Redactieblog

3 reacties

'ForFarmers jaagt prijs aandelen op'

Collega's die hun aandelen ForFarmers hebben verkocht toen de koers direct na de lancering van het aandeel op de Amsterdamse beurs omhoogging, hebben mazzel. De uitgifteprijs was €6,50 en tikte de €7 aan. Dat was kassa voor de verkopers, schrijft Vergaderboer.

Het was natuurlijk kassa voor alle leden en oud-leden die aandelen hadden. Zo maar ineens word je bezit meer waard. Dat heb je niet vaak als boer. Alleen met grond, maar dat duurt jaren. En nu steeg de koers in een korte tijd. Beleggers moesten wel veel verwachten van het aandeel, want de prijs is het gevolg van vraag en aanbod. Kennelijk was er veel vraag.

Dacht ik.

Aandeel zakte ook snel weer terug

De vreugde was van korte duur. Het aandeel zakte ook in korte tijd weer terug. Afgelopen vrijdag, nog geen drie weken na het begin, daalde de prijs naar €6,12 en deze sloot op €6,38. De honger van de beleggers was kennelijk vlug gestild. Of was het helemaal geen honger?

Verband tussen einde aan aankoop voor leden en koersdaling

Kennelijk niet. ForFarmers maakte bekend dat ze na de uitgifte op de beurs een fikse pluk aandelen had gekocht, bestemd voor de medewerkers. Er is een duidelijk verband tussen de het stopzetten van die aankoop en de vlot daarna dalende koers. Simpel gezegd: ForFarmers heeft zelf de koers omhooggestuwd door zelf te kopen. Ze heeft die aandelen nu ook duurder gekocht dan ze eerst waren. En lijdt er bij de lagere koers verlies op.

'Simpel gezegd: ForFarmers heeft zelf de koers omhooggestuwd door zelf te kopen.'

Als (oud-)lid tegen wil en dank beslissen op koopmomenten

Ja, dat gaat zo bij aandelen. En dat verlies zal wel ten laste van de winst van ForFarmers komen. Zo sluipt een nieuw element binnen bij deze coöperatie. Wij moeten de koers volgen en op tijd verkopen of kopen. Tegen wil en dank worden we gedwongen beslissingen te nemen over koopmomenten.

'Zo sluipt een nieuw element binnen bij deze coöperatie. Wij moeten de koers volgen en op tijd verkopen of kopen. Tegen wil en dank worden we gedwongen beslissingen te nemen over koopmomenten.'

Aandelen komen uit vermogen coöperatie

Ook wel weer boeiend. We hebben voor deze aandelen tenslotte niets betaald. Ze komen uit het vermogen van de coöperatie. Vroeger verdiende dat vermogen in de dode hand geld voor de leden. Nu moeten we er zelf voor zorgen.

Daarmee zit je in een wondere spagaat. Als bezitter van aandelen wil je graag een zo hoog mogelijk dividend. Als boer wil je de laagste prijs voor het voer betalen. Je kunt ook zo redeneren: "Het maakt niet of we het geld via dividend of een lagere voerprijs krijgen. Als het maar in onze beurs komt".

Dat klopt, maar dan moeten de aandelen wel zoveel mogelijk in boerenhanden zijn. Met de beursgang verandert dat.

'Daarmee zit je in een wondere spagaat. Als bezitter van aandelen wil je graag een zo hoog mogelijk dividend. Als boer wil je de laagste prijs voor het voer betalen.'

Laatste reacties

  • Bennie Stevelink

    Vergaderboer noemt Forfarmers nog een coöperatie. Hoelang denkt Vergaderboer dit nog vol te houden?

  • yongone

    Forfarmers? ---> For iedereen????

  • farmerbn

    Precies, boeren horen aandelen te hebben van de bedrijven waarmee ze zaken doen (forfarmers,abn-amro, john deere, bayer, yara). Vooral omdat ze vaak geen pensioen hebben naast de AOW. Het geld dat vast zit in hun boerderij kan wel eens weglopen zoals bij varkensboeren, glastuinders en melkveehouders met weinig grond en een afgeschreven ligboxenstal van 70 koetjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.