Redactieblog

1 reactie

'Nederlandse boer krijgt bedrijfstoeslag later'

Net voor de dag dat er veel grappen zijn gemaakt, stuurde staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op 31 maart een brief over uitbetaling van betalingsrechten naar de Tweede Kamer. De inhoud ervan was verre van grappig.

Van Dam betreurt het dat 7% van de boeren nog geen duidelijkheid heeft over aantal en waarde van de toeslagrechten. Ook heeft 
9% van de boeren nog geen enkele betaling ontvangen. 91% van de aanvragers heeft in elk geval een deel van het geld ontvangen, blijkt uit de brief. Maar dat was eind januari ook al bij 90% het geval. Wat nog ontbrak in de brief zijn de uitbetaalde bedragen. Eind januari was €453 miljoen uitbetaald, ongeveer 60% van het totaal. Toen moest de uitbetaling van de vergroeningspremie van gemiddeld €125 per hectare nog beginnen.

Boer moet weten waar hij aan toe is

Binnen de regels van de maximale betaaltermijn klopt het allemaal. Vanuit de EU-regels is zelfs 30 juni 2016 de uiterste termijn. Maar daar heeft een boer die nog geen cent heeft gebeurd geen enkele boodschap aan. Die is wel meer dan teleurgesteld als hij door grondruil en private overeenkomsten die buiten zijn schuld afgewezen zijn, niet weet waar hij aan toe is. Ontzettend boos zijn die boeren, blijkt uit reacties op Boerderij.nl. En dat wordt niet minder wanneer dan in de brief staat dat 70% van de boeren eind april volledig betaald is en 85% eind mei. Dat schiet niet echt op. Zeker niet als je even over de grens kijkt.

Engelse boer wacht ook nog op zijn geld

In Duitsland, Vlaanderen, Ierland en Frankrijk is het merendeel van de betalingsrechten volledig uitbetaald. Niet voor eind maart 2016, maar eind december 2015 of begin januari was dat al het geval. In het Verenigd Koninkrijk schijnt het ook niet erg te vlotten, maar dat is gezien de voorgaande jaren ook geen verrassing. Voor Nederlandse boeren in ieder geval een schrale troost. Natuurlijk was 2015 een jaar waarin een nieuw systeem is ingevoerd, maar dat geldt ook voor de hiervoor genoemde landen. Er is maar één conclusie mogelijk: de Nederlandse boer krijgt later geld voor zijn betalingsrechten dan boeren in buurlanden.

Wilt u ook meer weten over het invullen van de Gecombineerde Opgave? Meld u dan aan voor het webinar Gecombineerde Opgave dat Boerderij op 20 april om 11.00 uur organiseert.

Eén reactie

  • J.W. de Kloet

    zal je vertellen dat wij nog steeds geen euro gehad hebben van rvo. moet je andersom eens flikke. ben er helemaal klaar met die figuren.
    het interesseerd ze geen reet hoe jij je rekeningen betaalt. als hun maar de salaris op tijd hebben,

Of registreer je om te kunnen reageren.