Redactieblog

6027 x bekeken 10 reacties

'Vos rooft polders leeg'

Toen er jaren geleden een jager opgewonden aan de achterdeur stond omdat hij meende een vos gezien te hebben achter onze boerderij, zei ik indringend tegen hem: "Als je het maar laat!"

Onze toenmalige hond had de maat, de kleur en de staart van een vos. Ze leek van een afstand echt griezelig veel op haar vraatzuchtige achterneef.

Ik kon dat toen met zekerheid zeggen. Als onze toenmalige hond nog zou leven, zou ik nu niet meer zo stellig zijn als er weer een jager achterom kwam met dezelfde mededeling. Het aantal vossen is de laatste jaren gestegen in de buurt en na de muizenplaag van vorige winter hebben ze zich explosief vermenigvuldigd. Als ik in de polder loop, zie ik bij ons nog veel hazen zitten, maar een eindje verderop bij Polsbroek is de hele polder al leeggeroofd.

Hoeveel effect heeft nestbescherming?

Triest genoeg betekent het dat er ook nauwelijks weidevogels meer te vinden zijn, ondanks de inspanningen van vele boeren die al jaren hun maaidatum naar achteren verplaatsten en nesten van weidevogels beschermen. Nu vraag ik me toch altijd al af hoeveel effect nestbescherming heeft. Voor mijn gevoel zitten de kraaien in de boom te lachen als we een kooitje of stokje plaatsen bij een nest. Het lijkt wel of ze ons bedanken voor het duiden van het nest. Hoe vaak heb ik niet een paar dagen later een leeggeroofd nest gevonden. Eieren verdwenen of kapot.

In veel landen is mest injecteren uit den boze

Ook het verplicht injecteren van mest, waardoor het bodemleven dood gaat, helpt onze weidevogels niet bij het vinden van voedsel. In veel andere landen is injecteren uit den boze! Daarnaast wemelt het hier van de buizerds en valken. Wat wil je ook. Als er veel kleine gewervelden zijn, zal de hoeveelheid roofwild mee groeien. En de weidevogels zijn daar voornamelijk het slachtoffer van.

Ik ben geen fan van de vos, afgezien van zijn uiterlijk. Ze kunnen besmet zijn met Rabiës, waar Nederland al heel lang, als uitzondering in Europa, vrij van is. Ook dragen ze de voor mensen zeer gevaarlijke vossenlintworm bij zich. Nu is de kans op besmetting heel klein, maar toch zal ik nooit ongewassen bramen van de struik eten. Maar in hoofdzaak roven ze hele polders leeg; vogel- en haasloze weilanden achterlatend. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Je kan praten als Brugman maar dat kan je die hersenloze figuren in de 2e kamer toch niet wijsmaken.
  Ze hoeven maar ,n persoon met een geweer op de tv.te laten zien en de hele publieke opinie hebben ze weer achter zich , dat die vossen en andere rovers alles afstropen is moeilijk in beeld te brengen.

 • agro1

  alles mooi leeg. niks meer te beschermen. on a bright day you can forever.

 • DJ-D

  Gisteren nog bij Brandpunt. In Zimbabwe is natuurgebied waar vroeger alles in evenwicht was doordat er gejaagd werd en dus ook flink betaald werd voor antilopes en leeuwen neer te schieten. Nu doordat vorig jaar een jager op facebook stond met een geschoten leeuw een rel is ontstaan door de anti's. Is het jagen gestopt en is het gebied na een paar jaar helemaal uit evenwicht en heeft plaatselijke bevolking geen inkomsten. Geloof 400 leeuwen te veel en vanuit de lucht is te zien dat alle bomen en struiken kaal zijn door de tevele planteneters, antilopes enzo. Nederland is precies hetzelfde aan de gang. Evenwicht is heel ver te zoeken.

 • Koen123

  Krugerpark in zuid Afrika, een soort. Grote broer van onze Oostvaardersplassen , een grote ramp voor de dieren die er leven,of het hekwerk aan de grond trekken of de stand regulieren, we leven in 2016 niet meer in de middeleeuwen, we laten geen grootvee meer sterven omdat wij denken dat dit natuur is, vos- weidevogel- buizerd-konijn wat de verhoudingen ook zijn zonder regulering loopt het uit de hand, en NEE ik ben geen jager

 • Han01

  Binnenkort zal de webcam wel weer aanstaan bij het vossenhol in de Oostvaardersplassen. Om vooral te laten zien hoe lief en aaibaar een vos is....Helaas is in Flevoland ook al alles leeggeroofd. Het kippenhok bij ons is met gaas tot een halve meter diepte omringt. Jong geboren lammeren worden soms opgevreten....Al dit soort nuchtere blogs ten spijt..het is vechten tegen de bierkaai van de groene lobby.

 • veldzicht

  Ik vraag me wel eens af hoe dat gaat met longworm en leverbot besmetting in die Oostvaarders plassen en andere natuurgebieden,als een boer zijn jongvee laat lopen tot eind november zijn ze keimager en doodziek en 6000 dieren op 2500ha land (de rest is water) in die parken, is toch ook een zware vee bezetting,het lijkt wel bioindustrie.

 • polsbroek

  Als de vossen de ganzen en zwanen ook maar opvreten is er niets aan de hand

 • J@gertje

  Jammer dat ik zonder abonnement slechts 4 artikelen in de maand mag lezen en daar op kan reageren, maar het moet eerst nog veel erger worden voordat de dieren knuffelaars de ogen open gaan.

  Groet,
  J@gertje

 • wienbemelmans

  Hoorde net op het journaal dat ze geen geschoten dieren meer
  mee mogen brengen om op te zetten,want de minister vond dat zielig. wat een druiloor.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.