Redactieblog

18 reacties

'Wie komt er na Maat?'

Over mensen die afscheid nemen niets dan goeds. Dus ook over voorzitter Albert Jan Maat van LTO, die op 1 oktober de voorzittershamer aan de wilgen hangt. Zijn werk zit er op, vindt hij zelf. De herstructurering van de LTO's is voltooid.

Het zal zo zijn. Feit is dat Maat er hard voor geijverd heeft. Trouwens, hij deed erg zijn best. Je hebt hem zelden kunnen betrappen op iets dat hij verkeerd deed. Toch kun je hem in voetbaltermen niet een topscorer noemen. Misschien is de uitspraak van Cruyff: 'Je moet schieten, anders kun je niet scoren', op Maat van toepassing.

Wie volgt Maat op?

Maar goed, tijd om aan een opvolger te denken. Hans Huijbers van de ZLTO en Léon Faassen van de LLTB vallen af. De eerste om zijn gevlekte verleden bij de ZTLO, die onder zijn leiding van rijk naar arm afdaalde. De tweede omdat die toch een beetje te eenzijdig lijkt, hoewel dat voorbarig kan zijn. Hij heeft zich op het terrein van veehouderij en akkerbouw ook niet kunnen bewijzen. Bijkomend punt vind ik dat de nieuwe man geen van de drie oud-voorzitters moet zijn.
Wat loopt er verder rond bij LTO? De sectorvoorzitters vallen geen van allen op. Uiterst bekwame bestuurders, vermoedelijk, maar ze opereren vooral in de schaduw. Een echte leider zit er niet bij.

Een vrouw met ballen

Beter is het een frisse man of vrouw van buiten te vinden. En welke naam schiet mij dan te binnen? Niet schrikken, maar het is de voormalige staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. De voorganger van Martijn Van Dam.
Dijksma heeft zich als landbouwstaatssecretaris laten kennen als een geduchte tegenstander. Ze functioneert nu ook weer prima op haar nieuwe departement. Kortom, een vrouw met ballen. Ze kent de problematiek van de landbouw, ze weet wat de boeren beweegt en heeft in haar landbouwperiode in het buitenland laten zien dat ze wil en kan strijden voor de boer.

Vergadertijger en doorpakker

Bovendien komt ze straks beschikbaar. De PvdA schrompelt zover ineen dat regeringsdeelname er straks zeker niet in zit. Dan moeten al die overbodige Kamerleden en bewindslieden weer een nieuwe functie hebben.
Dijksma lijkt me gebakken voor de LTO. Ze is vergaderen gewend, want dat doen ze in Den Haag en bij de LTO nu eenmaal graag. Ze houdt ook van doorpakken en dat kan ze, zo heeft ze getoond. Verder is het een volledig nieuw gezicht bij LTO. Hoe langer ik er over nadenk, hoe beter mij dit lijkt.
'Zou ze willen?', is dan de grote vraag. Dat is het proberen waard. Degene met de grootste charmes zou er op af moeten worden gestuurd. "Leon Faassen", zegt Hanna direct. Mij maakt het niet uit. Als ze maar komt.

Lees ook van Vergaderboer: 'Wordt grond duurder of goedkoper?'

Laatste reacties

 • veldzicht

  Zodra vergaderboer de naam Charon Dikksma noemde
  sloeg ik bijna achter over van het lachen,maar bij nader inzien is het misschien zo gek nog niet,na de eerste scepsis viel ze mij ook helemaal niet tegen maar of het rieel is dat ze het doet ?

 • veldzicht

  Dijksma.

 • alco1

  Wat zijn de positieve argumenten voor Dijksma dan?
  Dat ze de landbouw kent een een kundig leider is, zijn geen argumenten voor een belangenbehartiger voor de landbouw.

 • veldzicht

  De positieve argumenten heeft vergaderboer al beschreven,en misschien is het wel goed een voorzitter te halen uit het tegenkamp als ze dat tenminste wil.kan ze af en toe de PvdA.
  eens goed de oren wassen als ze zich weer eens boer onfriendelijk opstellen.

 • oorspronkelijk

  één leider is niet mogelijk
  alleen individuele belangen tellen.
  de leider moet gekozen op zijn doelen voor de toekomst.
  daarvoor moet er feeling zijn met mogelijkheden binnen de milieu en natuur doelen.
  anders wordt het een roepende in de woestijn.
  door krimpen van aantal agrariërs heeft de groene lobby nu andere participanten
  zijn de boeren de regie kwijt

 • farmerbn

  Dijksma heeft één nadeel: PvdA. Wel zijn PvdA-ers goed voor vakbonden en dus ook voor de LTO. Maar stel je voor je haalt met haar het paard van Troye binnen. Is het meteen gedaan met de veehouderij in Nederland. Ben wel voorstander voor een vrouw met enorme ballen ( Merkel type ) maar kan er zo geen noemen.

 • Bennie Stevelink

  Dijksma kan verbinden, geeft mensen het gevoel betrokken te zijn en kan mensen overtuigen. Dijksma als voorzitster van LTO lijkt mij zo gek nog niet.

 • alco1

  Goeie. " Paard van Troye".

 • 344412

  Goed idee

 • DJ-D

  Dijksma? Ze is niet voor niks gillend naar infrastructuur gegaan. Las dat de LTO de deur bij haar plat liep in een ander artikel. Was ze vast niet van gediend. Helemaal dat ze problemen moest aanpakken die er niet zijn. Doet ze niet.

 • hansvanbergen

  Goed plan maar als pvda slim is kieperen ze Samson deruit en maken ze Sharon Dijksma partijleider en lijst trekster. Hebben ze eindelijk een vrouw en ze is by far de beste van heel da pvda.

 • alco1

  Denken er nu velen dat Dijksma een voorzitterschap bij de LTO zal vervullen in de trend van "Wiens brood men eet wiens taal men spreekt"?
  Forget it.

 • Broer

  Het is goed bedacht maar ik denk dat een bedrijfsgenoot beter is, althans mooier zou zijn.

 • hylkema.l

  De nieuwe LTO voorzitter hoeft natuurlijk niet uit de bestaande top van de LTO te komen. Wel bij voorkeur een bedrijfsgenoot of iemand die er zeer dicht tegenaan zit. En dan weet ik er wel enkelen, maar met het voortijdig noemen van goede namen, loop je het risico dat een goede kandidaat voortijdig afhaakt. Verder ben ik van mening dat Sharon Dijksma totaal ongeschikt is voor zo'n functie, laat haar maar mooi bij de spoorwegen blijven.

 • Rip

  Ben het niet met je eens, Broer. Kijk naar de arbeidersvakbonden. Die hebben ook geen arbeider aan de leiding. Of de werkgevers. Allemaal deskundige en strijdbare mensen. Dat kun je van een bedrijfsgenoot niet verwachten. Je moet geen boer voor de boeren laten strijden, maar een sterke figuur, die de taktiek ook kent om het maximale voor de boer te bereiken.

 • alco1

  Ik vindt het gewoon een zwakte bod om iemand voor te dragen die totaal geen agrarische achtergrond heeft en ook niet uit een agrarisch gelinieerde partij komt.
  Ik ben dan ook hevig teleurgesteld in bepaalde reageerders.

 • Peltjes

  Ik vind alco of Bennie Stevelink wel geschikt als opvolger van Maat. Sharon heeft er een zooi van gemaakt door zich zand in de ogen te laten strooien door LTO wat betreft fosfaatrechten.

 • DJ-D

  Ja Peltjes helemaal eens. Iemand met hun capaciteiten en visie is nodig om de ingewikkelde vraagstukken op een nuchtere, belangeloze, niet naieve manier te benoemen en op te lossen. Grote kans dat ik dan ook weer lid wordt.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.