Redactieblog

5736 x bekeken 16 reacties

'Hoe meer boeren emigreren, hoe beter'

Steeds meer boeren overwegen te emigreren, stelt columnist Vergaderboer vast. Voorlichtingsavonden worden goed bezocht. Afspraken worden gemaakt over het bezichtigen van bedrijven in andere landen.

Dat steeds meer boeren in onze contreien emigratie overwegen, is een goed bericht. Het is hier geen pretje om boer te zijn. Je moet je richten op de wereldmarktprijzen, maar je mag je bedrijf niet inrichten naar de normen voor de concurrent op die wereldmarkt. Geen gelijk speelveld dus. Wij komen om in de regelgeving.

Halve waarheden PvdD maken landbouw zwart

Niet te vergeten het maatschappelijke oordeel. Een Partij voor de Dieren slaagt er in met halve waarheden ons doen en laten in de veehouderij in een kwaad daglicht te stellen. De publieke opinie kwaakt vrolijk mee in dat koor. We kunnen er als boeren weinig aan doen. We kunnen nog zo vaak zeggen dat onze dieren het veel beter hebben dan waar ook ter wereld, men gelooft ons niet. Terwijl wij de waarheid vertellen en mooie Marianne met haar betonnen gezicht het tegengestelde beliegt. Zoiets kan dus alleen maar in ons kleine landje.

Alle reden voor boer om Nederland te verlaten

Alle reden, dus, om afscheid te nemen. Ik voel u denken: 'En waarom is zoon Hans dan teruggekomen? Die had toch zo'n mooi bedrijf in Amerika?' Ja, dat had hij. Maar hij had ook een vrouw en kinderen. En vooral zijn vrouw wilde graag terug, omdat ze hier meer kans had op een betere baan. Die heeft ze en de kinderen voelen zich hier thuis. Maar ik merk aan Hans wel dat het bij hem soms knaagt. Het oerwoud aan regels is in de jaren na zijn terugkeer ook wel heel erg toegenomen.

'Ik merk aan Hans wel dat het bij hem soms knaagt. Het oerwoud aan regels is in de jaren na zijn terugkeer in Nederland ook wel heel erg toegenomen.'

Emigratie voor iedereen beter

Terug naar de boeren, die willen emigreren. Dat ze dat doen, is voor iedereen beter. Ten eerste voor zichzelf. Het zijn ondernemende boeren, anders wilden ze niet weg. Het zijn waarschijnlijk ook de boeren, die zich vooral ondernemer voelen. Die niet terug willen naar vroeger, met kleine overzichtelijke bedrijven met bloeiende weiden en tokkelende kippen op het erf. Of met toeristen, om toch maar een boterham te verdienen. Want als je niet groeit, dan moet je verbreden. De boeren, die kiezen voor dit oude, idealistische boerenmodel, zullen niet gaan emigreren. De grotere, ondernemende boeren doen dat dus wel.

Amerika, Canada, Oost-Duitsland en Roemenië bieden boer mogelijkheden

Die ondernemende boer die wil emigreren heeft veel keus. Amerika of Canada, maar ook dichterbij, zoals Oost-Duitsland en Roemenië bieden mogelijkheden. Ruim baan om elders het geluk te vinden. Voor de blijvers, hier, is het goed dat boeren emigreren. Het geeft ruimte op de grondmarkt. Er komen doorgroei mogelijkheden voor boeren, die niet weg willen. Ze krijgen kansen door de boer, die het land verlaat.

Daarom, prima, die emigratie. Echt een win-winsituatie. Zowel voor de vertrekkers als voor de blijvers.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Kan er weinig tegen in brengen,de boeren worden hier gewoon weggepest door milieu en dieractigroepen en een boer onvriendelijke overheid die maar al te graag hun oor laten hangen naar die zelfde actigroepen..

 • agratax.1

  Win - Win situatie. De vraag is echter Wie wint het meest? Ik vrees dat de blijver, die nu kan groeien misschien weliets wint, maar zijn Regeldruk zal niet afnemen, eerder nog toenemen, want ondanks alle beloftes om de regels te verminderen zijn er alleen maar meer gekomen en zijn de sancties bij foutjes tot ongekende proporties op gelopen. De verplaatser zal hier minder last van hebben, als hij kiest voor een land dat in opbouw is.

 • Farmer4life2

  Buiten Nederland is ook niet alles. Het wennen aan de eenzaamheid van een boer is hier makkelijker dan elders. Je rijdt snel een uur met de auto voor je de eerste winkels ziet.

  Regels zijn overal, maar in Nederland het meest. RFC heeft een goede verwaarding. Verwacht niet dat je die mee mag nemen. Vaak toch een cent of 2-3 per liter minder. Hierdoor moet je kostprijs ook minimaal 2-3 cent lager zijn om het überhaupt te evenaren.

  Je hebt in het buitenland nu eenmaal véél meer vrijheid. Of iedereen daarmee kan omgaan.......

 • farmer135

  Nou, zo mooi is marianne niet meer, ze wordt er niet knapper op moet ik zeggen.

 • farmerbn

  Ze krijgt steeds meer een langere neus. Zo één die Pinokkio ook had.

 • driepint

  beetje kort door de bocht om te stellen dat alleen de ondernemende boeren vertrekken. De blijvers die, ondanks een woud aan regels, toch een boterham kunnen verdienen, zijn misschien wel betere ondernemers...

 • farmerbn

  Als ik mocht kiezen tussen Roemenie en Frankrijk (grondprijs gelijk) dan koos ik toch direct voor Frankrijk.

 • BO(skabout)ER

  Frankrijk is niet zo populair door de moeilijke taal denk ik. Ik kan er anders ook niet bij waarom Frankrijk niet populairder is.

  Frankrijk heeft lekker klimaat, prima grond/melkprijzen.

  En!! De overheid doet zijn best voor je.

  Enige voordeel van Denemarken is dat er allemaal bedrijven te koop staan die 'klaar' zijn. Gewoon mooie bedrijven, je kan er zo beginnen! Dat is in Frankrijk wel anders.

  De landen die vergaderboer opnoemt zijn enkel voor boeren die groot willen worden. Ik zou wel gelukkig zijn op een Franse boerderij met 150 koeien met een stuk minder kosten voor grond. Wie weet doe ik dat als de fosfaatrechten echt 10 duizend euro zullen worden. Dan kan ik zonder hypotheek een hypermodern bedrijf neer zetten voor 180 koeien haha.

 • alco1

  Zal alleen periodiek een verlichting geven.
  Alleen de wal kan het schip keren.

 • landboer

  En die wal is? 18 cent /liter? Of bedoel je dat niet alco?

 • alco1

  Ja. Al is de wal voor iedereen verschillend vanaf 18 cent.

 • Rip

  straks met de fosfaatrechten kan het heel aantrekkelijk zijn in een ander land opnieuw te beginnen. Vroeger ging men uit armoede emigreren, nu met geld. dat is een heel ander uitgangspunt. En hoeveel mensen buiten de landbouw ondernemen niet in net buitenland? afstanden zijn er bijna niet meer. en inderdaad, voor het dichtbevolkte Nederland is het goed dat er boeren vertrekken. Er is toch grond te weinig.

 • el

  Of je gaat verhuizen in Europa of emigreren naar een ander continent, die de laagste kostprijs heeft blijft bestaan!

 • farmerbn

  Als je 1-1.5 miljoen euro kunt meenemen dan boer je zonder schuld 100 koeien met 100 ha in Frankrijk. Veel premie , geen mestkosten , weinig krachtvoer en als je het goed gedaan hebt geen belasting. En frans is echt niet moeilijker dan fries.

 • veldzicht

  Als ik nog jong was dan wist ik het wel,dan ga ik toch eerst wel
  even over de grens kijken wat de mogelijkheden zijn.
  Hier is het geen pretje meer om boer te zijn met al die bemoeials
  die veel te veel te vertellen hebben en nergens verstand van hebben.

 • WGeverink

  Klopt veldzicht. Emigreren is makkelijker als je jong bent. @farmer4life. Ik weet niet welk land jij bedoeld. Over het algemeen zijn hier in Canada maar weinig mensen die een uur van de winkel af wonen. Als dat het geval is zitten de kinderen mischien wel vier uur per dag in de schoolbus. Wij wonen 15 km buiten het dorp. Bij ons staan er geen hindernissen zoals bomen en verkeersdrempels op de weg. We rijden 110 op bijna alle verharde wegen en files zijn een vrij onbekend verschijnsel. Wij rijden zonder haast in pakweg 12 minuten naar de eerste winkel. Ik vind dat nog wel meevallen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.