Expertblog

7 reactieslaatste update:22 mrt 2016

'Kunstmest is uitverkocht'

De kunstmest kan de komende weken zomaar op zijn, schrijft Winfried Raijmakers. Daarvoor zijn drie schuldigen aan te wijzen: de producent, de distributeur en de boer. Niets verwijtbaars, maar wel lastig.

Niemand gelooft het, toch zou het zomaar kunnen dat uw eigen leverancier de komende tijd even zonder kunstmest komt te zitten. Knap vervelend als je net morgen wilde gaan strooien. Helemaal als het daarna weer een week aan een stuk regent. Nederland zal niet snel onderlopen, maar de klimaatverandering maakt het plannen wel lastig. Van boerenwijsheden trekt het weer zich niks meer aan.

Geen cent te veel betalen

Over planning gesproken: aankoop van grondstoffen als zaaizaad, gewasbescherming en kunstmest is natuurlijk super gemakkelijk te plannen. Toch maken we het graag moeilijk, want je zal maar een cent te veel betalen.
Natuurlijk is het beroerd dat melk- en tarweprijzen laag zijn. Toch is het verbazingwekkend dat velen enkel kijken naar kostprijs en nauwelijks naar opbrengst. Kies je een goedkopere kunstmest, dan bespaar je misschien wel €10 per 100 kilo, of misschien zelfs wel €100 per hectare. Afgezet tegen het risico op een lagere opbrengst, is dat een slechte ruil.

Goede adviseur is gewicht in goud waard

Investeringen in bodemvruchtbaarheid, inclusief bodemstructuur, betalen zich jarenlang uit. Zoek de beste mix van rotatie, groenbemesters, mest, bodemverbeteraars en de juiste soort kunstmest. O ja, en onderschat daarbij alsjeblieft de kwaliteit van het bijgeleverde advies niet: een goede adviseur is zijn gewicht in goud waard!
De verkoop van de oogst wordt gelukkig wel in detail gepland. We hebben allemaal ontdekt dat risicospreiding pure noodzaak is. Wurgcontacten om de bank tevreden te houden, aangevuld met korte, lange en middellange pools en een beetje gokken op de vrije markt met de laatste 20%.

Kleine schommelingen, groot prijseffect

Bij kunstmest echter gokt vrijwel iedereen met het grootste deel van de aankoop. Net als op de aandelenmarkt denken we allemaal slimmer te zijn dan de rest. Toch raar, als we tegelijkertijd zien dat prijsschommelingen nog nooit zo groot zijn geweest. Natuurlijk spelen olie- en graanprijzen een rol, maar de prijzen van vandaag en morgen worden bepaald door vraag en aanbod. Kleine schommelingen op de wereldmarkt kunnen grote prijseffecten teweeg brengen. Dat geldt voor vlees, melk, graan en inderdaad ook voor kunstmest.

Drie schuldigen

Er zijn drie schuldigen: de producent, de distributie en de eindgebruiker. De producent probeert simpelweg winst te maken voor zijn aandeelhouders. Gelukkig staat het vrij voor iedereen om aandelen te kopen en mee te profiteren. Helaas heeft ook de kunstmestindustrie last van de varkenscyclus.
De distributie had het gemakkelijk tot aan de crisis. Vraag en aanbod waren vaak gegarandeerd en het prijsverloop had een voorspelbaar patroon. Tegenwoordig is niets meer zeker. Prijzen kunnen in no time dalen of stijgen en klanten zijn minder trouw dan vroeger.
Volgens de boeren is hen, zoals gewoonlijk, niets te verwijten. Misschien hebben jullie gelijk, maar jullie maken het de distributie en daarmee jezelf wel erg lastig.

Mijn advies

Als medewerker van Yara kan ik natuurlijk geen koopadvies geven. Sterker nog: al zou ik het willen, ik weet het ook niet! Wie het wel denkt te weten moet heel snel gaan speculeren en is morgen miljonair ...  of niet. Jan met de pet kan dat risico niet lopen en doet dus beter aan risicospreiding.
Dan voorkom je meteen dat je leverancier blijkt te zijn uitverkocht en kun je die kunstmest kopen die het beste past bij jouw behoefte. Uiteindelijk verdien je daar het meeste aan!

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als straks blijkt dat de kunstmestjongens aan kartelvorming deden/doen moet hij niet janken. De prijzen van kunstmest dalen niet genoeg in vergelijking met de olieprijzen. Natuurlijk wachten de boeren dan met kopen. Ook de overheid helpt indirect de kas-producenten omdat kas minder stikstofverliezen geeft dan andere km-soorten. Boeren zijn zo eigenlijk verplicht tot het kopen van kas. De kas-producenten zijn zo de baas in de markt en denken dat ze hun gewicht in goud waard zijn.

 • el

  Olie en gas zijn sinds het hoogte punt flink gezakt, kunstmest veel minder.Is daar een verklaring voor?

 • info36

  Na het lezen van zulke onzin zou je zo willen omschakelen naar biologisch.

 • Schaap1975

  Ik heb echt werkelijk nog nooit zo'n kletsverhaal gelezen.
  Denk je nu echt dat je als Yara de baas bent in de kunstmest, dit kun je wel proberen alleen jammer voor jullie dat er ook steeds meer vervangers van kas komen. Daarnaast komen er ook steeds meer ondernemers welke een keer nadenken dat de kunstmest veel te duur is tov de grondstofprijzen van Kas.
  En dat is de reden dat ze nu wachten met kopen.

 • Hr19

  In principe heeft deze man wel een punt, met zijn argument dat de veehouders toch een keer moeten kopen. Je hebt gewoon kunstmest nodig. Het ligt denk ik ook aan de financiële positie van melkveehouders. Alleen dat advies van deze man en dat de boeren geen cent teveel willen betalen is onzin. zelf probeert hij ook zo goedkoop mogelijk in te kopen.

 • Hr19

  In vind dit artikel ook niet thuishoren op de boerderijsite. Laat Yara maar ergens anders reclame maken en deze adviseur(verkoper)niet zo onnozel lullen om een stukje papier vol te krijgen.

 • deB.


  Wat een vooringenomen zwetsverhaal!!! ziekelijk

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.