Commentaar

1941 x bekeken 3 reacties

'Brexit-discussie toont kracht en zwakte'

Nog een dikke week en de Britten spreken zich uit over Brexit, over de vraag of ze in de EU blijven of eruit stappen. Het regent rampscenario's.

Wie de berichtgeving een beetje volgt kan maar één conclusie trekken: als de Britten nuchter nadenken, als ze hun knopen tellen, dan blijven ze.

Brexit nadelig voor Britse én Nederlandse boer

Brexit is slecht voor boeren aan weerskanten van de Noordzee. Voor de Britse omdat ze Brusselse steun gaan missen en niet meer indirect de vruchten plukken van de Franse politieke liefde voor boeren - Britse politici zijn veel minder geneigd om iets voor landbouw te betekenen dan collega's op het continent. Voor de Nederlandse omdat een belangrijke afnemer moeilijker bereikbaar wordt. De koers van het pond gaat zakken en allerlei oude grensbelemmeringen komen terug.

Zakelijke of emotionele afweging

En toch is ook onder Britse boeren de stemming duidelijk tegen Europa en vóór uittreding. Dat kan twee oorzaken hebben. Ze vinden andere onderwerpen dan landbouw belangrijker, zoals immigratie en streven naar autonomie. Of ze laten zich niet leiden door een zakelijke afweging maar door emotie. Wat overigens net zo legitiem is.

Nederlandse agrofoodsector kwetsbaar

Wat er ook uitkomt, de Nederlandse agrofoodsector wordt weer even pijnlijk geconfronteerd met zijn eigen kwetsbaarheid, de gerichtheid op internationale handel. In een inventarisatie van het CPB staat ze bovenaan als mogelijk slachtoffer van Brexit. Maar in dezelfde week waren er ook klinkende cijfers over de export en de bijdrage aan het nationaal inkomen. Twee kanten van dezelfde medaille.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Onzinnig om te denken dat de pond zeker zal zakken in waarde tov de euro. Het kan net zo goed zijn dat de pond stijgt. Volgens mij gaat er niet veel veranderen met de Brexit. Britten blijven gewoon bloemen en goudse kaas kopen als daarvoor. De waarde van de pond wisseld nu ook geregeld met de euro en dat zal blijven bestaan.

 • pinkeltje

  Als er één lidstaat is waar de bevolking altijd al Euro-sceptisch was dan is het in Engeland. Wat dat betreft zou je niet anders kunnen verwachten dan dat ze uitstappen. Of er iemand is die ook werkelijk met enige zekerheid kan voorspellen wat de gevolgen zijn dat vraag ik me ernstig af. Ik neem aan dat ze zogenaamd gaan uittreden. Dat dat dan allemaal nog heel lang gaat duren en dat het einde van het liedje is dat ze maar gedeeltelijk uittreden. Gaan ze echt ouderwets uittreden en de muren optrekken naar de hoogte zoals ze 40 jaar geleden waren dan gaan er aan beide kanten van de Noordzee nog heel veel mensen niet blij worden. Per saldo zal er niet eens zoveel veranderen.

 • alco1

  De Brusselse steun gaan missen??
  Maakt Brussel geld of zo!
  Er moet door de ontwikkelde landen des te meer afgedragen worden.
  Daarnaast is handel totaal niet meer EU gedwongen.
  Dus ik denk dat we van een Brexit niet zoveel van zullen merken.

Of registreer je om te kunnen reageren.