Redactieblog

5050 x bekeken 7 reacties

'Waarom emigreren?'

Het is crisis in agrarisch Nederland, met lage prijzen en beperkende regels. Het woord ‘emigratie’ valt weer.

Lage opbrengstprijzen, aantrekkende regelgeving, invoering van nieuwe beperkende maatregelen; boeren krijgen het de laatste tijd flink voor hun kiezen. Is het toeval of niet dat ik het woord ‘emigratie’ vaker hoor vallen?

Het zou niet de eerste keer zijn dat boeren wegtrekken, omdat ze hier niet meer uit de voeten kunnen. En niet alleen boeren. Soms gingen er zo veel mensen ­tegelijk, dat er sprake was van een emigratiegolf.

Emigratiegolven

De eerste emigratiegolf deed zich voor in de Gouden Eeuw. Nederlanders trokken de wereld in om handelsposten op te zetten of kolonies te stichten. Denk aan Kaapstad in wat nu Zuid-Afrika is. Of Batavia, het huidige Jakarta in Indonesië. Of Nieuw Nederland, het gebied waar Nieuw Amsterdam in lag, het huidige New York.

De tweede vertrekgolf duurde van 1845 tot grofweg 1860. Economisch ging het beroerd, onder meer door slechte oogsten. Tegelijk waren er veel mensen die zich in Nederland niet meer thuis voelden bij de Nederlands Hervormde Kerk. Zij splitsten zich af en begonnen in met name Amerika opnieuw.

Krap twintig jaar later volgde een nieuwe emigratiegolf. De meeste emigranten streken wederom neer in de VS, maar ook in de Boerenrepublieken in Zuid-Afrika.

'Reden genoeg het land te verlaten'

De bekendste emigratiegolf is wellicht die van na de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer één op de twintig mensen vertrok. Angst voor een nieuwe oorlog was een drijfveer, maar zeker ook een gebrek aan werk. Trekkers, melkmachines en maaibalken hadden veel boerenarbeiders brodeloos ­gemaakt. Daar kwam bij dat de prijzen van melk, vlees en graan lang laag bleven, boeren wilden wel, maar konden niet vooruit.

Al met al voor veel mensen reden genoeg het land te verlaten. De overheid stimuleerde dit ook om overbevolking en werkloosheid tegen te gaan. In Boerderij verschenen er vele artikelen over. Waar je wel en niet moest zijn, en dat niet alle rooskleurige verhalen op waarheid berustten. Want dat in den verre alles goud was wat er blonk, bleek een hardnekkige gedachte.

'Is het elders wel zoveel beter?'

Nu in Nederland de situatie verre van rooskleurig is, lijkt dit opnieuw aan de orde. Maar is het elders wel zoveel beter?

Recent sprak ik een aantal boeren en boerinnen met een bedrijf in het buitenland. Sommige van hen hadden Nederlandse roots, al spraken ze de taal niet meer. Ik hoorde over melkquota in Canada, bemoeizuchtige burgers in Amerika, problemen met het imago in Zuid-Afrika en lange werkdagen in Brazilië waardoor het gezin te weinig aandacht kreeg.

Boeiende gesprekken waren het, met mensen die niets liever doen dan boeren, maar soms tegen de grenzen van hun ambitie aanlopen.

Ik kon maar één ding concluderen: elders is het niet per se beter dan hier. Overal is wel wat.

Lees alles over de landbouwcrisis in het dossier.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Zou je conclusie kunnen zijn "De globalisering heeft over de hele aardbol de boeren in het nauw gedreven". Komt je slot accord niet neer op "boeren moeten overal zo hard werken tegen (te) lage prijzen omdat de prijzen te er zijn uitgekleed". Als dit zo is dan zal de uitdaging voor de toekomst niet zijn "Hoe houden we de wereld bevolking aan het eten" maar meer de uitdaging "Hoe geef ik de voedselproducenten loon naar werken". Want als er geen loon naar werken is, zal de voedselvoorziening op termijn in gevaar komen. Iedere kilogram die de boer meer produceert om als voedselvoorraad te ddienen betaalt de boer in plaats van dat de consument (waar deze voedsel verzekering voor bedoeld is) hieraan zijn steentje bijdraagt in de vorm van prijsgarantie voor de producent.

 • farmerbn

  Je hebt drie soorten bedrijven: Kleine, gemiddelde en grote. Kleine bedrijven stoppen dus als je ouders een klein bedrijf hebben, zijn er geen opvolgers. Die zijn er wel op gemiddelde bedrijven maar die zullen moeilijk over te nemen zijn. Deze twee soorten bedrijven kunnen wel verkocht worden om de boer de mogelijkheid te geven om te emigreren. Die boeren kunnen erg goed slagen in het buitenland. Grote bedrijven in Nederland zijn eigenlijk ook niet over te nemen (zonder onenigheid in de familie).
  Door emigratie dus een grote stap naar voren met het voordeel dat daar grote bedrijven wel voor een landbouwkundige prijs over genomen kunnen worden.

 • agri2

  Overheid, ngo's, veel politici en sommige burgers zijn momenteel wel heel hard bezig om me compleet te demotiveren om hier in Nederland nog te boeren. Daarbovenop nog te lage productprijzen en verstikkende macht van multinationals en supermarkten. Waar doen we het allemaal nog voor?
  Maar of het elders veel beter is?

 • el

  Het is elders beter!@ agri2

 • Hodalen

  In mijn koffer zat het boek 'Het Wrede Paradijs'. Verplichte kost voor alle bijna-emigranten.
  Nee, elders is het niet beter, maar het is voor ons de enige mogelijkheid gebleken om uberhaubt iets te starten. En ik ben er dankbaar voor, dat we het tóch hebben gedurft!

 • @meelmuisje

  Je hebt dus geluk gehad, Hodalen :-) Het gras bij de buren lijkt altijd groener... Ons verhaal komt als het goed is binnenkort in een duitse krant. Geschreven door een redacteur die niet voor bedreigingen ontvankelijk is.

 • WGeverink

  Het leven is te kort om ( ook voor het melken van koeien ) ergens te gaan wonen waar je eigenlijk liever niet wil zijn. We vinden het leuk om een paar weken in Nederland te zijn om te visiten met familie en vrienden. We leven daar met zijn allen echt wel naar toe. Maar na een paar weken in een fast pace high pressure omgeving kijken we er weer naar uit om naar huis te gaan en ons vergeleken bij Nederland relaxte leven weer op te pakken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.