Commentaar

6 reacties

Veeteeltcommissie lijkt dekmantel

Zelfs voor kopstukken in de landbouw als LTO-voorzitter Albert Jan Maat en NVV-voorzitter Ingrid Jansen kwam het als een complete verrassing: de speciale 'veehouderijcommissie' van staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam.

De commissie heeft als opdracht met concrete maatregelen te komen om de Nederlandse veehouderij te verduurzamen, het imago te verbeteren en tegelijk het rendement te verhogen. Een welbekende wensenlijst, waar menig werkgroep en commissie (onder andere commissie-Van Doorn) - met deskundigen en visionairs uit de sector - hun tanden al eens in hebben gezet én stukgebeten.

Duurzaam, diervriendelijk en rendabel boeren gaan in de praktijk moeizaam samen in de liberaliserende markten. De varkenshouderij doet daar nu een poging toe in het traject Vitale Varkenshouderij.

Nut en samenstelling commissie

Wat kan een commissie veeteelt hier nog aan toevoegen? Een commissie met een VVD-lobbyist (Ed Nijpels) en PvdA-coryfee (Felix Rottenberg), een voorzitter van een jongerenbeweging (Joszi Smeets) en een bankdirecteur (Ruud Huirne). Terecht dat de verontwaardiging in de sector groot is over zowel het nut als de samenstelling van de commissie, zonder afgevaardigden uit de agribusiness en boerenvoorlopers.

Heeft Van Dam ander doel?

Het is zo'n merkwaardige oprisping uit de krochten van de Haagse politiek, dat het de suggestie wekt dat Van Dam wellicht een ander doel heeft. Wil hij de intensieve veehouderij veel harder aanpakken, dan kan je inderdaad de sector er maar beter buiten laten.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Van Dam kan best over enkele jaren een goede staatssecretaris genoemd worden. Gewoon na hem nog een veel slechtere benoemen.

 • Zuperboer

  Zondag bij WNL mocht Huub Stapel oreren dat de nederlandse veestapel met miljoenen in stallen worden gepropt en volgestopt met hormonen en antibiotica in de supermarkten terechtkomen. van Dam zat erbij en deed niet eens een poging, bijvoorbeeld door hem te vragen e.e.a. te bewijzen. Niets. En dat moet ons vertegenwoordigen. van Dam is het begin van de hele opzet van links, gewoon een vazal die het linkse beleid als een paard van Troye in het centrum van de macht moet geleiden. Snel opruimen dit Rutte II, de uitverkoop van de kroonjuwelen is begonnen.

 • veldzicht

  @ Zuperboer, ben het met je eens ,snel opruimen dit kabinet
  maar wat krijg je er voor in de plaats? Zelfs de PVV was er voor om het kalf bij de koe te laten , net zulke mee lopers als de rest die niks geven om landbouw ondanks de mooie
  praatjes. Alleen als CDA en SGP een meerderheid krijgen zal het beter worden maar geloof niet dat dat er in zit.

 • fietskip

  oplossing: burgelijke ongehoorzaamheid of knalharde actie?

 • Martin Oldenhof

  Die Huub Stapel is wel een echte acteur, je kunt wel lachen om zijn uitdrukkingen. Maar Martijn van Dam verteld wel een helder verhaal en benadrukt nog eens dat de winkelprijzen niet meegaan met de prijs die de veehouder krijgt. Link vanaf ong. min 7:http://www.omroepwnl.nl/video/detail/WNL-Op-Zondag-21-februari__POW_03054601

 • DJ-D

  Als het imago beter was zou er dan wel een hoger rendement zijn? Van een goed imago alleen kun je niet eten, zou een bankman zeggen. Maar het probleem is de verkeerde beeldvorming die bewust wordt gecreeerd door de anti's en populisten. Die media en veel geld in handen hebben.

  Maatregelen om meer te verduurzamen? Juist minder verduurzamen (idioot woord) kan een oplossing zijn. Kwestie van op kostprijs kunnen concurreren.

  Doel van van Dam is de pvda redden en daarmee zijn baan. VVD moet zich meer met beleid bemoeien. Zij zitten ook in kabinet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.