Commentaar

1636 x bekeken

'EVP-plan: losse flodders én zinvolle ideeën'

De grootste fractie in het Europarlement (EVP) heeft een plan gelanceerd dat de landbouw uit de crisis moet helpen. Naast een aantal losse flodders bevat het plan van de Europese christendemocraten interessante punten die een goede discussie verdienen.

Om met het eerste, namelijk de losse flodders, te beginnen: de christendemocraten willen dat ijs en bakkerijproducten weer van boter gemaakt worden in plaats van palmolie. Dat zou niet alleen goed zijn voor boeren, maar ook tegen de ontbossing in de tropen. Dat laatste valt te betwijfelen. Maar moet de EU zich echt gaan bemoeien met de receptuur van bakkerijproducten en ijsjes? Dat soort bemoeizucht is een van de aanleidingen voor de dreigende Brexit. Ook het idee om de overheid reclame te laten maken in het buitenland hoort tot de categorie: voor de bühne.

Moet de EU zich écht gaan bemoeien met de receptuur van bakkerijproducten en ijsjes? Dat soort bemoeizucht is een van de aanleidingen voor de dreigende Brexit.

Betalingstermijnen binnen keten van 30 dagen

Gelukkig zitten er zinniger punten in die wél serieuze aandacht verdienen, zoals: betalingstermijnen binnen de keten van 30 dagen. Of dit: geen handelsverdragen met landen die lagere standaarden voor dierenwelzijn hebben. Iets om in ieder geval werk van te maken. Voor milieu wordt dat overigens lastiger, omdat milieunormen nogal eens samenhangen met de plaats van productie.

Een van de zinniger punten in het EVP-plan: geen handelsverdragen sluiten met landen die lagere standaarden voor dierenwelzijn hebben. Iets om in ieder geval werk van te maken.

Welke ruimte heeft EU voor marktingrijpen?

Belangrijkste vraag is deze: welke ruimte heeft de EU voor marktingrijpen? Het geijkte antwoord: 'We hebben een vrije markt, dus de overheid kan en mag niks', is te simpel en bovendien niet waar. Er ís ruimte voor enig ingrijpen. Het is zaak die goed te definiëren en te gebruiken. Prima dat de Europarlementariërs dit aan de orde stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.