Commentaar

Bezwaar tegen WOZ-waarde

De onroerende zaak belasting (ozb) is een belangrijke inkomstenbron voor gemeentes. Het is hen gegund. Gemeentes doen veel goeds en dat moet ergens van betaald worden. Toch wringt er iets.

De belasting die je betaalt, is afhankelijk van de waarde van je onroerend goed. Maar dan komen de vraagtekens. Voor burgerwoningen is het al lastig om de marktwaarde vast te stellen, bij agrarische bedrijven wordt dat nog veel moeilijker. Want daarvan worden veel minder verkocht. Er is weinig representatief vergelijkingsmateriaal. Hoeveel is een bedrijf waard? Hoe bepaal je dat? Wat is een redelijke belasting? Is het wel terecht als noodlijdende, onverkoopbare bedrijven toch aangeslagen worden?

NVV roept op tot bezwaar maken

Gemeentes hebben een speciale agrarische taxatiewijzer. Maar daar zijn klachten over. Vooral in de varkenshouderij leeft het idee dat de waarde van de bedrijven te hoog wordt ingeschat, nu het zo slecht gaat in deze branche. Varkenshoudersvakbond NVV roept de leden zelfs op om allemaal bezwaar te maken. Ze heeft daarvoor een voorbeeld-bezwaarbrief beschikbaar. Een prima actie.

Systeem is gedrocht voor bedrijven

De ozb-belasting op basis van een schatting van de marktwaarde is een gedrocht. Voor burgerwoningen is het systeem misschien werkbaar, maar voor bedrijven in een sterk fluctuerende markt niet. Gemeenten kunnen maar beter op zoek naar een andere inkomstenbron.

Of registreer je om te kunnen reageren.