Commentaar

4038 x bekeken 30 reacties

'Nationale steun linke soep voor Nederlandse boer'

De Europese veehouderij maakt moeilijke tijden door. Politici breken zich het hoofd hoe ze kunnen helpen. Dat maakt heel wat creativiteit los. Maar niet elk plan is een goed plan.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) pleit ervoor om een Europees crisispotje te besteden aan de varkenshouderij-in-nood. Dat oogt heel sympathiek, maar er zit een belangrijke keerzijde aan. Het gaat om een fonds dat jaarlijks wordt gevuld uit de pot voor inkomensondersteuning voor boeren. Dit is ingesteld om onevenredige gevolgen van plotselinge crises af te dempen. Wordt het geld niet gebruikt, dan gaat de €440 miljoen die er in zit, mee in de inkomenstoeslagen. Besteding van dit geld aan varkenshouders gaat dus rechtstreeks ten koste van de uitkering aan andere boeren, zoals akkerbouwers, druiventelers en olijfolieproducenten. Vraag is of die daar blij mee zijn.

Crisis is structureel

Vraag is ook of de huidige crisis in de varkenshouderij wel past bij de bedoeling van dit potje. Die crisis is namelijk structureel. Voor eurocommissaris Phil Hogan was dat tot nu toe reden om dit geld niet te willen besteden aan de varkenshouderij. Zelf kwam hij maandag met een ander, zij het nog discutabeler idee: verhoging van het steunbedrag dat lidstaten zelf aan hun boeren mogen geven.

Ook dit klinkt sympathiek. Voor wie in acute geldnood zit, is elke steun welkom. Maar ook dit cadeau heeft een giftig randje: niet elk land gaat de eigen boeren evenveel ondersteunen. Nederland zal het niet doen, Frankrijk wel. Zo ontstaat een ongelijk speelveld en zijn we per saldo nog verder van huis.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Te zot voor woorden!

 • Noordam2

  nog netjes uitgedrukt Farmer4life

 • kleine boer

  Ze krijgen hier de normale toeslagen al niet fatsoenlijk uitbetaald laat staat zo iets....hier alles binnen vorige week maar vele nog niks of bijna de helft gewoon schandalig alle maal dezelfde maand zo moeilijk kan dat niet zijn!!

 • DJ-D

  Nexit. Alleen al om al die ergenissen. Beter voor de bloeddruk.

 • farmerbn

  Steunpot voor alleen die boeren die de productie (tijdelijk) temperen. Zo kun je het aanbod beter aansluiten aan de vraag. Dit moet wel centraal omdat inviduele boeren dit niet kunnen. Die extra steunpot voor alle sectoren dus ook voor varkens.

 • Klaasvaak

  Voor de varkenssector?
  Zij hebben zelf teveel stront op de markt gezet waardoor bij de geringste prijsval de mestafzet al niet meer betaald kan worden. Dat hoeven de melk veehouders toch niet op te lossen.

  (Niet mijn aard om zo te reageren, maar wel een spiegel met het oog op de fosfaat discussie en de reacties van een aantal varkenshouders)

 • John*

  zonder interventie was de melk nu ook 15 cent klaasvaak! melkveehouderij heeft 30 jaar aan t subsidie infuus gelegen en nog steeds. varkenshouders hebben alle jaren zelf de broek opgehouden beetje respect graag en trek er lering van wat er gebeurt over 5 jaar is het in de melkveehouderij ook zover..

  de zeugenhouders bedienen het gaspedaal en bepalen uiteindelijk de (europese productie) wil er wat veranderen of structureel beter worden dan zal deze groep beinvloed moeten worden om de de productie te verlagen.

 • kalkar

  Klaasvaak, Varkensboeren krijgen geen subsidie en inkomenstoeslagen. Koeieboeren helaas weer wel. Worden ook wel subsidieboeren genoemd.

 • deB.

  Het is allemaal van de zotte!!
  Hard werken voor niets, wakker worden zogenaamde ondernemers!
  Veel investeren en 0,0 rendement.. gevolg aan de steunmaatregelen.

  BELACHELIJKE SECTOR

 • kalkar

  Inderdaad klaasje, beetje respect graag, want gezien jouw reactie begrijp jij totaal niet voor wat een gevecht het gemiddelde varkensgezin moet leveren om de rekeningen te kunnen blijven betalen.

 • Bennie Stevelink

  @John, de varkenshouderij in Nederland heeft vanaf eind jaren vijftig tot midden jaren negentig voerkostensubsidie gehad zonder dat ze dat zelf is de gaten hadden. Zonder deze subsidie hadden we in Nederland nauwelijks een varkenshouderij gehad. Vanaf midden jaren negentig, toen de voerkostensubsidie werd beëindigd, is het crisis in de varkenshouderij.

 • alco1

  @Bennie. Alweer een bewijs dat met subsidiëring alles uit zijn verband groeit.

 • geen boer

  hoe meer er geintervenieerd (=opgekocht) wordt, hoe langer de interventieprijs de marktprijs gaat zijn. Tegelijkertijd mogen lidstaten die dit willen hun boerenstand subsidieren. Bijvoorbeeld Frankrijk gaat dit dan doen tot een niveau dat zij voor interventieprijs (door ons allemaal gegarandeerd en betaald!) leveren kunnen.
  Nederland weigert dit, en slaat zelfs door naar de andere kant middels een NSB-achtige handhaving met buitensporige boetes op boven-EU regelgeving.
  Lijkt me dat we op moeten letten nu....

 • Tuig

  Nou Benny, de melkveehouderij zit met subsidie in een crisis. Das pas knap!!!

 • Klaasvaak

  Ik vind het verschrikkelijk wat momenteel in de varkenssector gebeurt. Laten we dat voorop stellen. Zoals ik aan gaf is het een spiegel naar een aantal reageerders bij andere nieuwsberichten die fel tegen de mogelijkheid zijn om fosfaatrechten (tijdelijk) verhandelbaar te maken tussen de sectoren. Iets wat voor heel veel partijen een goede oplossing is.

  Puur naar de melkveehouderij wijzen voor het huidige fosfaat overschot is dan wat te gek voor woorden als je zelf een grondloze sector bent. Die ook altijd grondloze heeft kunnen uitbreiden al dan niet met een rechtensysteem.

  Zoals Benny zegt, zonder de voersubsidie hadden we wellicht nooit een probleem gehad.
  Laten we dus samen de verantwoordelijkheid nemen. ..

 • melkveehouder .

  Keurig verwoord Klaasvaak. Maar ik geloof ook niet dat iedere varkenshouder zo fel tegen de mogelijkheid is om fosfaatrechten uit te ruilen. Het is een select groepje die zo goedkoop mogelijk wil groeien, zonder oog te hebben voor de afvallers in de varkenssector. Die geen boodschap hebben aan het feit dat bij het uitruilen van de fosfaatrechten menige varkensboer schuldenvrij kan stoppen in plaats van in de schuldsanering (als ze geluk hebben) te komen. Of de fosfaatrechten in de melkveehouderij duur worden is overigens nog maar de vraag. Te verwachten is wel dat ze niet goedkoper worden dan varkensrechten want anders was er geen weerstand neem ik aan.

 • Farmer4life2

  In 1983 waren er 2,5 miljoen koeien. Nu 1,5 miljoen en het is opeens een probleem.

  De varkenshouderij heeft ongebreidelde groei gehad. Niets aangetrokken van de maatschappij. Er zijn rechten gekomen en veel druk op de mest markt. In percentages zijn het de varkenshouders die het meeste kilo's fosfaat moet afzetten naar derden. In Europa beginnen ze het varkensspelletje te begrijpen waardoor knowhow en infrastructuur niet meer de sterke troeven zijn.

  Ze hebben gezamenlijk Vion, wat 2 cent minder uitbetaald als Duitsland.

  Wij hebben RFC die juist 2 cent meer betaald dan Duitsland.

  Persoonlijk vind ik het een trieste zaak wat er gebeurd binnen de varkenshouderij. De toekomst is altijd voorgehouden door adviseurs als "the sky is the limit"

  Marktwerking werkt niet binnen de boeren wereld. Vooral Nederland met hoge belastingen en verstikkende regels. Ook wij melkveehouders worden hier keihard mee geconfronteerd. Over 4 jaar is er geen melkveehouder meer die onder de 10.000 liter per koe melkt. Ja, de biologische... Maar dat houdt ook een keer op.

 • Farmer4life2

  "Hoe hou ik/wij een fatsoenlijk inkomen" is het enige wat mij bezig houdt.

 • Wim Toornstra

  Denk dat het gros van de familiebedrijven de mogelijkheid wil hebben om varkensrechten te verkopen aan rundveehouders.
  Alleen de rupsjes nooit genoeg en pluche klevende belangenbehartigers houden dit tegen. De varkensrechten zouden toch eens een paar tientjes duurder worden en er zouden toch wat minder varkens komen. Daar moet je toch niet aan denken als bestuurder en mega varkenshouder.

 • kalkar

  Bennie, leg dat even uit over de voersubsidie, ik begrijp dat niet.

 • WGeverink

  @Farmer4life2. Hoe houd je een fatsoenlijk inkomen? Verander om te beginnen je naam naar farmer4aslongasitmakessence. Trek je niet te veel aan van je buurman, de periferie en de artikelen over die geweldige nieuwe stallen in Boerderij.

 • Farmer4life2

  Wij hebben een stal gebouwd voor 2000 euro per box. Waar doel je op?

  Mijn vader is zelfs nog in loondienst geweest en een varkensbedrijf gehad, héél lang geleden. M.a.w. we zijn uit het niets begonnen. Juist omdat we niet achter iedereen aanliepen hebben we grote slagen kunnen maken.

  Niet raar bedoeld, maar jou beeldvorming klopt niet.

 • Oké dan

  Farmer4life2 wat is het leven toch oneerlijk. Eerst krijgen jullie een melkquotum door de strot gedouwd en jaren lang een flinke zak geld (subsidie) zodat je elk jaar lekker kan sparen, grond of melk kan kopen of een nieuwe trekker van de lopende rekening. Zonder je zorgen te hoeven maken dat je een paar jaar achter elkaar verlies hoeft te lijden. Maar ja dat voelt niet lekker die subsidie, je voelt je geen ondernemer. En die varkenshouders die breiden maar uit, luchtwasser op het dak varkensrechten kopen tot aan de nek gefinanciert anders moeten ze het bedrijf sluiten omdat ze niet aan het besluit huisvesting voldoen. En dan eindelijk mag jij ook echt ondernemer zijn al je opgepotte geld investeren in een nieuwe stal, machines en vee dan denk je het eindelijk voor elkaar te hebben zakt de melkprijs in elkaar en komt de overheid met stomme regels en ben je weer terug bij af en lijd je ook nog verlies. Ik kan je frustratie begrijpen maar ga nou niet de varkenshouderij de schuld in de schoenen schuiven je weet wel beter.

 • melkveehouder .

  @Oké dan. Sorry hoor, maar jouw reactie is wel erg simplistisch. Reageer eens inhoudelijk op de opmerkingen van Klaasvaak in plaats van op die grijs gedraaide 'subsidieplaat'. Maar omdat je er zelf over begint wil ik je even de Mc Sharry premie in herinnering brengen. De productie van varkensvlees heeft geprofiteert van de maatregelen die de prijs van granen en andere grondstoffen voor voedermiddelen doen dalen. Daarom hebben de
  hervormingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid
  van 1992 en 1999 het concurrentievermogen van de sector varkensvlees helpen versterken. En die nieuwe trekker van de lopende rekening, daar heb ik inderdaad ook van gehoord. Jaren geleden al, van een inmiddels ex-varkenshouder. Ik schrijf dit soort commentaar niet graag, maar af en toe moet het dan maar.

 • Farmer4life2

  @ oké dan
  Dat het quotum hielp een goede prijs neer te zetten kwam enkel door een hoge interventie en de daarbij horende quota.

  Buiten dat om, was er alsnog verschil in uitbetalingen tussen afnemers.... Wij hebben altijd al bij Friesland doods gezeten. Één van de betere verwerkers.

  In de varkenshouderij heeft men geïnvesteerd in productie. Dit alles moet met hoge afschrijvingen. Productie rechten kocht men eerder (begin) bijna 10x zo duur als nu.
  Een varkensstal afschrijving 10 jaar. Het verdampt te snel.

  Grond, waarde stijging 75% in waarde gestegen de afgelopen 20 jaar. De gemiddelde varkenshouder dacht er niet aan om land te kopen, dat kon niet uit. Wat, ze verkochten liever het land om een nog grotere stal te bouwen. Het grote probleem is dat vlees zich niet meer goed onderscheid.

  Tip voor je:
  Koop grond, dit jaar krijg je al €160 toeslag per ha. + 35/30 kuub mest á 20 euro + evt CCM voor de varkens.

 • Oké dan

  Kijk eens naar denemarken.

 • Farmer4life2

  Rente is laag

 • rderegt

  door al die onenigheid die ik hier lees zie ik kansen voor de overheid....

 • Bennie Stevelink

  @kalkar 15-3 13:56, wat ik bedoel met voersubsidie voor de varkenshouderij? Welnu, toen in 1958 de EEG werd opgericht kwam er een beschermde markt voor oa granen. Tegelijk werd besloten dat graanvervangers (tapioca) heffingsvrij geïmporteerd mochten worden. Door de beschermde graanmarkt was graan zo duur dat het niet rendabel was graan aan varkens te voeren. De varkenshouderij groeide in de graanlanden dan ook nauwelijks. Graan werd met exportsubsidie gedumpt op de wereldmarkt met als gevolg dat daar dumpprijzen ontstonden. Ook de graanvervangers die heffingsvrij geïmporteerd mochten worden kregen daardoor dumpprijzen. Het gevolg was dat je nergens voordeliger varkens kon fokken dan vlak achter de grote zeehavens. Tapioca kan niet in rundveevoer worden verwerkt, dus de melkveehouderij had er niets aan. Varkensboeren in Duitsland hadden er ook niets aan omdat ze te ver van de havens woonden. Alleen de Nederlandse, Deense en Belgische varkenshouders hadden er groot voordeel bij. Zonder dit voerkostenvoordeel hadden wij in Nederland vrijwel geen varkenshouderij gehad.

 • hansvanbergen

  @Bennie klinkt als een verhaal wat je vroeger op school hebt geleerd. Vreten varkens alleen tapioca dan? In een ander artikel kun je lezen hoeveel honderd duizenden tonnen zetmeel, aard stoomschillen graandistillers en andere eindelose hoeveelheden afval uit de voedselverwerkende industrie. Sinds jij van school af bent isd er, best wel veel, veranderd. De varkenshouderij is ook gegroeid doordat er in het zuiden en in het oosten grote mengvoerbedrijven waren die snapten dat je omzet kunt winnen met nieuwe klanten maar ook door je klanten te laten groeien. Van 20 biggen naar 30 biggen. Kennis kunde. Het noorden ligt ook dicht bij d ezeehavens. Waarom zijndaar geen varkens dan? Het ander punt was het ijzeren gordijn. West duitsland had voedsel nodig. Dat was een markt. des uperheffing. Men mocht geen koeien meer melken dus dan maar varkens.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.