Commentaar

5821 x bekeken 14 reacties

'Krom fosfaatrecht'

Fosfaatrechtensysteem zet in op krimp, maar ontziet de veroorzakers.

Meer dan een half jaar geleden maakte de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekend dat er een systeem van verhandelbare fosfaatrechten voor melkvee ingevoerd zou worden. Met de voetnoot dat ‘anticiperend gedrag’ niet zou worden beloond.

Nu zijn dan de langverwachte spelregels bekend. Althans, voor een groot deel. Helder is dat de fosfaatrechten op 1 januari 2017 worden ingevoerd. En dat het aantal fosfaatrechten wordt bepaald op basis van aantallen melkvee op peildatum 2 juli 2015. Helaas kon het hier niet bij blijven.

Overschrijding fosfaatplafond

De recente groeispurt van de melkveesector heeft tot een forse overschrijding van het nationale fosfaatplafond geleid. Om dat weer recht te trekken worden de fosfaatrechten telkens met 10 procent afgeroomd zodra deze worden verhandeld. Na het eerste half jaar handel in fosfaatrechten wordt dan bekeken hoeveel de melkveehouderij ook nog generiek moet korten. En hier sluipen de onzekerheden er weer in. Die generieke korting zal ergens tussen 4 en 8 procent liggen, verwacht staatssecretaris Martijn van Dam. Dus zeker tot 1 juli 2017 moeten veehouders maar weer afwachten hoe dit voor hen individueel uitpakt.

Efficiënter fosfaatgebruik

Positief is dat melkveehouders zo tot 2018 de tijd krijgen om ‘via natuurlijk verloop’ de fosfaatproductie in overeenstemming te brengen met de hoeveelheid rechten waarover zij na afroming beschikken. En het systeem laat ook nog ruimte over voor groei op bedrijfsniveau door bijvoorbeeld efficiënter fosfaatgebruik.

Nog een grote onzekerheid is hoe de fosfaatrechten financieel zullen uitpakken. Veehouders werden op papier armer toen de melkquotering werd afgeschaft. Nu worden stoppers weer rijker door het toekennen van fosfaatrechten. Hoe dan ook zal de kostprijs van melk gaan stijgen. En dat is een zorgelijk vooruitzicht in de gure, vrije wereldmelkmarkt.

Laatste reacties

 • John*

  daarom zullen de fosfaatrechten echt niet die 5000 euro gaan kosten maar vergelijkbaar met wat nu voor varkens en kippen fosfaat betaald wordt. Tegenover melkquotum stond marktbescherming. nu krijg je het recht om een koe te houden met bijbehorend wisselende marktprijzen.

 • brutus71

  Op ons bedrijf komt de peildatum wel heel slecht uit, ik had op 2 juli wel 10% minder koeien dan ik de laatste jaren had,
  ik heb de overschreiding fosfaat plafond niet veroorzaakt maar moet in 2017 al 10% terug en dan in 2018 wordt ik nogmaals afgeroomd.
  Ik wordt bij dit voorstel beroofd van fosfaatrechten ten gunste van de snelle groeiers.

 • Zuperboer

  Geert,
  Hoe gaan we voorkomen dat er loze ruimte in het systeem onstaat? M.a.w. de hele EU is vrij om melk te produceren. Worden wij voor onze produktieruimte nu afhankelijk van de grillen van een STAS of enkele hippe jongens in maatpakken die op EZ zetelen. Komt er een goed controlesysteem dat het hele plan opheft zo snel als dit maar mogelijk of noodzakeljk is of wordt het de vierde of vijfde wetslaag die over ons inkomen wordt gelegd. Aangezien elke maatregel weer 5% extra inefficientie veroorzaakt, bv. gedwongen minder mais, gedwongen grondverwerving, gedwongen 3e gewas, enz. enz. allemaal keuzes die niet op bedrijfsniveau gedaan zjin omdat de ondernemer dit voor zijn bedrijf en bedrijfsuitrusting het meest passend vindt, geldt: (0,95x0,95x0,95x0,95x0,95=0,77%). Graag jullie kritische blik in deze want mij bekruipt de angst dat we weer met een volgende administratief gedrocht zijn opgezadeld. Van de politiek in NL zijn we helaas niets te wachten aangezien PVV en PvdD met non-discussies het politieke debat tot de eerstvolgende verkiezingen lamleggen.

 • Hr19

  Wat doen we toch weer moeilijk mensen. Volgens Sharon Dijksma moesten de rechten zo snel mogelijk ingevoerd worden om de derogatie niet te verliezen. Als er nu pas in 2018 rechten in werking in werking treden, krijgen we ook geen derogatie omdat we niet aan de voorwaarden voldoen.
  Doorgestoken kaart van de staatssecretaris!

 • Trot

  He John snap ook wel dat een fosfaat recht geen 5000 euro gaat kosten want een recht is een kg koe fosfaat is ongeveer 40 kg dat wordt dan 2 ton doet iets minder ook

 • Peerke1

  BV Holland het braafste jongetje van de klas. LTO riep als hardste dat de melkquotering weg moest. Geld dat wegvloeide naar de stoppers. Helaas is de BV Holland nu als de braafste het slechtste af in heel Europa.

 • massan

  De huidige derogatie loopt nog tot en met 2017 en de onderhandelingen komen naar verwachting eind dit jaar op gang.
  Van Dam zal dan gaan onderhandelen om het fosfaatplafond op te heffen of anders om de fosfaatproductie te corrigeren voor de verwerkte/geëxporteerde mest.
  Wat als het lukt om dit geregeld te krijgen? Gaan we de fosfaatrechten dan weer afschaffen?

 • geen boer

  aangezien de sector inmiddels afdoende heeft getoond dat we niet zelfregulerend kunnen optreden, gaan we nooit van de fosfaatrechten af geraken. Netto resultaat is dat er waarde van grond naar rechten gaat. De marges zijn m.i. onvoldoende voor waarde-creatie bovenop de huidige grondprijs, het totaal gaat eerder zakken.

 • Eind van t jaar maakt niemand zich meer druk over fosfaatrechten maar over melkprijs,mestafzet en overlevingsstrategie

 • alco1

  Als men verdwaald raakt is het het beste om de weg terug te zoeken.
  Zo is het ook met de instelling van de fosfaatrechten.
  Het zal zo'n enorm steekspel worden wat alleen maar verliezers zal opleveren, behalve voor de stoppers. Voor de sector is het beste om het hele plan maar af te schieten.
  Het is te zot voor woorden ons laten te chanteren door derogatie.
  Het is een totaal iets anders voor verschillende bedrijven.
  Hoe kan dat juridisch verantwoordt worden?

 • haj146

  Idd Alco1. Pure chantage met die derogatie. Dat is een voorwaarde voor de nitraatrichtlijn. Helaas is links op stoom om de agrarische sector financieel uit te roken. Over n paar jaar een derde wereld land hier. Komen de oost Europeanen voor ins collecteren..

 • JONAS MTS

  Aan het begin van de superheffing hadden we (1985) 2.362.000 koeien, in 2014 nog 1.572.000 koeien, een fosfaat probleem door het grote aantal melkkoeien in Nederland? We worden met zijn allen gek gemaakt.
  Dit beleid koesteren? We zijn zeer benieuwd naar de uitwerking, volgens mij "ontzettend veel knelgevallen"!
  Loesje: het was zo donker,
  dat ik overal lichtpuntjes zag .........

 • alco1

  @Loesje. Zoals ik onze belangenbehartigers ken zie ik zelfs geen lichtpuntjes.

 • wmeulemanjr1

  LTO staat erachter, die er niet achter staan en dus niet hebben kunnen ondertekenen,
  dan ben je erbij weggelopen blijkbaar

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.