Redactieblog

3883 x bekeken 4 reacties

'Rabo-Bruggink struikelt weer'

De belangrijkste taak van vergaderboeren is de juiste mensen aanstellen. Dat is het geval bij coöperaties, maar ook bij de organisaties die ze leiden. Die mensen zijn de motor op de achtergrond en bij coöperatieve ondernemingen ook vaak het gezicht op de voorgrond.

Dit schoot door mijn hoofd toen ik las de Bert Bruggink, de voormalige directeur van Rabobank, na enkele maanden zijn nieuwe baas Robeco al weer verlaat. Of liever moet verlaten. Want de Japanse eigenaar reorganiseert, Bruggink krijgt zijn zin niet en dan gaat hij vertrekken. Althans bij Robeco. Hij blijft wel in dienst bij het Japanse Orix, dat Robeco kocht van de bank.

Zo gaat dat in die kringen. Bruggink moest weg bij de Rabo. Robeco was nog niet zo lang geleden verkocht en dus wast de ene hand de andere. Of met andere woorden, je houdt elkaar de hand boven het hoofd.

Verantwoordelijk bestuurder in Libor-affaire

Een bestuur van boeren is daar mede verantwoordelijk voor. Zoals bij de Rabo. Daar heeft Bruggink nogal wat steken laten vallen. Hij was de verantwoordelijke bestuurder in de Libor-affaire. Dat kostte de bank een kleine €800 miljoen. De Raad van Commissarissen greep daarna in en splitste de functie van Bruggink. Alleen financiën bleef over en de controle ging naar een andere directeur. Bruggink pikte dat niet en verdween. Nadat hij eerst binnen de directie nog een rel had veroorzaakt door 6 weken lang niet op de directievergaderingen te verschijnen. Hij ging daarna naar het verwante Robeco, waar Rabobank nog 10% aandelen in heeft. Weer in een best betaalde baan geschoven dus.

Ledenbelang voor ogen houden

Hebben we Bruggink gemist? Zeker niet. Zijn opmerking vorig jaar dat de rentemarge voor zijn bank te laag was, viel niet in goede aarde. Wij betaalden nog forse rentes en beurden niets voor ons tegoed. Terwijl de Rabo het geld praktisch gratis kon lenen van de Europese Bank. Bruggink was echt geen bestuurder, zoals wij het als boeren graag zien.

Daarom blijft het van groot belang dat onze boerenbestuurders er voor zorgen dat ze de goede mensen kiezen voor de coöperatieve onderneming. Die het belang van de leden voor ogen hebben en niet het eigenbelang.

Geen medelijden met Bruggink

Van dat laatste is Bruggink een duidelijk voorbeeld. Hij struikelde er de laatste jaren twee keer over. Niet dat ik er medelijden mee heb. Tenslotte stond hij al jaren op de loonlijst bij de Rabo voor meer dan €1 miljoen. En dat terwijl Gerrit Zalm van ABN-Amro rond de €750.000 verdient. Bovendien, hij blijft bij Orix, de eigenaar van Robeco, die hem daar dwong tot opstappen.

Dat heeft hij overgehouden aan de coöperatieve gedachte: Welbegrepen eigenbelang.

Laatste reacties

 • leftturn

  en we wachten gewoon nog een week op een zinnige bijdrage van vergaderboer.

 • alco1

  Even een noot:
  De boete van vele honderden miljoenen was gerelateerd naar de winsten.
  Net als de superheffing die betaald moet worden na de extra melk inkomsten.

 • Sjakkie

  Bruggink was de beste bestuurder van de Rabo de laatste 10 jaar.

 • maxisprint

  goed geschreven, vergaderboer

Of registreer je om te kunnen reageren.