Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik. Foto: Michel Zoeter AlgemeenOpinie

‘Christendemocratisch ‘reddingsplan’ voor landbouw’

De christendemocraten in het Europarlement, de EVP, willen met een reddingsplan de landbouw uit het slop halen. Doel is de positie van boeren en tuinders in de keten te versterken, de macht van supermarkten in te perken en de beschikbaarheid van kredieten te vergemakkelijken.

De Europese christendemocraten roepen de Europese Commissie op met tal van maatregelen te komen, die verlichting moeten brengen op de markt. De crisis gaat zo diep dat de Europese voedselzekerheid en onafhankelijkheid op het spel staat, zegt Annie Schreijer-Pierik (CDA) in een toelichting bij het plan. Volgens haar is het hoog tijd dat melkveehouders en varkenshouders de helpende hand toegeworpen krijgen.

De crisis gaat zo diep dat de Europese voedselzekerheid en -onafhankelijkheid op het spel staat, zegt Annie Schreijer-Pierik (CDA).

‘Superheffingsgelden inzetten om landbouwcrisis te bezweren’

De EVP-fractie wil onder andere dat alle superheffingsgelden die vorig jaar zijn geïnd (ongeveer €812 miljoen) nu worden ingezet om de crisis te bezweren. Een deel daarvan is al aangewend voor het crisispakket (€500 miljoen) van september vorig jaar.

Andere onderdelen van het EVP-plan:

  • de instelling van een wettelijke betalingstermijn (30 dagen);
  • het schrappen van private certificering op kosten van de producent;
  • het versoepelen van de interventiemogelijkheden voor de Europese Commissie;
  • het stimuleren van het gebruik van boter en melkpoeder bij de productie van ijs en bakkerijproducten;
  • een verbod op contractbeëindiging bij prijsdaling;
  • de instelling van overbruggingskredieten voor ondernemers met financiële problemen;
  • de invoer van agrarische producten moet aan dezelfde dierenwelzijns-, milieu- en consumentenbescherminings-eisen voldoen als de productie binnen de Europese Unie.
Beheer
WP Admin