Redactieblog

2 reacties

'Voedsel is ook emotie in handelsbesprekingen'

Duitse auto's, Amerikaanse kippen en Nederlandse kaas. Het speelt allemaal een rol in handelsbesprekingen tussen de 2 grootste economische machten in de wereld: de VS en de EU.

De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn druk bezig met de laatste onderhandelingen over een handelsakkoord, het veelbesproken TTIP. Uiteraard worden vooral de voordelen besproken. 'Iedereen wordt er uiteindelijk beter van' roepen sommige politici en vertegenwoordigers van bedrijven. De EU wordt bedolven onder goedkoop vlees en graan, vrezen anderen. Grote verschillen van mening.

Tussen milieuorganisaties en werkgevers, tussen lidstaten van de EU, tussen sectoren zelfs. Het wordt maar weer eens geïllustreerd door LTO Varkenshouderij die zij aan zij met de agrarische vakbonden demonstreerde tegen TTIP. De zuivelsector ziet daarentegen TTIP wel zitten. LTO Nederland is volgens voorzitter ­Albert Jan Maat 'voorzichtig positief' over TTIP.

Andere invloeden op markten

Wie er gelijk heeft, blijft lastig te beoordelen. Markten zijn wispelturig en kunnen totaal anders uitpakken. De wereldwijde malaise op de zuivelmarkt en de blijvend lage varkensprijzen zijn maar 2 voorbeelden. Politieke verwikkelingen zoals de voortdurende handelsboycot door Rusland van landbouwproducten uit de EU spelen een minstens zo belangrijke rol. Grote problemen in het Midden-Oosten werken via de olieprijs door op prijzen van suiker, mais en graan. Kortom, wat vandaag in prognoses goed uit lijkt te pakken, kan volgende week achterhaald zijn.

Chloorkip, groeihormonen en GMO

Wat in de onderhandelingen met de VS een rol speelt, is de grote aandacht voor de handel in voedsel. Speciale aandacht gaat uit naar 'chloorkippen', gebruik van groeihormonen en GMO-gewassen. Daarmee gaan emoties snel aan de haal en dan is vaak de vraag wat er aantoonbaar goed of slecht is al niet meer relevant.

De toon is gezet, de loopgraven zijn betrokken en de onderhandelaars moeten steeds meer eisen op tafel leggen. Voedsel is ook emotie in handelsbesprekingen. Uiteindelijk is de vraag wat zwaarder weegt: Duitse auto's, Amerikaanse kip of Nederlandse kaas.

Wat betekent TTIP voor de agrarische sector? Lees het in dit artikel: TTIP: geen gewone handelsdeal

Laatste reacties

 • tonny60

  Lto Nederland vertegenwoordigt de melkverwerkende industrie en een handvol ja-knikkers

 • new kids

  Die Duitse auto's zal wel het belangrijkste zijn voor die ja-knikkers.
  Ik koop er niks voor.
  Als ik die van Baalen zie bij Witteman, heb ik genoeg gezien.
  Die VVD-er komt op voor de rijksten der aarde, maar doet voorkomen dat ie voor de rest praat. Dat soort lieden zijn verraders van de maatschappij.
  We zagen het tevens in Ukraïne waar meneer op het grote plein stond met anderen uit Brussel, bah wat een vies woord zo langzamerhand. Ook dat land hoeven we niet van Baalen joh. Ga maar weer lekker naar de troon daar in België en lul daar maar een eind weg met je vrinden.
  Zonder welk akkoord ook of makkelijk te overbruggen landsgrenzen, onze speciale producten die wij hier maken gaan de grens echt wel over zonder TTIP en ja, misschien zelfs wel zonder EU. Zijn we daar ook van af, want de bemoeienis gaat VEEL en VEEL te ver.
  Maar ambtenaren en politici weten zaken zo te vertellen dat hun baan veilig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.