4 reacties

'Leden Europees Parlement bewonderen onze sector'

Op mijn initiatief kwam de landbouwcommissie van het Europees Parlement 3 dagen naar Nederland. De leden van het Europees Parlement uit landen als Polen, Frankrijk, Spanje, Griekenland en Italië waren zichtbaar onder de indruk onze innovatieve land- en tuinbouwsector.

Terecht, wij hebben een van de meest efficiënte en innovatieve landbouwsectoren ter wereld. Willen we dat dat zo blijft, dan moeten we de juiste afspraken maken in Brussel. Daarom was dit bezoek belangrijk.

Nederlandse boer doet het ongelooflijk goed

Van 's ochtend vroeg tot 's avonds laat zijn we in touw geweest om er zo veel mogelijk uit te halen. Het bezoek ging niet alleen om politici, want ik wil ook positieve reclame maken voor de sector in Nederland. Ondanks dat veel individuele ondernemers het lastig hebben, is het een gegeven dat we het ongelooflijk goed doen. We voeden steeds meer monden met kwalitatief goed voedsel. Tegelijkertijd weten we de druk op het milieu wezenlijk te verminderen en de diergezondheid te verbeteren.

Innovaties verbeteren concurrentiepositie

Innovaties helpen onze concurrentiepositie te verbeteren, bijvoorbeeld door mineralenconcentraat te gebruiken. Nu mag dit nog niet van Brussel. Daarom bezochten we de mestverwerkinginstallatie van Groot Zevert in Beltrum. Denk ook aan meerwaarde creëren op onze agrarische producten door ons te onderscheiden op bijvoorbeeld smaak, kwaliteit of dierenwelzijn, zo bezochten we de Rondeel-pluimveestal in Barneveld.

Nieuwe ontwikkelingen niet dwarsbomen

Er moet ruimte zijn om nieuwe toepassingen en inzichten te kunnen gebruiken, daarom is het belangrijk dat mijn collega's onze innovaties met eigen ogen zien. Van alle politieke kleuren hoorden we positieve geluiden: nieuwe ontwikkelingen moeten niet gefrustreerd worden. Iedereen begrijpt dat er regels nodig zijn, maar maak gebruik van de expertise van boeren en tuinders en geef ze het vertrouwen!

Landbouw nog beter promoten

Onze sector doet het geweldig goed en dat mogen we best meer uitdragen. Daarom heb ik een filmpje opgenomen dat is te bekijken op Twitter, Facebook of op mijn website. Tot slot wil ik alle bedrijven die hebben meegewerkt nog een keer bedanken voor de hartelijke ontvangsten en fantastische organisatie. Dit alleen al maakte duidelijk hoe groot het enthousiasme en de trots in de sector zelf is. Als we een klein beetje daarvan hebben weten over te brengen aan mijn Europese collega's en het Nederlands publiek, is het werkbezoek wat mij betreft geslaagd.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Leden europees parlement bewonderen onze sector,
  nou daar koop je wat voor als je door het eigen parlement
  (het linker deel)en de publieke opinie hier wordt weggezet als ,n stel milieucriminelen.

 • Foxxy

  Jan,goed werk!
  Maar doe aub geen oogkleppen op, en zie om ons heen wereldwijd de bedrijven met 2000+ koeien in een rap tempo toenemen!
  We worden straks weggesaneerd door onze eigen overheid!

 • A1967

  Veldzicht, laat je geen zand in de ogen strooien door deze meneer. Hang er maar eens bedragen aan wat hij allemaal wil. Dan zul je concluderen dat jij degene bent die alles betaald en de enige bent die er niks aan verdiend.

 • farmerbn

  Echt Nederlands om buitenlanders uit te nodigen en dan vol op de borst te slaan. Kijk eens hoe goed we zijn. We zijn de beste van de hele wereld. Die buitenlanders zijn zo beleefd om het te beamen en gaan naar huis met de gedachte dat Nederland helemaal geen steun uit Brussel nodig heeft. Nederlanders kunnen geen politiek bedrijven. Fransen doen zielig en spelen de underdog maar krijgen wel de meeste poen uit Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.