Commentaar

1910 x bekeken

'Koudwatervrees voor etiket herkomst'

Het Europees Parlement is voor een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel. Zo wil men het consumentenvertrouwen terugwinnen. Dat heeft een enorme deuk opgelopen door affaires.

De levensmiddelenindustrie en ook enkele Nederlandse Europarlementariërs zijn fel tegen. Hun argumenten: het is moeilijk, het kost geld, de etiketten worden te lang, het is bureaucratisch en het is een voertuig voor (Frans) protectionisme. De industrie wijst er nog op dat voor kleine reststromen mogelijk geen plek meer zal zijn.

Allemaal gesputter en koudwatervrees. Kosten? Natuurlijk kiest de consument voor goedkoop. Als er keus ís. Daarom is dit nou juist iets voor de overheid om te regelen. En ja, de etiketten worden langer. Maar is dat een argument om de klant informatie te onthouden waar hij zelf om vraagt? We leven in het informatietijdperk. De roep om steeds meer informatie laat zich niet inperken door de grootte van een stukje papier. Als die gehaktbal echt zo'n vergaarbak is dat het herkomstetiket te lang zou worden, dan heeft die slager juist iets uit te leggen.

Toegevoegde waarde

Duurder? Juist! Herkomstinformatie is toegevoegde waarde. En overbodig? Punt is juist dat de verbetering van kwaliteitsborging waar iedereen om riep na de paardenvleesaffaire maar niet van de grond komt. En protectionisme? Het gevaar daarvan is betrekkelijk. Zorg er liever voor dat Nederland als herkomstland juist een pre is.

Of registreer je om te kunnen reageren.