Redactieblog

16 reacties

'Annie Schreijer klaagt, Jan Huitema innoveert'

Wat een verschil, Annie Schreijer-Pierik en Jan Huitema, schrijft Vergaderboer: beiden met veel stemmen in het Europarlement gekozen, waarbij Annie ver voor Jan eindigde. Een echte stemmentrekker, deze raspolitica, die de taal van de boer weet te spreken.

Dat Schreijer de taal van de boer spreekt, bleek weer bij het bezoek van de Landbouwcommissie aan Nederland. In haar Brussels Bericht in Nieuwe Oogst klaagt Schreijer-Pierik dat 'helaas over de echte problemen' niet werd gesproken. Ze doelde op de beroerde inkomenssituatie op de boerenbedrijven. Terloops noemt ze even het bezoek aan een aantal innovatieve Nederlandse bedrijven.

Schreijer vindt inkomen boer belangrijker dan innovatie

Innovatie vindt ze echter niet het belangrijkste. Dat is voor haar het inkomen van de boer. Ze betreurt het dat ze in Brussel geen bijval heeft gekregen voor directe financiële steun. Ze vindt het een gemiste kans dat dit echte boerenprobleem niet de hoofdmoot van het bezoekprogramma was. In één adem geeft ze haar collega Jan Huitema nog een fikse sneer. Ze stelde in Brussel voor een gedeelte van de beschikbare innovatiegelden naar familie- en gezinsbedrijven te laten stromen. Een voorstel dat Jan niet steunde.

Ze vergeet erbij te zeggen dat dit aan de orde kwam terwijl Jan Huitema zijn rapport over innovatie in het Europees parlement presenteerde. Het is toch naïef om te denken dat Jan Huitema dan zou stemmen voor haar voorstel om er minder geld aan te besteden?

Schreijers standpunt doet het goed voor de bühne

Natuurlijk, haar standpunt doet het goed voor de bühne. Annie zou bij verkiezingen nu vast weer veel stemmen krijgen. In deze tijd doen korte kreten, die zeggen wat de mensen willen horen, het prima. Kijk maar naar het Oekraïne referendum en, dichterbij, het succes van Wilders met zijn oneliners en geen oplossingen.

'Directe inkomenssteun is aspirientje en werkt maar even'

Daarom kies ik duidelijk voor de lijn van Jan Huitema. Ik weet dat ik de fans van Annie Schreijer – en dat zijn er vele – tegen de haren instrijk. Ze worden vast weer boos. Toch kies ik er voor om Brusselse middelen te besteden voor innovatie. Directe steun aan boeren is als een aspirientje, de pijn gaat even over, maar komt in alle hevigheid terug. Innovatie is anders. Die is gericht op de toekomst.

Europarlementariër Jan Huitema.<br /><em>Foto: Peter Roek</em>
Europarlementariër Jan Huitema.
Foto: Peter Roek

'Ik weet dat ik de fans van Annie Schreijer – en dat zijn er vele – tegen de haren instrijk. Ze worden vast weer boos. Toch kies ik ervoor om Brusselse middelen te besteden voor innovatie.'

Waar het misgaat, is te lang niet geïnnoveerd

Kijk maar naar de landen, waar de boeren in het verleden zijn blijven hangen. Kijk maar naar de zuivelfabrieken, die hun producten niet op tijd aan de nieuwe vraag hebben aangepast. Overal had eerder moeten worden ingespeeld op markt en behoefte.

Jan maakt zich minder populair dan Annie. Toch vind ik dat hij met innovatie een goede koers vaart. Duidelijk een generatieverschil. De één kijkt naar het heden en verleden, de ander met visie naar de innoverende toekomst. Dat is meer mijn ding.

'De één kijkt naar het heden en verleden, de ander kijkt met visie naar de innoverende toekomst. Dat is meer mijn ding.'

Laatste reacties

 • John*

  als sector zitten we zo in de tang dat als het tegen zit we meer gaan produceren.. als we echt gaan innoveren en de boeren krijgen gaan marktgericht werken hebben we toch zeker recht op accurate cijfers over de varkensvoorraad? iets wat met een druk op de knop in deventer dankzij onze gegevens uitgeprint kan worden

 • agratax.1

  @Vergaderboer. Wie zijn verleden niet kent, zal het heden niet begrijpen en weet daardoor niet waar hij in de toekomst heen moet. Anders gezegd; "Hij die het verleden niet kent, is een dolende in het heden en heeft geen duidelijke toekomst".

 • veldzicht

  Inderdaad,Alleen maar om steun vragen lost niets op en bestempelt de agrarische sector weer als een stelletje zielige bedelaars die hier niets hebben te zoeken en we goedkoper onze etenswaar uit het buitenland kunnen halen.

 • alco1

  Maar ook Jan Huitema kan wel zeggen voor innovatie te zijn.
  Er vierkant voor gaan liggen, daar heb je pas wat aan.

 • farmerbn

  Innovatie geeft geen hoger inkomen voor de boer. Een hoger boereninkomen wel innovatie. Ik ga dus voor Annie.

 • veldzicht

  Innovatie ,ook weer zo,n modern woord,leg eerst maar eens uit wat ze er mee bedoelen,en dan niet voor een paar voortrekkers die het toevallig hebben getroffen maar voor de grote massa onder de boeren. ze kunnen niet allemaal biologisch gaan boeren of ,n weidevogel bedrijf er van maken .

 • hylkema.l

  Annie is tot haar spijt, alleen maar plaatsvervangend lid van de landbouwcommissie. Ze heeft er dan ook geen voorstel voor gemaakt.

 • leftturn

  Stukje glashelder. En Annie zorgt ook niet voor hoger inkomen.
  Wel vanuit een goed hart, maar met weinig perspectief voor de wat langere termijn.
  We kunnen niet onze handen blijven ophouden. Innovatie is de enige uitweg, anders kunnen we allemaal stoppen.

 • eg wel

  Geeft boerderij middels anonieme vergader boer nu ook politieke adviezen?? Annie afzeiken ten gunste van Jan?!

 • DJ-D

  Wat is een innovatie dan van Jan die er door is gekomen?

  Met dank aan de eu is er vraaguitval, wordt zo op het bordje gelegd. Dit had iedereen kunnen weten en is gewoon bedrijfsrisico?

  Als ik voor vrijdag de koeien de bagger instuur krijg ik een fooitje. Verder niet klagen maar dragen?

 • JONAS MTS

  Annie en Jan,
  een mooi span .......
  Eerst verdienen,
  dan vernieuwen ........

 • JONAS MTS

  Annie en Jan, een mooi span ..........
  Eerst verdienen en dan vernieuwen!

 • farmerbn

  Precies Jonas. Boeren met een dikke beurs kopen melkrobots, stuurhulpen enz. Arme boeren kopen niets en innoveren niets. Die zijn blij dat ze er nog zijn.

 • veldzicht

  Oooo,melkrobots en stuurhulpen aanschaffen is dat onnoveren,
  nou dan redt je het wel.

 • Rip

  het gaat weer over ieder zijn problemen in zijn eigen omstandigheden. Ik denk dat de vraag aan de orde is of Europees geld wordt besteed aan inkomenstoeslag of aan innovatie. Inkomenstoeslagen verbeteren niets, innovaties kunne dat wel doen. volgorde is innoveren, investeren en dan mer verdienen. Dus wel hetzelfde doel, maar een andere route dan hierboven vaak wordt gekozen.

 • Farmer4life2

  Laat ze eerst maar eens zorgen voor een fatsoenlijke kostprijs, levelplaying field en concurrentie tov het buitenland.

  Al die innovaties zijn mooi, maar subsidie aanvragen worden doorgaans met veel papierwerk aangevraagd. Daar is door o.a. het RVO nog veel in te innoveren.

  Natuurlijk helpt inkomens steun niet, iedereen begint eraan te wennen. Belangrijkste is een eerlijke handelspositie. Die handelspositie kan of door afspraken te maken of door minder aanbod dan vraag te creëren.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.