14 reacties

'Dierenartsen, kom op voor welzijn van dieren'

Arabella Burgers
Sinds wanneer zijn dierenartsen de managers, economen en advocaten van de vee-industrie? Laat ze zich liever bezighouden met de vraag hoe dierenleed kan worden beperkt, zo roept dierenarts Arabella Burgers op.

'Dierenartsen scharen zich achter de boeren' las ik naar aanleiding van het verzoek van de Tweede Kamer aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) om met een plan te komen om kalveren in de melkveehouderij niet meer direct na de geboorte bij hun moeder weg te halen. Mede door het standpunt van 'de dierenartsen' besloot Van Dam de motie niet uit te voeren.

Dierenleed

Maar hoezo 'dierenartsen'? Ik ben dierenarts en ik sta hier helemaal niet achter. Oud zeer uit mijn studietijd kwam weer in mijn herinnering: dierenleed op het overgrote deel van de bedrijven en slachthuizen waar ik kwam tijdens mijn studie.
Melding doen van misstanden was uit den boze. Dan was er namelijk 'een vertrouwensband geschaad tussen de veehouder en de arts, dan houd je geen klant meer over'.

Afgeraden

Zelfs anoniem melding doen werd streng afgeraden, omdat het bedrijf precies zou weten waar de melding vandaan kwam en dit zou zich als een lopend vuurtje verspreiden onder andere veehouders. Nee, we moesten het probleem, als dat al gezien werd door mijn opleiders, met de veehouder zelf oplossen. Dat daardoor jarenlang duizenden dieren continu lijden: een noodzakelijk kwaad. Schouderophalend werd er gereageerd als er een biggetje lag te creperen op de vloer. "Je kunt ze niet allemaal helpen, de veehouder belt hier echt geen dierenarts voor; dat is economisch niet haalbaar."

Zonder drinken in de brandende zon in de wachtruimte voor het slachthuis, elektrische prikkers die standaard werden ingezet bij slachtdieren, geen licht in varkensstallen, ammoniaklucht waardoor je ogen gaan schrijnen en je geen adem kan halen, waardoor je naar buiten rent om een teug schone lucht in te ademen. Niemand maakte er een opmerking over, laat staan dat er melding van werd gemaakt. Het abjecte wordt op deze manier als normaal ervaren; zo worden de toekomstige dierenartsen klaargestoomd.

'Natuurlijk wil het kalf bij de moeder zijn en de moeder bij haar kalf'.

Kalf bij koe

De discussie over het kalf bij de koe zou in feite helemaal geen discussie moeten zijn. Natuurlijk wil het kalf bij de moeder zijn en de moeder bij haar kalf. Natuurlijk is dat het beste voor de weerstand van het kalf en is het welbevinden van beide dan het hoogst. Net als bij honden en katten, waarbij het wettelijk is vastgelegd dat ze wekenlang bij hun moeder moeten blijven. Maar daarbij spelen geen economische belangen.

Dierenartsen zijn (dacht ik altijd, wellicht naïef) gestart met de studie omdat ze van dieren houden. Ze willen dieren helpen, toch? Sinds wanneer zijn dierenartsen managers, economen en advocaten van de veehouders en de industrie? Dierenartsen zouden juist moeten opkomen en spreken voor het welzijn van het dier en niet voor de discutabele, immorele hebzucht van de mens. Het economisch belang van de melkvee-industrie zou voor de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) geen argument moeten zijn.

'De stalinrichting en het houderijsysteem zijn dieronvriendelijk; de koeien worden tot het uiterste gedreven'.

Dieronvriendelijk

De stalinrichting en het houderijsysteem zijn dieronvriendelijk; de koeien worden tot het uiterste gedreven ("topsporters zijn het"); pijnlijke klauwproblemen, uierontstekingen en andere infectieziekten worden als aanvaardbaar gezien. Bij het minste geringste worden koeien 'geruimd' omdat ze niets meer kunnen hebben door uitputting.
Dit alles had voor de KNMvD aanleiding kunnen zijn om een positief advies te geven over deze motie en te zeggen: het zal een grote uitdaging worden om het kalf bij de koe te laten in de huidige stalinrichtingen. We gaan samenwerken met universiteit Wageningen en het Louis Bolk Instituut om tot de beste oplossing te komen waarbij de dieren zo natuurlijk mogelijk gehouden kunnen worden, met het minste leed en met de minste kans op infectieziekten.

Plan van aanpak

Bedenk dat in deze aangenomen motie van de Partij voor de Dieren slechts werd gevraagd naar een plan van aanpak over een half jaar. Hoe kunnen dierenartsen en de staatssecretaris er tegen zijn dat er wordt nagedacht over methoden om het leed van koeien in de Nederlandse melkvee-industrie te verzachten?

Arabella Burgers is dierenarts in Bussum. Deze opinie verscheen eerder in NRC Handelsblad van 2 mei 2016.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Nou Arabella,Overdrijven is ook een vak,als ik zo om mij heen kijk hebben boeren hart voor hun bedrijf en hebben de dieren een acceptabel leven, uitzonderingen daar gelaten.
  Misschien is het beter voor je om bij de PvdD te gaan werken als daar een vacature vrij komt daar houden ze wel van
  dergelijk betoog wat voor de boeren totaal niet is te realiseren.

 • Johnny Hogenkamp

  Voor de Volkskrant schreef ze een vergelijkbaar artikel in samenwerking met "liegebeest" Roos Vonk, bekend van list en bedrog spelletjes met de veroordeelde Diederik Stapel. Deze samenwerking zegt genoeg over haar geloofwaardigheid.

 • eg wel

  Arabella zou eens moeten kijken bij de particulieren met een hond als huisdier.
  De hond is een roedeldier, een groot deel van deze huisdieren die voor de gezelschap worden gehouden(egoïsme) , slijt de grootste deel van z`n leven in eenzaamheid.
  De landbouwhuisdieren leven in groepen, en staan daardoor dichter bij de natuur en hun welzijn is beduidend hoger.
  Kalf bij de koe laten draagt niet bij aan de welzijn voor zowel kalf als koe.

 • Peltjes

  Volgens mij is ze dierenarts voor kleine gezelschapdieren. Als ze echt werkzaam is in de veehouderij, kan ik mij niet voorstellen dat ze kalf bij koe het beste vind. Als ze echt zo prinicipeel is komt ze zowiezo niet bij boeren die het kalf direkt weghalen. Wat blijft er dan nog voor werk voor haar over?

 • Farmer4life2

  Er zijn zoveel misstanden in de wereld. Ik begin het een beetje te voelen als. "Boeren zijn geld verzachtende managers"

  Het is een utopie dat iedereen voedsel heeft of dat er geen conflicten meer zijn. Net als dat het een utopie is dat het welzijn van dieren op humaan niveau komt.

  Boeren en moslims hebben één ding gemeen. Wij communiceren zo slecht hebben geen eensgezinde spreekbuis veel in discussie met onze eigen broeders en zijn Hierdoor een makkelijke prooi.

 • A1967

  Dierenartsen roepen al jaren dat er iets moet gebeuren aan de misstanden in de Oostvaardersplassen, maar staan daar helemaal alleen in...........

 • John*

  het is wel zo vermoeiend. 15 miljoen inwoners die onze producten zonder blikken of blozen kopen en tevreden zijn met de geleverde kwaliteit! tegenover een groepje van die schreeuwers volgens mij wordt t eens tijd voor een grote dikke vinger en dat we is gaan roepen tot hier en niet verder! Zelfs van Dam heeft al aangegeven klaar te zijn met de linke dierenbrigade en dat t zo nooit gaat werken om verbetering te realiseren. Nog even en ook de Retail is er klaar mee.. straks weer gewoon naar de europese eisen, dat gaat er gebeuren en laat ze maar gaan mekkeren in brussel. daar worden ze vierkant uitgelachen door opkomende varkenslanden!

 • veldzicht

  @jonh,eigenlijk ben ik er al lang klaar mee ,wat je ook doet ze weten altijd wel wat te mouwen , ,n verwend volkje
  wat nooit tevrede is.Gewoon je dieren goed verzorgen en dat alles er schoon en netjes bij ligt en de rest lekker laten kletsen,
  en als ze het er niet mee eens zijn moeten ze zelf maar een boerderij beginnen en laten zien hoe het beter moet of kan.

 • jfvanbruchem1

  ze zal wel geen boerenklanten hebben

 • exvarkensboer1

  Obeliiiiix, ga `s een everzwijn vangen

 • WGeverink

  Klopt jfvanbruchem1. Arabella Burgers is sinds 2011 dierenarts bij dierenkliniek huizerweg in Bussum. Ze doet daar geneeskunde, algemene chirurgie en tandheelkunde bij gezelschapsdieren... Ben het met Johnnie eens dat ze haar titel als dierenarts in kleine huisdieren misbruikt om met modder te gooien naar de veehouderij waar ze dus helemaal niet in is gespecialiseerd cq geen verstand van heeft.

 • farmerbn

  Jammer dat ik meebetaald heb aan haar studie diergeneeskunde. Verloren geld.

 • alco1

  Slechte veeartsen komen vaak door hun onkunde niet meer aan een baan en gaan dan vaak werken voor NVWA of alleen kleine huisdieren
  En beginnen dan uit rancune een hetze.

 • vandenbrandcv1

  Arabella komt een dap praktijk waar ze geen landbouwhuisdieren doen. Ze is waarschijnlijk geen geborgde dierenarts voor runderen. Daarnaast werkt ze al voor de PvdD als kijkt wat ze tot nu toe publiceerde.

  Als Arabella echt alles wil zoals in de natuur kan ze beginnen met de mensenbabys van haar politieke sympathisanten verplichten langdurig borstvoeding te geven en geen (kunst)melk meer uit flesjes. Verder zijn werkende moeders dan ook passe; een kinderdagverblijf kan immers de continue band met de moeder niet nabootsten.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.