Redactieblog

1 reactie

'Uiengeur voorkomt bijtelling niet'

Zelfs een penetrante uiengeur houdt de fiscus niet buiten de deur. Deze conclusie kan worden getrokken naar aanleiding van een uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden van 14 maart.

Het gerechtshof oordeelt in hoger beroep dat de bestelwagens Volkswagens Transporters ook voor privédoeleinden worden gebruikt, ondanks het feit dat de auto's naar uien ruiken en de verklaringen van de chauffeurs dat zij de auto's niet privé hebben gebruikt.

Privégebruik bestelauto

In deze zaak ging het om de bijtelling voor het privégebruik van bestelauto's. Ondernemers of werknemers die een auto van de zaak hebben, moeten voor het privégebruik een bijtelling bij de winst of het loon doen. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en bedraagt in 2016 een percentage tussen de 4% en 35%. Het percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Voor bestelauto's gelden bijzondere regels.

Te veel stank om met je gewone kleding in te stappen

Maar om voor bijtelling in aanmerking te komen, moet je de auto wel normaal voor privédoeleinden kunnen gebruiken. En dat kan niet als de auto te smerig is of te hard stinkt om er met je gewone (niet-werk)kleding in te gaan zitten. In de procedure van de uienhandelaar was de rechter het hier niet mee eens. De auto was ondanks de uienlucht volgens de rechters prima privé te gebruiken. Een beetje stank was niet genoeg om aan de bijtelling te ontkomen.

Ook de verklaringen van de chauffeurs dat zij de auto's niet privé hebben gebruikt, bieden geen soelaas. Er is een bijtelling bij het loon verschuldigd. Gelukkig blijft deze dan wel beperkt tot het forfaitaire bedrag van €300 omdat het een bestelauto is. De boete van 25% blijft echter wel intact. Volgens de fiscale rechter had de werkgever moeten weten dat het feit dat de auto's naar uien stonken geen reden is een bijtelling achterwege te laten.

Niet waarschijnlijk dat 'uienauto' privé is gebruikt

Ik begrijp de redenatie van de rechters maar ben het er niet mee eens. Ik vind het namelijk heel waarschijnlijk dat er met deze auto's niet privé gereden wordt. Wie wil er nu met zijn goeie goed in een penetrante uiengeur gaan zitten? Kunnen alle kleren direct weer in de was. Dat er dan toch een bijtelling vanwege privégebruik verschuldigd is, voelt niet juist. Er kleeft een raar luchtje aan deze uitspraak!

Eén reactie

  • melkveehouder .

    Tja Pieter, in deze tijd van economische malaise is kennelijk ook het gezegde "geld wat dom is, maakt recht wat krom is" niet aan de rechtspraak voorbij gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.