Redactieblog

4376 x bekeken 2 reacties

'Koeien lijken steeds minder op elkaar'

Koeien 
lijken steeds minder op elkaar, merkt Dirk Strijker op tijdens zijn bezoek aan de koeiententoonstelling in het Fries Museum.

Het was geen vakantieweer met Pinksteren. Toch zaten we met vrienden in een vakantiehuis, in Friesland. Na de tiende boom klaverjassen en de zoveelste fles rode wijn was er wel behoefte aan afwisseling. Daarom togen we naar Leeuwarden, naar het Fries Museum. Dat museum is nieuw. Het is gebouwd aan het centrale plein van Leeuwarden, het Zaailand. Eigenlijk is het niet één museum, maar verschillende onder één dak, inclusief bioscopen. Dat maakt het niet overzichtelijker. Mijn reden om naar het Fries Museum te gaan was dat daar een tentoonstelling over koeien hangt. Een deel van ons gezelschap was meer in geïnteresseerd in een tentoonstelling over breien, die er ook hangt.

Agrarische foto's

Wat de koeien betreft, er hangt werk van twee fotografen, Cas Oorthuys (1908-1975) en Hans van der Meer (1955). De eerste was een bekende fotograaf in zijn tijd. Hij heeft in 1948 een fotoboek over de rundveehouderij gemaakt voor het ministerie van Landbouw. Voor dat boek heeft hij zo’n half miljoen foto’s gemaakt. Een aantal daarvan zijn tentoongesteld, op grote vellen met gerubriceerde foto’s. Koeien en boeren, vaak trots kijkend naar hun eerste melkmachine en hun moderne stal, in 1948. De ander, Van der Meer, is ook een bekende fotograaf, die nog geregeld agrarische zaken in beeld brengt. Van hem hangen er foto’s met tekst, over de rundveehouderij van vandaag.

Homogene veehouderij

De tentoonstelling wordt opgeleukt met bladzijden uit de KringloopWijzer; veelkleurige stroomschema’s met pijlen en getallen. Daarmee wordt ongetwijfeld uitgebeeld dat het leven van de boer ingewikkeld geworden is. Toch denk ik dat de eerste melkmachines voor de boeren van toen minstens zo ingewikkeld waren. De omvang van de tentoonstelling viel wat tegen; ik had wel meer foto’s willen zien. En als er dan toch moet worden opgeleukt, had een historische melkmachine of een stalketting met beugel in het echt ook niet misstaan.

De oude foto’s laten een tamelijk homogene veehouderij zien. Alle koeien lijken op elkaar. Allemaal zwartbonten van het Friese type. Mooie koeien, dat wel. De nieuwe foto’s laten juist een grote verscheidenheid zien. De bedrijven verschillen onderling meer, en de koeien ook. Er zijn foto’s van grote bedrijven, van zomerstalvoedering, van forse biologische bedrijven, van kleine bedrijven, van veekeuringen en van keizersnedes. De koeien hebben allerlei kleuren, en ook al zijn de meeste Holsteiners, ze verschillen onderling aanzienlijk. Omdat er ook vleesvee tussen zit, is de verscheidenheid nog groter. Vaak wordt gedacht dat de rundveehouderij steeds uniformer wordt, maar de tentoonstelling schetst juist het tegendeel. Zo blijkt maar weer, het ligt er maar net aan hoe je het ophangt.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Knap om na zo veel flessen wijn die verschillen toch nog te zien.

  • Bennie Stevelink

    De foto's van vroeger waren natuurlijk foto's van alleen Friesche koeien. In Friesland aan chauvinisme geen gebrek. Het Friesch-Hollandse ras bestaat vrijwel niet meer dus hebben ze blijkbaar een grote verscheidenheid aan tegenwoordige rassen laten zien. Die verscheidenheid hadden ze van vroegere jaren ook kunnen laten zien. Denk maar aan het MRIJ vee of de Groningse blaarkoppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.