Redactieblog

8612 x bekeken 19 reacties

'Marianne Thieme profileert zich als boerin'

Dat was even wennen, Marianne Thieme als boerin. Zo profileert ze zich in een interview in Nieuwe Oogst: "Ik ben straks de enige boerin als lijsttrekker in de Tweede Kamer."

Geloofwaardig? Nou nee. Ze noemt zich boerin omdat ze getrouwd is met biologische akkerbouwer Jaap Korteweg. Met hem maakte ze onlangs in een weekend nog een wandelingetje door een akker met uien. Daarmee hield het boerin zijn ook op.

Want ze vertelde er natuurlijk niet bij dat Korteweg de naam slager heeft gekaapt voor zijn vegetarische fabriek, waar hij namaakvlees probeert te maken. Het smaakt voor geen meter, maar kennelijk kopen sommige mensen het. Zijn bedrijf werd niet door de bank gefinancierd, maar door bevriende lieden via crowdfunding. Idealistische vervangers, zullen we maar zeggen.

Meer stoppers bij beperking export

Maar daar gaat het nu niet over. Het gaat over onze boerin Marianne, die weer volop bezig is tegenstrijdigheden en onwaarheden te verkondigen. Ze begint met te zeggen dat door het huidige landbouwbeleid gemiddeld 5 boeren per dag stoppen. Dat komt door de focus op grootschaligheid, kostprijs en produceren voor de wereldmarkt.

Marianne pleit voor een drastische verandering. Ze wil de export sterk beperken. Niet verder dan Parijs, Berlijn en Londen. Niet verder en niet meer exporteren naar derde landen.

Wel even nagedacht, Marianne, hoeveel boeren er dan verdwijnen? Veel meer dan 5 per dag. Plus al die werkgelegenheid, die samenhangt met de productie voor export en de mensen die er aan werken.

Wat is die kostprijs dan?

Grappig is ook dat ze wil dat boeren niet onder de kostprijs moeten verkopen. Wat is die kostprijs dan, Marianne? Kijk eens in de boeken van een boekhoudbureau en je komt er achter dat de kostprijs niet bestaat. Natuurlijk wil je ook de grenzen sluiten voor import van vee en vlees uit het buitenland. Dat dit ook weer vele banen kost, vergeet je te zeggen.

Kortom, boerin Marianne, ik zou maar eens gaan schoffelen op de eigen akker en in het eigen hoofd. En nadenken over de onzin die je verkondigt. Die vast gehoor vindt bij de consumenten, die de mond vol hebben over dierenwelzijn en dat soort dingen, maar nog nooit op een boerenerf zijn geweest. Laat staan met een boer hebben gepraat over zijn beweegredenen. Maar die ondertussen wel de supermarkten afstroopt om het goedkoopste kippenvlees te halen.

Geloofwaardige achterban voor boerin Marianne. Trouwens, even geloofwaardig als de boerin zelf.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  een kleur bepaald of je geloofwaardig bent?
  wat zeggen Wijfels en Veerman en voor jaren terug Mansholt.
  het moet anders.
  Manshol vroeg zich af of het allemaal juist was

 • alco1

  Het is jammer dat woorden in de strekking van vergaderboer nooit te vinden zijn in de landelijke dagbladen.

 • pinkeltje

  Marianne heeft alle gelijk van de wereld. Als we dan het aantal inwoners in ons land terug brengen naar een miljoen of 3-4 zoals een paar eeuwen geleden dan leven we met zijn allen nog lang en gelukkig.

 • Bennie Stevelink

  Marianne Thieme gaat voorbij aan de grote import (ook van voedsel) die wij in Nederland hebben en dat wij de export nodig hebben om de import te betalen. Zonder export wordt Nederland een tweede Griekenland met veel import en geen export.
  Verbazingwekkend is dat Thieme in de Tweede Kamer op sociaal-economisch gebied altijd gelijk stemt met de SP die nooit genoeg sociale voorzieningen heeft. Sociale voorzieningen die door de vergrijzing onbetaalbaar worden. En dan tegelijk op landbouwgebied kleinschaligheid bepleiten en de export willen opgeven. Ik kan niet anders dan constateren dat de aanhang van de PvdD economisch analfabeet moet zijn, evenals de aanhang van de SP.

 • Bennie Stevelink

  Marianne vindt dat wij niet verder mogen exporteren dan Berlijn, Parijs en Londen. Dat betekent dat van de melk die in de kaasbak gaat de kaas wel naar Duitsland geëxporteerd mag worden maar de kindervoeding, die van de wei gemaakt wordt, niet naar China mag. Waar moeten wij dan met de wei naar toe want in Europa is daar geen afzet voor?
  Een soortgelijk probleem doet zich voor bij de varkens. In Europa worden vooral karbonades en hammen verkocht. De mindere delen zijn in Europa onverkoopbaar maar kunnen wel goed in China en andere Aziatische landen verkocht worden. Waar moeten wij die laten als ze niet verder mogen dan Berlijn, Parijs en Londen?

 • pinkeltje

  Voor die karbonades en hammen heeft Marianne wel een oplossing. Als zij het voor het zeggen heeft dan zijn we klaar met karbonades en hammen eten. En verder is de politieke visie van haar en haar partijgenoten te kinderlijk om er aandacht aan te besteden. Niettemin weet ze de aandacht altijd leuk te vestigen. En dat geldt wel voor meer marginalen en halve garen.

 • kamat21

  heeft ze ook een bos holt veur dr deure

 • ...............

  Denk niet dat de uien al 2 kontjes hoog waren.

 • agratax(1)

  @Bennie Steverink. Zowel de SP als de PvdD gedragen zich als Socialistische partijen, graaien waar je graaien kunt en dat alles ten dienste van je eigen ideaal. Helaas betekent Socialistisch niet Sociaal want dan zouden ze denken hoe ze zowel de armen als de rijken van voldoende eten en gezondheidszorg kunnen voorzien. Voor Thieme geldt dat het tijd wordt, dat ze eens de redevoeringen van Ban-Ki-Moon m.b.t. de voedselzekerheid op dee aarde gaat na lezen en na dat lezen zich afvraagt "Wat bedoelt deze wijze oude man". Hij bedoelt dat Marianne deels gelijk heeft, waar het gaat over Grootschalige Landbouw en de gevolgen hiervan voor de bodem, maar haar oplossing is totaal anders dan die van UNESCO en zal voor de armen der aarde geen voedsel opleveren. Hiermee is haar Socialistische benadering van het leven Uiterst A-Sociaal.
  @kamat21. Die bos holt is gebruikt voor alternatieve brandstof voor de Vega BBQ.

 • hansvanbergen

  Wij melken koeien en zij stemmers. En dat doet ze goed! Zij en haar socialistische vrienden zien de landbouw als iets at zo snel mogelijk het land moet worden uitgeschopt. Op die manier kan heel Nederland 1 groot natuurgebied worden. Dat is hun heilstaat. Voedsel komt gewoon uit de Oekraine. Landbouwers zijn domme achterlijke mensen en de hele landbouw is een zinlose bezigheid. Zo denken hun

 • hansvanbergen

  Daarbij is Thieme lid van de Pinkstergemeente. Alleen zij en haar goede vriendin Antionette Hertsenberg (inderdaad die trut van de Tros) Zullen ten Hemel stijgen en wij met name de boeren liggen bij voorbaat al op de mesthoop. Sorry composthoop. Dus of iedereen nou omkomt van de honger of van oorlog. Wij zijn toch verdoemd en zij lekker nie.

 • farmerbn

  Laat ze gerust nog meer kakelen. Hoe meer papier ze volkrijgt , hoe eerder de massa doorheeft dat ze kakelt als een kip zonder kop.

 • oorspronkelijk

  stigmatiseren heeft nog nooit tot respect voorelkaar geleid.
  zelfs Wilders wint stemmen maar wordt afschrikwekkend afgebeeld
  met een open mind wil je mensen die anders denken doorgronden.
  uitgezonderd de dieren paragraaf is het programma van de Pv/dDieren
  een toonbeeld van verantwoordelijke wereld burgers
  niet iedereen kan hetzelfde denken of beleven
  democratie bepaald in welke mate uitvoering wordt gegeven
  ik vind het ook bedreigend maar met respect voor het anders denken

 • DJ-D

  Importeren van ver moet dan ook niet mogen. Hoop voor haar dat er binnenkort o.a. pinda's en soya gaat groeien in de achterhoek want zonder dat eten wat van ver komt hebben vegetariers geen uitgebalanceerd menu.

  Maar een boerin verzorgt haar dieren en laat ze niet creperen. Stukje land paar dieren erin doen (Zijn niet op natuurlijke manier vanzelf in gebied gekomen) en het wilde dieren noemen. Mensen die daar voorstander van zijn zijn gevaarlijk (idioot)

 • Bennie Stevelink

  Inderdaad @DJ-D, als wij niet verder mogen exporteren dan Berlijn, Parijs en Londen moeten we ook niet van verder dan Berlijn, Parijs en Londen importeren. Dat betekent dat de Vegaslager moet stoppen met zijn soja-prutjes.
  Daarnaast ook geen koffie, thee, sinaasappels, manderijnen, bananen, citroenen, chocola, nootmuskaat, kaneel, enz.

 • wienbemelmans

  we moeten die Thieme en konzorten gewoon negeren,laat ze lullen tot ze een ons
  weegt.er komt nooit iets zinnigs uit ze zit er puur zo als de rest om hun zakken te
  vullen,ik kots op dat volk.

 • alco1

  Jesse Klaver van Groen links had het er over dat er elke dag twee voetbal velden gekapt werden in Brasilie en Argentinie voor de veeteelt.
  Dat er gekapt wordt is de waarheid, maar dan wel voor het vegetarisch vreten.

 • veldzicht

  Dat mens mag dan kakelen als een kip zonder kop en de agrarische sector handen vol geld kosten, maar zag toch politieke peilingen gisteren waar ze op 5 zetels staat
  onbegrijpelijk dat er zoveel mensen zijn die op dat lulpartijtje stemmen.

 • pinkeltje

  Mensen stemmen graag op iemand die zegt wat ze graag horen. En eerlijk is eerlijk, de gevestigde politieke orde met de Europese leiders voorop geven de ene na de andere bal voor open doel om maar eens een keer lekker te gaan stemmen op iemand die overal flink tegenaan schopt. Ook al leidt dat tot niks.

  Vervolgens vragen velen zich af wie ze nog kunnen geloven. We weten dat als je in de politiek gewoon de echte waarheid vertelt er niet op je wordt gestemd. Want de waarheid horen we meestal niet zo graag.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.