Commentaar

1248 x bekeken 1 reactie

'Belangenbehartigers moeten keuzes maken'

De milieugebruiksruimte voor de veehouderij is op. De maatschappelijke druk neemt toe. Organisaties moeten keuzes maken en deze helder uitleggen.

Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, houdt de optie open om fosfaat van varkens, pluimvee en koeien onderling uit te wisselen. Let wel; hij zegt niet dat het gebeurt. Hij treft een voorziening. Als het ooit wenselijk wordt om de rechten uitwisselbaar te maken, kan dit zonder een ingewikkelde en tijdrovende wetswijziging.

Bal ligt nu bij Vitale Varkenshouderij

Voor nu legt hij de bal bij de varkenshouderij. De sector werkt via het traject Vitale Varkenshouderij aan een toekomstplan. Van Dam wacht dit uitgewerkte plan af. Uri Rosenthal trekt dit traject. Dat plan moet er begin april liggen. De vraag is of dit reëel is. POV Varkenshouderij schrapte de ledenvergadering omdat de organisatie meer tijd nodig heeft.
Over die ontschotting laten LTO Varkenshouderij en vakbond NVV op voorhand geen misverstand bestaan. Zij zijn faliekant tegen. Uitwisseling maakt geen deel uit van het plan Vitale Varkenshouderij. Veel blijvers in de sector juichen dit toe. De wijkers zijn echter voorstander. Al zou het maar tijdelijk zijn, koeienboeren zouden in hun expansiedrift méér voor fosfaat willen betalen. De sanering zou warmer zijn.

Sectoren zijn intern én onderling verdeeld

Het is illustratief voor de spagaat waarin belangenbehartigers moeten werken. De sectoren zijn intern verdeeld, maar ook onderling. Probeer dan maar eens met één stem naar Van Dam te gaan. Zo is LTO-melkveevoorman Kees Romijn wél voor optrekken van de schotten. Tijdelijk weliswaar, om 'een negatief effect voor de blijvers in de varkenshouderij te voorkomen'. Ook de melkveehoudersvakbond NMV is voor; pluimveeorganisatie NOP tegen.

Milieugebruiksruimte is simpelweg op

Het is realiteit. De veehouderij zal er mee moeten leren omgaan. De milieugebruiksruimte is simpelweg op. Als iemand meer wil, gaat dit direct ten koste van de ander. De maatschappelijke druk om binnen de grenzen te blijven, neemt ook toe. Organisaties moeten keuzes maken en deze helder uitleggen. Hoe hard misschien ook. Transparantie is hierin belangrijk. Intern naar de leden, maar zeker ook naar buiten.

Eén reactie

 • alco1

  Transparantie is er genoeg. Het is allemaal zeer duidelijk.
  Echter wordt de één bevoordeeld en de ander benadeeld.
  Het is net als in de opvoeding van de kinderen.
  Als één kind meer krijgt als een ander, dan krijg je mot.
  Nederland is totaal over regelt.
  Dat is de clou.
  Varkensrechten werken ook niet voor de varkens prijzen, zo zal fosfaatrecht ook niets aan de melkprijs veranderen.
  En mest ruimte is wel op een andere manier geregeld.
  Dus weg met al die rechten, want daar komen alleen maar problemen van. Zowel in ons land, alsook in de concurrentie met het buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.