Redactieblog

2 reacties

'Strak staaltje van emotiepolitiek'

Gemeenschappelijk landbouwbeleid lijkt een saai onderwerp op de politieke agenda. 'Dankzij' uitspraken van Martijn van Dam wordt het onderwerp echter aangegrepen voor een stevig staaltje emotie-politiek.

Een kop boven een artikel kan soms heel wat politiek stof doen opwaaien, zo blijkt deze week in Den Haag. Een interview met de staatssecretaris van landbouw waar boven staat 'Ik zit hier niet voor de boeren', is tegen het zere been van de landbouwpartijen.

Via Twitter uiten CDA-kamerlid Jaco Geurts, VVD'er Helma Lodders en Elbert Dijkgraaf (SGP) hun afkeuring over de uitlatingen van Van Dam. "Een staatssecretaris van landbouw die zegt 'ik zit hier niet voor de boeren', dat is echt de wereld op zijn kop!", vindt Lodders. ""Het kabinet laat boeren steeds verder in de steek", vindt Geurts. En "Een staatssecretaris van landbouw die er niet voor de boeren zit. Brrrrrrr", vindt Dijkgraaf.

Op hoge poten vroeg CDA debat aan over uitspraken Van Dam

Geurts diende het onderwerp in voor het mondelingen vragenuur, maar Kamervoorzitter Arib gaf andere vragen voorrang, waardoor het niet aan de orde kwam. Op hoge poten vroeg Geurts vervolgens een debat aan over de uitlatingen van Van Dam. Bijna de voltallige Kamer steunde het debat, ook al waren de agenda's verschillend. Marianne Thieme (PvdD) wil wel een debat of het ministerie gewoon een promotieministerie is voor boeren, of iets anders. Selçuk Öztürk (Groep Kuzu/Öztürk) grijpt de kans aan om te zeggen dat hij vindt dat de staatssecretaris nog nooit gewerkt heeft en blijkbaar nog nooit het boerenleven van dichtbij heeft meegemaakt.

Uitspraken Van Dam zijn goed te verklaren

Met de context er omheen zijn de uitspraken van Van Dam goed te verklaren. Als er wordt gesproken dat het budget voor het GLB anders besteed moet worden, is iedereen het wel eens. Dat het draagvlak om belastinggeld te geven aan boeren alleen omdat ze boer zijn afneemt, is een feit. Ook NAJK en LTO zijn voor een herziening van het landbouwbeleid. En een standpunt dat boeren meer inkomen moeten halen uit de markt, daar staat iedereen wel achter.

Tumult bevestigt dat kamer soms emotiepolitiek bedrijft

De Tweede Kamer wordt wel eens verweten dat ze teveel emotiepolitiek bedrijven. De tumult naar aanleiding van het interview onderschrijft dit volledig. Op hoge poten wordt een debat geregeld. Een dag later is een commissievergadering over de informele landbouwraad. Dit debat gaat over het discussiestuk van Van Dam over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Dé plek dus om opheldering te vragen over de uitspraken van Van Dam. Tenminste, dat zou je denken.

Van Dam probeerde band met landbouw te herstellen

Maar nee. Als Helma Lodders (VVD) de staatssecretaris om opheldering vraagt, grijpen Geurts en Rik Grashoff (GroenLinks) in met een punt van orde. Omdat er een plenair debat is gepland willen de heren niet over de uitspraken van Van Dam spreken. Dat doen ze liever op een later moment, in de grote zaal. Op de agenda van de plenaire zaal staan echter nog 75 debatten op de lijst die nog ingepland moeten worden. Dat kan zo een half jaar of langer duren. Dan is het stof al lang neer gedwarreld. Van Dam greep de gelegenheid om de band met de sector te herstellen met beide handen aan. "Ik baal ervan, ik heb dat niet zo gezegd. Ik ben er nadrukkelijk voor iedereen", zei hij.

Laatste reacties

  • veldzicht

    Hij moet er alleen voor de boeren zijn,onwetende schreeuwende tegenstanders zijn er al meer dan zat.

  • farmerbn

    De oren duidelijk gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.