Commentaar

11 reacties

'Rechten tijdelijk uitwisselbaar maken'

Zoals de financiële markten de woorden van EU-bankpresident Mario Draghi op een goudschaaltje wegen, zo nerveus reageert de veehouderij op uitspraken van de staatssecretaris over de fosfaatrechten.

In een brief aan de Kamer maakte Martijn van Dam vrijdag bekend dat hij in zijn fosfaatrechtenwet 'bereid is om een voorziening op te nemen' die uitwisseling van verschillende dier- en fosfaatrechten mogelijk maakt.

Let op, hij zei niet dat die voorziening er komt, zelfs niet dat hij van plan is die in te voeren. Het was puur een formele opmerking. Toch schoten de prijzen van varkensrechten meteen omhoog. Er staan met de invoering van de nieuwe rechten grote financiële belangen op het spel. Ondernemers willen voorsorteren op het nieuwe beleid en nemen daarbij risico's. Het onderstreept hoe behoedzaam de bewindsman moet opereren, én hoe belangrijk duidelijkheid is.

Voordelen

Handel in rechten over de grenzen van de sectoren heeft veel voordelen. Het is op deze plaats eerder betoogd. Het verzacht de pijn in de melkveehouderij, het brengt mogelijk een geldstroom op gang naar varkenshouders die willen, maar niet kunnen stoppen. Aangevuld met geld uit andere bronnen (banken?) zou dat tot een door velen gewenste sanering van de varkenshouderij kunnen leiden. Dat is win-win. Moet er alleen een oplossing komen voor het belangrijkste nadeel: hoe voorkom je dat de blijvers in de varkenshouderij nadeel hebben van de duurdere rechten? Tijdelijke ontschotting lijkt de beste optie. Daarvoor ligt de bal bij het duo Van Dam-Rosenthal.

Laatste reacties

 • geen boer

  een juiste analyse. Een tijdelijke opening is algemeen gewenst aan beide zijden. Waarom niet?

 • boer met klompen

  vrijstelling voor de blijvers is het beste,geen rechten nodig,ga de mest maar verwerken van het geld.

 • farmerbn

  Is het boer met klompen of met Kloten?

 • Leslie

  maximaal varkensrechten naar de koeien, varkensboeren kunnen stoppen als ze dat dan willen. koeienboeren kunnen lekker veel melkproduceren( voor 0,28 ct). en dus saneren de koeienboeren zich op termijn ook.

 • xw

  @farmerbn, wij denken dat allebei mogelijk is.
  Een boer met kloten op klompen, dat moet mogelijk zijn denken wij

 • alco1

  Als boeren al zo reageren op een woordspeling van van Dam.
  Dan is het toch logisch dat boeren ook reageerden op de afspraken dat als de boeren over het fosfaatplafond zouden komen, er maatregelen zouden komen. Om zo hun aandeel te vergroten.
  Kortom. De regelgever moet in het strafbankje

 • alco1

  Trouwens het beste is nog steeds: Verwerpen al die rechten.
  Als je leest hoeveel miljard er door de melkquotum handel uit onze landbouw is verdwenen, overleven we een tweede tsunami niet internationaal..
  Drie punten, daar gaat het om.
  1 Goede verzorging o.a. voeraanbod.
  2 Verantwoorde mestafzet.
  3 Acceptatie in de buurt.

 • Bussemakers

  Alco helemaal mee eens

 • 344412

  Beperkt in tijd en omvang alleen maar winnaars, doen!

 • Gerard Groot Koerkamp

  Als de varkensstapel gaat krimpen door uitwisseling van rechten gaan de voerprijzen, fokkerijkosten ki kosten mestafzetkosten omhoog.De mestverwerkers zullen voorzichtig worden om nog in verwerking te investeren.Nederland zal minder interessant worden op de wereldmarkt en Europese markt.Varkenshouders zullen niet kunnen investeren in de toekomst door te dure rechten.De verwerkingscapaciteit van melkfabrieken kunnen nu de gestegen productie al niet meer aan.Ammoniakuitstoot,methaanuitstoot zullen toenemen doordat er minder beheersbare technieken in de melkveehouderij zijn om dit te voorkomen dan in de varkenshouderij.De melkveehouderij heeft zelf een probleem gemaakt en moeten dat zelf oplossen en niet over de rug van een ander en zich zogenaamd verschuilen achter sociaal beleid.

 • Wim Toornstra

  Nee Gerard zoals het de laatste jaren gaat dat heeft de toekomst.
  In mijn ogen is een beperkte inwisseling een zegen voor de sector. Als de rendementen zo blijven als nu zitten de rechten binnen de kortste keren weer op 50 euro. Gewoon een beperkte periode omwisselen . Iedereen die varkensrechten heeft max 10 tot 15% omwisselen. Voor de prijzen die genoemd worden een mooie opsteker voor de blijvers en een steuntje in de rug voor de wijker

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.