Redactieblog

5 reacties

'Lente voor LTO en FrieslandCampina'

Bij LTO en Friesland Campina hebben we twee gezichtsbepalende bestuurders, die 15 tot 17 jaar meedraaien en nog niet weten dat hun houdbaarheidstermijn voorbij is.

Twee organisaties die corporate governance hoog in het vaandel hebben, totdat het hunzelf betreft en dan zoekt men naar legitimatie om langer aan te blijven. Het gaat om Cees Romijn en Piet Boer, met beide staat van dienst. Zij hebben zich goed ingezet voor opvattingen van hunzelf of die ze uit hun omgeving aangedragen hebben gekregen, om de continuïteit van de melkveehouderij te dienen.

Nog geen opvolger

Piet Boer is aftredend dit jaar; wat zou er aan de hand zijn dat hij nog aan blijft? Me dunkt Piet, jij hebt al lang je ei kunnen leggen als bestuurder, daarvoor hoeft het niet te zijn. Ook Roelof Joosten hoef je niet te coachen, zijn zelfredzaamheid is groot genoeg en ook die van zijn bestuur. Is er soms verdeeldheid binnen de RvC over wie het gaat worden? Dat lijkt me niet de situatie, de andere acht veroordelend, dat zijn net als Piet bestuurlijke polderaars.

Dan moet het al zo zijn, dat er geen opvolger in spe voldoende klaar is, nog geen vervanger. Maar dat mag toch niet plaatsvinden bij FrieslandCampina, de mond vol over van alles en nog wat en dan de bestuurlijke continuïteit niet hebben geregeld? Het wordt tijd dat de FrieslandCampina-ledenraad als hoogste bestuurlijke orgaan eensgezindheid organiseert, vernieuwing en pluriformiteit genereert, zodat de RvC een betere afspiegeling van de sector laat zien. Hoef je ook geen probleem te hebben met opvolging.

Opvolging bij LTO

Cees Romijn, zijn tijd is voorbij. Ook al is hij nog zo goed, leden zijn op hem uitgekeken. De eerste jaren moet je je inwerken, leunend op de omgeving, dan een periode van bloei. En nu verwelken de blaadjes, terwijl LTO bestuurlijk frisse kleuren behoort te krijgen. De opvolging bij LTO is sowieso een probleem. LTO-landelijk en LTO-Noord ontberen voorzitters. Wel kandidaten, maar geen geschikte. LTO-ledenraad, benut je invloed! Beide mannen een lintje en een receptie. Organisaties, word wakker: er valt genoeg te besturen!

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Prima verwoord.

 • farmer135

  Voor zulke dingen moet ruim de tijd genomen worden, vooral geen overhaaste beslissingen waar men later spijt van krijgt.

 • sjakie

  Erg chique, zo zwaar op de man spelen. Maak er een mooie lente van, Jan.

 • Broer

  Jan, bij FC komt het vast goed, het jaar is nog lang niet om.
  Voor Lto ligt het moeilijker. Eerst maar eens fuseren tot één landelijke organisatie.

 • Mfb

  Wederom een uiterste slechte column over anderen.
  Bestaat er niet een spreekwoord over een splinter en een balk o.i.d.?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.