Redactieblog

4642 x bekeken 7 reacties

'Wat wil Van Dam eigenlijk met Nijpels?'

Oud-minister, oud-parlementariër, oud-commissaris van de koningin en oud-burgemeester Ed Nijpels gaat in opdracht van staatssecretaris Martijn van Dam een commissie leiden die zich buigt over de toekomst van de veehouderij. Wat kan die commissie nog bedenken?

"Wéér een commissie!?", verzuchtte beleidsmedewerker Sijas Akkerman van Natuur en Milieu, toen hij hoorde dat staatssecretaris Martijn van Dam een commissie-Nijpels had ingesteld, die zich moet buigen over de toekomst van de veehouderij. Zijn reactie was nog mild, vergeleken bij die van LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Die was danig in de wiek geschoten en verrast, nadat de staatssecretaris een commissie instelde 'over ons en zonder ons'. Niemand wist van de instelling van de commissie.

'Verdere verduurzaming van veehouderij'

Wat moet deze commissie nu toevoegen aan de kennis die er al is? De staatssecretaris stelt dat verschillende initiatieven, concepten en rapporten een goede basis bieden om verdere stappen te nemen. "Specifiek gaat het om het verbeteren van de economische perspectieven, verdere verduurzaming en versterking van het maatschappelijk draagvlak", aldus Van Dam die eraan toevoegt dat hij de opdracht heeft gegeven om met concrete voorstellen voor acties en maatregelen te komen die bijdragen aan een 'verdere verduurzaming van de intensieve veehouderij in ecologisch, sociaal en economisch opzicht'.

Verborgen agenda?

Was dat niet wat andere commissies ook al doen (Rosenthal, Veerman) of hebben gedaan (Wijffels, Alders, Van Doorn)? Zou een commissie van goed geïnformeerde buitenstaanders met ideeën kunnen komen die we nog niet kennen? Niemand die daarop rekent. Al die verbazing en irritatie bij elkaar roept de vraag op of er wellicht een verborgen agenda is. Is er een politiek probleem dat de staatssecretaris vooruit wil schuiven door de instelling van deze commissie? Niemand kan het bedenken. Zou deze commissie nog wat losse einden moeten oplossen, die overblijven na de discussie over de fosfaatrechten? Niemand die het zich kan voorstellen.

In elk geval is de instelling van de commissie met alle vragen daaromheen voor CDA'er Jaco Geurts reden om meteen een debat aan te vragen. Hij fronst zijn wenkbrauwen bij de aanstelling van voorzitter Ed Nijpels. Dat was toch de man die ervoor pleitte de agrarische productie in dit land flink terug te brengen? Dit tweette hij direct na de instelling van de commissie, om er even later nog een sneer over commissielid Felix Rottenberg aan toe te voegen: "Als die 's ochtends bij een melkveehouder is geweest, denkt hij 's avonds dat hij kan melken."

Onbetreden paden en onorthodoxe oplossingen

Opvallende verschijning in de commissie-Nijpels is Joszi Smeets van de Youth Food Movement, een club van frisse, jonge denkers en doeners die niet bang zijn onbetreden paden te bewandelen en onorthodoxe oplossingen te zoeken. Als er al nieuwe oplossingen zullen worden aangedragen door de commissie Nijpels, dan moeten ze vooral van haar komen.

Ondertussen gaat het in de sector over iets heel anders: wat gebeurt er met de fosfaatrechten? Laat de staatssecretaris daar eens duidelijkheid over geven.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  t Wordt tijd dat er vanuit de sector, sectorbreed, dus uit alle sectoren wordt aangegeven dat de spelletjes van van Dam (Eurlings 2) niet meer geaccepteerdt worden en dat het vanaf nu menens wordt. Gedegen,dus wetenschappelijk onderbouwd, beleid maken of met onmiddellijke ingang terugtreden. t Lijkt er op dat deze kroonprins te licht voor zijn taken is gebleken. t Hele mestbeleid is de sector al jarenlang door de strot geduwd en berust evenals de ammoniakdwalingen niet op wetenschappelijke grondslag. t Is nu tijd voor revolutionaire ontwikkelingen, dus passende bemestingsniveau's en niet voor gesponsorde Linkse theekransjes olv beroepsbestuurder Nijpels.

 • veldzicht

  Door in de commissie te zitten zijn ze weer even onder de pannen met een leuk goed betaald baantje,de belasting betaler zal er weer krom voor liggen en zo gaat ons land (en de landbouw) naar de kl...te met een veel te groot leger nutteloze ambtenaren..

 • Gerard Groot Koerkamp

  Gewoon een referendum aanvragen,weg met die commissie.Kunnen we misschien ook nog wel subsidie voor krijgen.

 • hylkema.l

  Nijpels en Rottenberg staan er bekend om graag in commissies te zitten waar ze een hoge financieële vergoeding voor krijgen, en geen risico lopen. Totaal overbodig.

 • info36

  Nijpels was toch ook voor het onder water zetten van polders? Beloofd weinig goeds.

 • polsbroek

  Maak Nijpels penningmeester dan gaan we weer de bietenbrug op

 • AtzeB

  Het word bijna eens tijd om actie te ondernemen!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.