Commentaar

2255 x bekeken 6 reacties

'Groen licht geven voor glyfosaat'

Het Europees agentschap voor chemische stoffen (Echa) ziet in glyfosaat geen risico's voor de volksgezondheid. Met dit (voorlopig) advies is de weg vrij voor toelating van de actieve stof ook na 1 juli. Op die datum loopt de tijdelijke toelating af.

Toepassing van glyfosaat moet op wetenschappelijke gronden gestoeld zijn. De procedure is echter ontaard in een politieke soap. In het Brusselse permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) stemden afgelopen maandag 20 van 28 lidstaten (waaronder Nederland) vóór toelating. Toch was dit niet voldoende, omdat dit - op basis van bevolking - geen gekwalificeerde meerderheid was. Grote landen als Italië, Frankrijk en Duitsland onthielden zich van stemming.

Clubs als Greenpeace hebben met luidkeelse protesten politici in de houdgreep. Tegenwerpingen vanuit de industrie of agrarische sector worden op voorhand als verdacht weggezet. Volgende week neemt het Comité van Beroep een standpunt in. De Europese Commissie wil dat het Echa-rapport daarin leidend is. Terecht, hoe onafhankelijker zou je een oordeel willen hebben? En leuk of niet voor de opponenten, Echa oordeelt dat er geen gegronde aanwijzingen zijn dat glyfosaat kankerverwekkend is. Evenmin tast het de erfelijke eigenschappen aan, of heeft het effect op de vruchtbaarheid.

Laatste reacties

 • Greenpeace Nederland

  Beste Boerderij. ECHA heeft geen voorlopig advies gegeven en zet dus geen licht op groen. Het document waar in de berichtgeving (door o.a. de 'Glyphosate Task Force', Lees: Monsanto & Co.) naar wordt verwezen is dit http://echa.europa.eu/documents/10162/13626/clh_report_glyphosate_en.pdf Dat is de input van de Duitse autoriteiten aan ECHA. Dat de Duitsers geen probleem zien wisten we al. Het uiteindelijke oordeel van ECHA laat nog een poosje op zich wachten. Evenals het oordeel over de hormoonverstorendheid van glyfosaat overigens.

  Herman van Bekkem, Greenpeace

 • alco1

  Klasse Jan.
  Een redacteur die stelling durft te nemen.

 • weerstand

  Maar wat te doen als EFSA of ECHA nu eens afwijzend staat tegenover een stof die de landbouw graag goedgekeurd wil hebben...?

 • alco1

  Logisch toch. Je erbij neerleggen en op zoek gaan naar alternatieven.
  Maar zo lang je denk op de goede weg te rijden, ga je niet vragen naar de weg.

 • sjoerddehoop1

  Discussie over wel of niet kankerverwekkend zijn van Glyfosaat leidt de aandacht af van de andere problemen die Glyfosaat veroorzaakt aan het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid.
  Het is heel erg moeilijk om wetenschappelijk een verband aan te tonen tussen Glyfosaat en kanker. De milieu organisaties proberen dat wel maar tot nu toe gaat de producent van Glyfosaat nog steeds vrijuit 'wegens gebrek aan bewijs'.

  .De milieubeweging gokt daarmee op het verkeerde paard.
  De aandacht moet uitgaan naar het belang van biodiversiteit en het effect van veelvuldig glyfosaatgebruik op het bodemleven en de natuurlijke bodemvruchtbaarheid. In het bouwplan in de gangbare landbouw wordt Glyfosaat nog veel te veel gebruikt. Niet alleen als onkruidbestrijder maar ook ( nog) bij granen om het sneller te laten afrijpen en om groenbemesters dood te maken. Gelukkig hier nog niet Roundup-resistente mais; anders zouden wij ook al de eerste voorbeelden zien van resistentie bij onkruiden en verdere teruggang van de bodemvruchtbaarheid.

 • WGeverink

  @GPN. Dus als ik je goed begrijp willen jullie glyphosaat verboden hebben omdat jullie het gewoon verboden willen hebben...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.