Redactieblog

5692 x bekeken 3 reacties

'De kiloknaller en de hoogleraar zonder boerenverstand'

Hoogleraren hebben ergens heel veel verstand van. Je kunt hen raadplegen wanneer je een ingewikkelde vraag hebt over hun vakgebied. Voor overige zaken hebben ze meer aan boerenverstand.

Boerenverstand echter, is met het drastisch afnemen van het aantal boeren de laatste decennia, ernstig uitgefokt geraakt. Wanneer er een petitie langskomt met de term kiloknaller in de titel, laat zich raden wat er gebeurt.

Natuurlijk, ook ik ben tegen de kiloknaller. Omdat er dan zeker niets meer over is voor de boer aan het begin van de keten. Steeds minder boeren zorgen voor steeds meer voedsel voor steeds meer aardbewoners. Het lijkt me daarom op zijn minst onhandig om boeren in hun bestaansrecht te bedreigen. Koesteren moeten we hen! Ik doe dat dagelijks met mijn eigen stoere boer.

Produceren met zo min mogelijk grondstof

Wat is er dan aan de hand? Voedselproductie kost grondstoffen. Sommige van deze grondstoffen worden schaarser. Nederlandse boeren zijn beter dan waar ook ter wereld in het maken van hun producten met zo min mogelijk grondstoffen en zo min mogelijk afvalstoffen. Dat kun je gerust duurzaam noemen.

Dat een hogere efficiëntie samengaat met minder verduurzaming en een lager dierwelzijn is een vreemde argumentatie die uit de petitie spreekt. Sterker nog: het is andersom. Modernere, grotere stallen bieden een hoger dierwelzijn en vragen relatief minder input aan grondstoffen voor productie.

Het is wel gemakkelijk scoren bij degenen die geen kennis hebben van dit vakgebied. De consumenten die hun mond vol hebben van zongerijpte tomaatjes en scharrelkarbonaadjes zullen zich flink verslikken wanneer ze horen hoeveel extra grondstoffen en water hun eten gekost heeft.

Grote, moderne veehouderijsystemen gaan beeld bepalen

Wanneer je dat doorrekent naar de wereldbevolking is de conclusie even eenvoudig als voorspelbaar. Daar hoef je geen hoogleraar voor te zijn. Willen we dierwelzijn vergroten, ruimte overhouden voor natuur en recreatie en het milieu ontzien, dan zullen grote, moderne veehouderijsystemen die respect hebben voor de intrinsieke waarde van het dier het beeld gaan bepalen. Niet ons voedselproductiesysteem, maar wij, consumenten, zijn de grootste bedreigers van onze aarde.

Laatste reacties

 • agratax.1

  @Claudia. Je slotzin is me uit het hart gegrepen. Ik lees het woord consumenten dan als Mensen!

 • fietskip

  Mooi en goed stuk Claudia. Niet alleen dat maar om bv langzaam groeiende kippen te produceren heb je ook meer grondstoffen nodig. Dit heeft niets met duurzaam te maken. Dierenwelzijn onder duurzaam zetten is dan ook niets meer dan een elitaire gedachte.

 • alco1

  Een minder snel groeiende kip of een zgn. plof of gangbaar.
  Het is overal een zuivere kringloop.
  Daar redden we de wereld niet mee.
  Wij moeten delfstoffen uitsparen, die voor de luxe van de mensen gebruikt worden en daar vallen de natuurlijke producten niet onder. Deze delfstoffen zitten niet voor niets opgeslagen, waardoor leven mogelijk werd.
  Wij boeren laten ons maar piepelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.