen. En inderdaad, mondjesmaat zie je dat soort panelen op boerenschuren opduiken, maar het gaat niet erg hard. Als we alle bruikbare daken van Nederland vol leggen met panelen, hebben we meer dan een kwart van de nationale elektriciteitsbehoefte gedekt.
Twee derde ervan zijn daken van woonhuizen, landbouwdaken maken zo’n 20% uit van alle daken. Dat het toch maar heel langzaam gaat, ligt aan de overheid en vooral aan de grote elektriciteitsmaatschappijen. Zij hebben centrales die ze graag volop laten draaien. Zij hebben geen belang bij decentrale opwekking door boeren en burgers. De overheid preekt wel steeds dat ze duurzame energie wil stimuleren, maar in de praktijk is ze meer remmer dan gasgever. Niet voor niets dat we in Europa onderaan de ranglijst bungelen.

Simpele subsidie

Ik heb ooit een subsidie op mijn eerste zonnepanelen aangevraagd, en uiteindelijk ook gekregen, acht jaar lang €30 per maand. De hobbels, bureaucratie en kosten, waren uiteindelijk zo groot, dat ik voor de tweede portie panelen maar geen subsidie meer heb aangevraagd. Ze kunnen zonder subsidie ook uit. Een simpele subsidie, verplichte panelen bij nieuwbouw, en de verplichting voor net­beheerders om geproduceerde stroom voor een fatsoenlijke prijs af te nemen, is waarschijnlijk voldoende om de meeste daken in ­Nederland tot zonnedaken om te vormen. Samen met de asbest­regeling zijn we dan snel van het asbest af.

Kijk het webinar over asbest en zonnepanelen hier terug. Lees alles over asbest in het dossier.

Laatste reacties

 • DJ-D

  "Fatsoenlijke prijs af te nemen....." ja die kennen we. Dat is economie.

 • Piet Piraat

  Je maakt het wel heel simpel, dat is erg onNederlands hoor. Dat kan natuurlijk niet.

 • hylkema.l

  Zolang de saldo regeling in stand blijft, zijn zonnepanelen voor eigen gebruik rendabel.

 • rhoosemans

  dank voor het meedenken, Dirk!
  helaas zijn de asbest-zonnepanelen regelingen bijna uitgeput en heb je voor je idee veel partijen nodig, die nog niet gezamenlijk georganiseerd zijn.
  vanuit de agro-sector blijven we hiervoor ons best doen.
  zie ook <>

 • landboer

  Een hoogleraar die nog nuchter nadenkt!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.