Commentaar

4082 x bekeken 5 reacties

'Stel boerenleed boven dierenleed'

Een meldplicht voor dierverwaarlozing werkt contraproductief. Focus liever op boerenleed.

Schrijnend is het verhaal achter de 400 varkens die vorige week dood werden aangetroffen bij een Gelderse boer. 10 maanden lang bleven de aan de hongerdood overgeleverde varkens in de schuur onopgemerkt. In die tijd was de boer nog wel in staat om voor een collega-boer varkens te verzorgen. Het geeft aan hoe ­gemakkelijk geestelijke nood totaal onopgemerkt kan blijven voor iemands omgeving.

Iets meer meldingen van dierverwaarlozing

Het aantal meldingen van dierverwaarlozing neemt iets toe, maar het is nog onduidelijk of er echt sprake is van een trend. De toename kan veroorzaakt zijn doordat oplettende mensen het speciaal hiervoor opgerichte loket Meldpunt dierverwaarlozing gemakkelijker weten te vinden. Het gestegen aantal in beslag genomen dieren vorig jaar, komt vooral doordat het om steeds grotere bedrijven gaat. Toch overweegt staatssecretaris Van Dam een meldingsplicht voor erfbetreders. Hij verwijst daarbij onder meer naar de gestegen aantallen in beslag genomen dieren vorig jaar. Dit lijkt op paniekvoetbal.

Oorzaak van dierenleed aanpakken

Het probleem is niet dat erfbetreders dieren in nood niet willen melden. Meldplicht zal eerder contraproductief werken. Bovendien is het leed dan al geschied. Beter is alle aandacht te vestigen op de oorzaak van dierenleed. Boeren, die onder toenemende druk van buitenaf en/of door persoonlijke omstandigheden dreigen af te glijden in een isolement. En zo veel is zeker; schaalvergroting maakt individuele boeren verantwoordelijk voor steeds grotere koppels dieren.

Onderwerp uit de taboesfeer halen

Maar in de plaats van een sfeer van verklikken te creëren, is het beter dit uit de taboesfeer te halen door het onderwerp als sector aan de orde te stellen. Is het nog verantwoord dat heel grote koppels dieren helemaal afhankelijk zijn van een individuele boer? Hoe voorkom je dat boeren in psychische nood geïsoleerd raken? Hoe herken je die in een vroeg stadium? Soms lukt het zelfs collega-boeren niet. En zij kunnen kleine signalen dan nog het beste herkennen als onderhuids boerenleed; dat vervolgens helaas soms ook eindigt in dierenleed.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Ik hoor nergens dat de consument en supermarkten geen cent willen betalen voor voedsel.

  Kom op zeg, als de lonen van Nederland niet mee waren gegaan met de inflatie zat 80% van de bevolking onder de armoedegrens.

  Spreek met elkaar af dat er niet geproduceerd mag worden onder kostprijs.

 • vandenbrandcv1

  Inderdaad @farmer4life2 consument kiest voor product en de meeste niet voor eigenschappen die niet terug te vinden aan het product. Niet alleen bij voedsel maar ook bij kleding.

  Melden van verwaarlozing zorgt alleen voor nog meer armoede.

  Een meldplicht voor hulp bij armoedebestrijding is meer op zijn plaats.

 • glaasje

  De overheid en tweede kamer maakt heel veel kapot door de vele onzinnige wetten en regels die ze bedenken, en wat velen handen vol geld kost. Je hebt de ene onzinwet nog niet gehad of de volgende staat al weer klaar. En we hebben met een overheid te maken die geen enkel verstand heeft van het boerenleven. Het interreseert ze niets, maar wel weer een meldpunt maken. Ben het met Geert eens, doe wat aan het boerenleed. Deze regering is drukker met geld uitgeven naar het buitenland dan naar zijn eigen nederlanders. Alles wordt afgebroken zoals landbouw-zorg-Aow leeftijd en onderwijs.

 • el

  In het verleden kwam er altijd "volk" op de boerderij Nu moeten we efficiënt werken,en is er nauwelijks tijd voor koffie!

 • deB.


  het kan toch zo niet langer in deze tijd..... altijd bezig, en geld toeleggen, op de eerste levensbehoefte van de burger! boeren gaan eraan, verzuipen in de arbeid en druk. zie open dagen van 150 mk en meer, voor gezinsbedrijven. Gedoemd te mislukken, m.a.w je hebt geen normaal leven meer. Vroeg of laat gaat dat zicht wreken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.