2 reacties

'Miljarden landbouwsteun en toch een crisis'

Michael Sears
De Britse akkerbouwer Michael Sears is een fanatieke voorstander van Brexit, het uittreden van zijn land uit de Europese Unie. Hij draagt die mening regelmatig uit op boerenforums in het hele land.

Hier in Groot-Brittannië krijgen we jaarlijks 2,5 miljard pond, dat is €3,1 miljard aan geld uit het Europees landbouwfonds. Desondanks zitten we met z'n allen in de diepste crisis sinds mensenheugenis. Het landbouwbeleid steunt de landbouw niet. Al dat geld wordt op geen enkele manier besteed aan wat de boeren het meeste nodig hebben, namelijk modernisering van hun bedrijf, investeren in nieuwe stallen of melkmachines, beheersen van dierziekten, marketing van onze producten.

'Er is in Brussel een werkgroep die moet omschrijven wat een Brits worstje is.'

'We hebben niets te vertellen'

Die EU is een club van 28 landen waar we allemaal niets te vertellen hebben. Je hebt een Europese Commissie als clubje ambitieuze politici die allemaal, in de paar jaar dat ze daar zitten, zo nodig iets willen presteren. Je hebt nog veel meer ambtenaren. Je hebt een Europees Parlement dat steeds meer de groene kant op gaat. Nu wil het Parlement bijvoorbeeld glyfosaat verbieden, terwijl de wetenschap zegt dat het niet gevaarlijk is. Er is in Brussel nu zelfs een werkgroep die moet omschrijven wat een Brits worstje precies is. Je gelooft het niet, maar het is écht zo. Wij Britten hebben nu de kans om onze mening daarover te geven en die grijpen we met beide handen aan. Ik ben er van overtuigd dat andere landen ook een referendum gaan eisen als wij er uitstappen.

Agrarisch landschap in Groot-Brittannië.</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Agrarisch landschap in Groot-Brittannië.

Foto: Henk Riswick

Vage club uit Brussel

Als Groot-Brittannië kunnen we alles veel efficiënter en gerichter regelen dan wat die vage club uit Brussel doet. Ik weet ook wel dat onze nationale regering niet erg landbouwgericht is en ook niet bereid lijkt daar meer geld aan uit te geven. Maar we hebben ook drie afzonderlijke landsregeringen voor wie landbouw wel een hoge prioriteit heeft. Dat betekent dat die landbouw ook na Brexit niets te kort zal komen. Alleen we kunnen dat geld op een veel efficiëntere manier besteden. Investeringen steunen waarmee onze boeren en tuinders de toekomst aan kunnen. Meer doen aan marketing waar jullie in Holland goed in zijn. Een groot deel van hun geld gaat nu rechtstreeks naar de landeigenaren. Dat komt niet eens bij de boeren terecht.

'Het is veel belangrijker dat we goede zaken doen in China.'

Achterhaald instituut

We hebben geen vrije toegang tot de Europese markt met 500 miljoen consumenten, roepen de voorstanders van het lidmaatschap. Maar die interne markt is een achterhaald instituut. We hebben het tegenwoordig over de wereld. Mijn tractor komt uit Frankrijk met onderdelen uit Amerika, China, weet ik waar vandaan. We hebben net wat nieuwe software gekocht. Dat wordt ondersteund door mensen in Rusland.

Het is veel belangrijker dat we goede zaken doen in China. Als iedere Chinees morgen een halve liter melk drinkt bij z'n ontbijt dan hebben we echt geen problemen meer in de melkveehouderij hier. De EU probeert daar misschien wel iets te bereiken maar dat gaat allemaal zo bureaucratisch en langzaam. Dat moet toch veel sneller kunnen. Ik ben ook sterk voorstander van handelsverdragen zoals dat TTIP en de overeenkomst met Canada. Vrije handel in de wereld, daar moeten we het van hebben.

Akkerbouwer Michael Sears.</p>
<p><em>Foto: RBI</em>
Akkerbouwer Michael Sears.

Foto: RBI

Michael Sears is akkerbouwer met 'nog een paar stuks rundvee' en daarnaast een paardenfokkerij en –handel in Devonshire in het zuiden van Engeland.

Laatste reacties

  • koestal

    De Engelsen krijgen nog met veel problemen te maken,de Engelse pond is nu al in waarde gekelderd

  • John*

    met de manier waarop subsidiegeld nu terecht komt heeft hij wel een punt. Alleen de waarde van de grond stijgt ermee...

Of registreer je om te kunnen reageren.