Marianne Thieme - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Marianne Thieme profileert zich als boerin’

Dat was even wennen, Marianne Thieme als boerin. Zo profileert ze zich in een interview in Nieuwe Oogst: “Ik ben straks de enige boerin als lijsttrekker in de Tweede Kamer.”

Geloofwaardig? Nou nee. Ze noemt zich boerin omdat ze getrouwd is met biologische akkerbouwer Jaap Korteweg. Met hem maakte ze onlangs in een weekend nog een wandelingetje door een akker met uien. Daarmee hield het boerin zijn ook op.

Want ze vertelde er natuurlijk niet bij dat Korteweg de naam slager heeft gekaapt voor zijn vegetarische fabriek, waar hij namaakvlees probeert te maken. Het smaakt voor geen meter, maar kennelijk kopen sommige mensen het. Zijn bedrijf werd niet door de bank gefinancierd, maar door bevriende lieden via crowdfunding. Idealistische vervangers, zullen we maar zeggen.

Meer stoppers bij beperking export

Maar daar gaat het nu niet over. Het gaat over onze boerin Marianne, die weer volop bezig is tegenstrijdigheden en onwaarheden te verkondigen. Ze begint met te zeggen dat door het huidige landbouwbeleid gemiddeld 5 boeren per dag stoppen. Dat komt door de focus op grootschaligheid, kostprijs en produceren voor de wereldmarkt.

Marianne pleit voor een drastische verandering. Ze wil de export sterk beperken. Niet verder dan Parijs, Berlijn en Londen. Niet verder en niet meer exporteren naar derde landen.

Wel even nagedacht, Marianne, hoeveel boeren er dan verdwijnen? Veel meer dan 5 per dag. Plus al die werkgelegenheid, die samenhangt met de productie voor export en de mensen die er aan werken.

Wat is die kostprijs dan?

Grappig is ook dat ze wil dat boeren niet onder de kostprijs moeten verkopen. Wat is die kostprijs dan, Marianne? Kijk eens in de boeken van een boekhoudbureau en je komt er achter dat de kostprijs niet bestaat. Natuurlijk wil je ook de grenzen sluiten voor import van vee en vlees uit het buitenland. Dat dit ook weer vele banen kost, vergeet je te zeggen.

Kortom, boerin Marianne, ik zou maar eens gaan schoffelen op de eigen akker en in het eigen hoofd. En nadenken over de onzin die je verkondigt. Die vast gehoor vindt bij de consumenten, die de mond vol hebben over dierenwelzijn en dat soort dingen, maar nog nooit op een boerenerf zijn geweest. Laat staan met een boer hebben gepraat over zijn beweegredenen. Maar die ondertussen wel de supermarkten afstroopt om het goedkoopste kippenvlees te halen.

Geloofwaardige achterban voor boerin Marianne. Trouwens, even geloofwaardig als de boerin zelf.

Beheer
WP Admin