Commentaar

2080 x bekeken 2 reacties

'Technisch voorop, financieel achterop'

Er zijn enkele opvallende overeenkomsten tussen de Nederlandse glasgroentetuinbouw en de varkenshouderij. Dat bleek bij de presentatie door de Rabobank van de jaarcijfers per agrarische sector.

Ten eerste zitten beide sectoren in een diepe crisis die al meerdere jaren duurt. Normale cycli zijn uitgerekt of werken niet meer. Gevolg is uitblijven van investeringen - op den duur de dood in de pot. Voor de groenteteelt onder glas is het zelfs 5 voor 12, vindt de bank, niettegenstaande een financieel mooi verlopen 2015.
In de varkenshouderij zit 40% van de ondernemers in financiële nood. Tegelijk is er een categorie varkenshouders die zelfs in de huidige omstandigheden nog een goede boterham weet te verdienen, want de besparingen zijn toegenomen. De armoe is ongelijk verdeeld, zo blijkt.

Beide sectoren wachten op plan

Tegelijk wachten beide sectoren wachten met smart op een plan, een visie die in onderlinge samenspraak door de bank, de sectororganisaties en de overheid, wordt opgesteld. In beide sectoren konden de verwachtingen wel eens te hooggespannen zijn over de uitkomst hiervan.

Met alleen technische innovatie redt sector het niet

Nog een overeenkomst: beide sectoren gelden internationaal als technisch toonaangevend. Aan de techniek en de productiecapaciteit ligt het dus niet. De problemen zitten in de marketing, de afzet, de prijsvorming, de marges. Het geheel doet denken aan hoe het Philips verging, jaren geleden: technisch toonaangevend, maar financieel zwak. Totdat er een duidelijke keus werd gemaakt en men afgeslankt verder ging. Conclusie: technische innovatie is onontbeerlijk maar niet alleenzaligmakend.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Philips zal er over 25 jaar niet meer zijn evenals veel varkensboeren en glasgroentetelers.

  • veldzicht

    En zodra het een beetje beter gaat draaien ze zich zelf de nek om door enorm uit te breiden,weg zijn goede prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.