Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.</p> <p><em>Foto: Koos Groenewold</em> AlgemeenOpinie

‘Wie komt er na Maat?’

Over mensen die afscheid nemen niets dan goeds. Dus ook over voorzitter Albert Jan Maat van LTO, die op 1 oktober de voorzittershamer aan de wilgen hangt. Zijn werk zit er op, vindt hij zelf. De herstructurering van de LTO’s is voltooid.

Het zal zo zijn. Feit is dat Maat er hard voor geijverd heeft. Trouwens, hij deed erg zijn best. Je hebt hem zelden kunnen betrappen op iets dat hij verkeerd deed. Toch kun je hem in voetbaltermen niet een topscorer noemen. Misschien is de uitspraak van Cruyff: ‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’, op Maat van toepassing.

Wie volgt Maat op?

Maar goed, tijd om aan een opvolger te denken. Hans Huijbers van de ZLTO en Léon Faassen van de LLTB vallen af. De eerste om zijn gevlekte verleden bij de ZTLO, die onder zijn leiding van rijk naar arm afdaalde. De tweede omdat die toch een beetje te eenzijdig lijkt, hoewel dat voorbarig kan zijn. Hij heeft zich op het terrein van veehouderij en akkerbouw ook niet kunnen bewijzen. Bijkomend punt vind ik dat de nieuwe man geen van de drie oud-voorzitters moet zijn.

Wat loopt er verder rond bij LTO? De sectorvoorzitters vallen geen van allen op. Uiterst bekwame bestuurders, vermoedelijk, maar ze opereren vooral in de schaduw. Een echte leider zit er niet bij.

Een vrouw met ballen

Beter is het een frisse man of vrouw van buiten te vinden. En welke naam schiet mij dan te binnen? Niet schrikken, maar het is de voormalige staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. De voorganger van Martijn Van Dam.

Dijksma heeft zich als landbouwstaatssecretaris laten kennen als een geduchte tegenstander. Ze functioneert nu ook weer prima op haar nieuwe departement. Kortom, een vrouw met ballen. Ze kent de problematiek van de landbouw, ze weet wat de boeren beweegt en heeft in haar landbouwperiode in het buitenland laten zien dat ze wil en kan strijden voor de boer.

Vergadertijger en doorpakker

Bovendien komt ze straks beschikbaar. De PvdA schrompelt zover ineen dat regeringsdeelname er straks zeker niet in zit. Dan moeten al die overbodige Kamerleden en bewindslieden weer een nieuwe functie hebben.

Dijksma lijkt me gebakken voor de LTO. Ze is vergaderen gewend, want dat doen ze in Den Haag en bij de LTO nu eenmaal graag. Ze houdt ook van doorpakken en dat kan ze, zo heeft ze getoond. Verder is het een volledig nieuw gezicht bij LTO. Hoe langer ik er over nadenk, hoe beter mij dit lijkt.

‘Zou ze willen?’, is dan de grote vraag. Dat is het proberen waard. Degene met de grootste charmes zou er op af moeten worden gestuurd. “Leon Faassen”, zegt Hanna direct. Mij maakt het niet uit. Als ze maar komt.

Lees ook van Vergaderboer: ‘Wordt grond duurder of goedkoper?

Beheer
WP Admin