Redactieblog

19 reacties

'We kunnen niet zonder Europa'

'Europa, wat hebben we er aan? Ruzie maken met Rusland, en dan mag de boer door het exportverbod het gelag betalen. Vergeet niet de regelgeving. Steeds meer komt er uit Brussel.' Enkele kreten die voorbijkwamen op een bijeenkomst van onze LTO-afdeling.

'En dan de vluchtelingen. Die kosten handen vol geld. Net als Griekenland. Er stromen miljarden euro's heen en nog verbetert er niets. Mensen gaan er veel eerder met pensioen dan wij. Belastingen worden ontdoken. Zwart geld is daar de grootste economische stroom. Dat kan allemaal in Europa. Maar als boeren diep in de geldzorgen zitten, is de Brusselse pot plotseling leeg.'
Zomaar een greep uit de kreten die op een gezellige bijeenkomst van onze LTO-afdeling voorbijkwamen. Anti-Europa, dat voerde de boventoon. Men verwachtte dat Wilders volgend jaar de verkiezing overtuigend zal winnen en dan: 'waait er een andere wind door Nederland'.

Vrijhandel geeft Nederlandse boeren meer kansen

Ik heb niet aan de discussie meegedaan. Gewoon, omdat ik wel blij ben met Europa. Natuurlijk vind ik sommige dingen niet goed, maar vooral wij als boeren hebben er profijt van. En dan speciaal de Nederlandse. Wij leven van de export van onze producten en die krijgt bij een vrije handel zonder grenzen veel meer kansen.

Minder regels met TTIP

Daarom ben ik ook een voorstander van de TTIP-handelsakkoord met de Verenigde Staten. Een rijk land, met een stevige koopkracht. Natuurlijk kleven er bezwaren aan. De regelgeving moet wel op elkaar worden afgestemd. Een gelijk speelveld, dat moet het uitgangspunt zijn. Maar dat kan in het verdrag geregeld worden. Bovendien, is het erg dat producten uit de Verenigde Staen, waar minder regels zijn, hier op de markt komen? Nee, als wij dan maar onder dezelfde regels mogen produceren. Dat zou een extra voordeel voor ons betekenen. Welke boer wil er niet graag minder regels?
Misschien Sieta van Keimpema. Die is, zoals altijd, tegen. Ze waarschuwt voor de daling van de kwaliteit van het eten, dat Nederlanders met de Amerikaanse import op hun bord krijgen. Terecht? Ik denk het niet. Onze Hans heeft ervaring en at lekker en voelde zich gezond onder de Amerikaanse regels. Maar nogmaals, de spelregels moeten gelijk en het mag voor mij wel wat minder streng.

Dankzij GLB krijgen we onze jaarlijkse toeslagen

Tot slot het Europees landbouwbeleid. Dankzij dat beleid krijgen we de jaarlijkse toeslagen. Een belangrijk deel van ons inkomen. Denken we nu echt dat we dat ook krijgen als we Europa zouden verlaten? Vergeet het maar. Alle geld gaat dan naar natuur- en milieuminnende organisaties en wij kunnen er naar fluiten.

Hier heerst de sfeer en de macht van de Partij voor de Dieren. Kijk naar de aangenomen motie over de kalfjes bij de koe. Kijk naar het vrije deel van de Europese middelen. Die krijgen boeren in andere landen handje-contantje. Bij ons wordt het voor algemene doeleinden besteed.
Nee, laat ons alsjeblieft niet terugvallen op Nederland met zijn neiging om voor elk probleem een uitzonderingsregel te bedenken. Een land waar de boerenstand onderaan de maatschappelijke ladder bungelt, niet in tel bij de meeste politieke partijen. Echt, we kunnen niet zonder Europa.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Ik had gewild dat ik vergaderboer ongelijk kon geven ,helaas op veel punten is het zo. Hoewel dat ttip zit zo ingewikkeld in elkaar
  als je daar een referendum over gaat houden is het een koud kunstje er genoeg tegenstanders voor te krijgen,,n paar kreten
  over hormonen ,cloorkip en gemanupileerd voedsel en je bent verloren .maar ik weet het zelf ook niet of ik voor of tegen moet zijn ..

 • new kids

  Volgens mij is het voor de melkveehouderij goed, maar voor intensieve en akkerbouw wordt het al een stuk minder.
  Nou ja, en we weten waar't om draait bij LTO

 • agratax.1

  Stel de PVV is de groter winnaar komend jaar bij de verkiezingen. Wat zal er dan veranderen in e politieke arena? Wilders premier? Dat gaat niet gebeuren, want hij zal nooit meer dan 50 % van de zetels krijgen en die zijn nodig omdat er geen andere partij met hem zal willen regeren of hij moet zoveel water bij de PVV wijn doen, dat er geen PVV smaak over is en alleen nog een ondefinieerbaar waterig smaakje over is. Hier is geen partij in de huidige politieke arena toe bereid, of het zouden de mini partijtjes moeten zijn. Ik denk echter dat een PvdD en Denk of 50plus geen lust hebben aan minder minder ********* en dat soort uitspraken. Dat we dan bananen(republiek) Nederland krijgen, wil ik wel geloven.

 • Bennie Stevelink

  Ben het volledig met Vergaderboer eens dat Europa onmisbaar is. Het zou vooral voor ons boeren een ramp zijn als wij uit de EU zouden stappen. De twee belangrijkste landen binnen de EU , Duitsland en Frankrijk, zijn veel en veel boervriendelijker dan Den Haag. Daardoor is ook het EU-beleid veel boervriendelijker dan Den Haag.
  Wat TTIP betreft worden door de vooringenomen tegenstanders alleen maar nadelen genoemd die ook nog eens uitvergroot worden. Tegenover de nadelen staan echter ook voordelen en die moeten ook gewogen worden.

 • cornelis 22

  Ook ik wil binnen Europa blijven maar schaf die betalingsrechten etc. af . Wordt de grond alleen maar duur van.

 • farmerbn

  Als Nederland meer betaalt aan Europa dan dat we terugkrijgen, is er budget genoeg voor de boeren. Het risico is wat de Nederlandse politiek voor ons kan betekenen. Als ze acteert als een goed boekhouder dan houden ze de landbouwproductie op het huidige niveau. Hierdoor komen er veel euro's / guldens het land binnen. Als ze het afbreken schieten ze zichzelf financieel in de voet.

 • f.degroot1

  Wat een geneuzel op zo'n ledenbijeenkomst van de LTO.
  Alsof Europa en de vluchtelingen de oorzaak zijn van de huidige lage melkprijs.
  Laat ze de hand in eigen boezem steken, er is gewoon te veel melk in Europa, en LTO wou met alle geweld van het quotum, wat alleen maar een hoop trammeland en enkel verliezers heeft opgeleverd, uitgezonderd enkele mensen in tussenhandel en supermarkten.

 • veldzicht

  @Bennie Steveling,Wat zijn die voordelen dan van ttip?ik zie er niet zoveel en grote kans dat we overspoeld worden met producten waar wij niet tegen kunnen concurreren.Of zie ik dat verkeerd.?

 • f.degroot1

  Enkele "voordelen"zijn dat er melk met bst, en vlees met groeihormonen naar Europa komen.
  Net zoals je zegt veldzicht, daar kunnen wij niet tegen concurreren.

 • Bennie Stevelink

  @veldzicht, er schijnt in de VS een goede afzetmogelijkheid te zijn voor Nederlandse kwaliteitskaas.

  @f.degroot, het is niet de bedoeling dat wij in Europa onze kwaliteitsnormen overboord gooien. Vrijhandel mét behoud van onze normen. Er komt dus geen vlees of melk met hormonen in Europa op de markt net als dat er ook geen genetisch gemodificeerde producten op de markt komen.

 • veldzicht

  Nou Bennie,ik hoop dat je gelijk hebt of krijgt,als green paece en pvdD er tegen zijn dan zal het wel goed voor de boeren zijn om
  het wel door te laten gaan.Maarja wie moet je geloven .
  Dat verhaaltje over die cloorkippen schijnt ook maar grote onzin te zijn,het klinkt alleen lekker voor de eigen achterban, wie lust er nu cloorkip.!!!

 • Kaiser

  De Amerikaanse landbouw krijgt dubbel zoveel subsidie als de Europese. Dat is niet een gelijk speelveld. En dat vinden wij goed ??

 • Bennie Stevelink

  Nee, dat vinden wij niet goed @Kaiser. In TTIP moet dan ook vastgelegd worden dat dat gelijk getrokken wordt.

 • Kaiser

  Bennie Stevelink, de Amerikaanse burger betaalt ca. $ 300 voor de US Farm Bill en de Europese burger ca. € 90 voor het Europese GLB. Hoe moet dat gelijktrekken dan vastgelegd worden?

 • Marco22

  Hey, waar is dat eerdere stukkie van vergaderboer gebleven?
  Waar hij kritiek had op de Lto-varkenshouderij die heulde met de vakbonden tegen TTIP.
  Is vergaderboer terug gefloten door de machten binnen LTO?
  Beetje reuring binnen de sectoren is nooit verkeerd.
  Zeg op, waarom heeft ie de keutel ingetrokken.

 • el

  Waar kan ik die subsidie krijgen? @Kaiser

 • Kaiser

  el, die subsidie krijg je in de vorm van goedkoop veevoer.
  Het grootste deel van de wereld veevoerproductie wordt gesubsidieerd.

 • denker1234

  Kaiser; voor veevoer betalen we hier in de V S de Chicago CME prijs,geen subsidie. De melkinspekteur kan hier elke dag zonder aankondiging binnen komen ,alles moet tot de puntjes in orde zijn ,Als men B.S.T.melk te verkopen heeft zit men met een zwaar problem,geen enkele melkverwerker wil dit spul nog,ook GMO gaat hier verdwijnen de consument wil het niet meer.De gloorkippen zijn met een minimale hoeveelheid gloor behandeld dat er afgespoeld wordt,mag hier niet anders omdat het risico op samonella besmetting veel schadelijker is.

 • veldzicht

  TTip is goed voor de EU,Amerika, handel en de mensen (consument) die kunnen misschien goedkoper voedsel kopen,of het ook beter is voor de boeren en tuinders dat zeggen ze er niet bij.Hier in Nederland wordt toch wel meer op het belang van de burgers gelet dan dat van de producenten.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.