Expertblog

4332 x bekeken 5 reacties

Om tafel met de Russen: versoepeling handelsboycot

De Russische president Vladimir Poetin ontving afgelopen week de Beierse minister-president en CSU-partijleider Horst Seehofer en voormalig minister-president Edmund Stoiber. Samen spraken ze over de mogelijkheden tot versoepeling van de Russische handelsboycot.

Versoepeling die dringend nodig is, omdat steeds meer boeren en tuinders de gevolgen van de boycot ondervinden.

In de Landbouwcommissie van het Europees Parlement heb ik al vaak aangedrongen op voortzetting van de dialoog om het vertrouwen tussen de EU en de Russen te herstellen. Dat vertrouwen werd flink beschadigd door het conflict in Oekraïne en de daaropvolgende sancties. Alleen door middel van diplomatie, kunnen die sancties worden afgebouwd. Ik steun Stoiber en Seehofer dan ook volledig in hun aanpak.

'Ingrijpen Europese Commissie zet nauwelijks zoden aan de dijk'

Keer op keer wordt pijnlijk duidelijk dat het ingrijpen van de Europese Commissie in reactie op de Russische boycot nauwelijks zoden aan de dijk zet. Zo heeft de zoektocht van de Commissie naar nieuwe markten nog niet het gewenste resultaat gehad, vanwege de verslechterende economische omstandigheden in de opkomende landen.

Ook de regeling voor private opslag, die eind januari werd gesloten met bijna 90.000 ton varkensvlees, heeft de situatie niet verbeterd. Integendeel: over vier tot vijf maanden, wanneer de opgeslagen producten alsnog op de markt worden gebracht, dreigt de varkensprijs verder omlaag te gaan. Die prijs is met een notering van net onder de €1,30 nu al dramatisch laag.

'Handel tussen VS en Rusland gaat gewoon door'

Er zijn meer sectoren die zwaar worden getroffen door de Russische boycot. Zo vernietigen de Russen met bulldozers op grote schaal Europese landbouwproducten die sinds de invoering van de boycot verboden zijn door het Kremlin. Zo werd er tot afgelopen zomer al 27 ton kaas, 114 ton varkensvlees, 73 ton perziken, 40 ton tomaten en 100 kilo appels vernietigd. Daarnaast is een onbekende hoeveelheid Nederlandse bloemen verbrand.

Tegelijkertijd gaat de handel tussen de Verenigde Staten, onze traditionele bondgenoot, en Rusland gewoon door. En dat terwijl ook de Amerikanen sancties hebben afgekondigd tegen de Russen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes stelde een lichte stijging in de handel tussen de VS en Rusland vast over 2014 en slechts een lichte daling over 2015, wat overigens vooral een gevolg bleek te zijn van de dalende olie- en gasprijzen. Hierdoor dreigt Europa achterop te raken.

'Streven naar opheffing van schadelijke handelssancties'

De EU moet streven naar opheffing van de schadelijke handelssancties. De land- en tuinbouwsector wordt nu al anderhalf jaar in de volledige breedte geraakt door een politiek conflict waar het geen schuld aan heeft. Daarom sta ik als CDA-Europarlementariër volledig achter de benadering van onze zusterpartijen CDU en CSU.

Bij de onderhandelingen met de Russen mag de soevereiniteit van Oekraïne niet worden vergeten, maar een doodsteek voor onze boeren en tuinders als gevolg van een politiek conflict moet worden voorkomen.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Ik hoop dat de schrijfster zich wel bewust is van de achtergronden, die Poetin drijven om te doen wat hij doet. Zijn laatste acties in Syrie zijn voor ons schadelijker dan we denken. Wie vangt de door zijn bombardementen veroorzaakte vluchtelingenstroom op? Rusland niet dat mag West Europpa doen met alle daarbij horende sociale en economische ontwrichting. Net wat Poetin voor ogen heeft een ontwrichte buur, die zijn handen vol heeft aan de vrede in eigen land, kan hij zijn lang gekoesterde wens "De grenzen van de oude Sovjet Republiek zoveel mogelijk herstellen" laten uitkomen. Hij zal beginnen met Oekraine, Moldavie en daarna richting Oostzee. Kaliningrad zal moeten worden ontsloten via autowegen en zonder passage van grensposten. Enkele Midden Europese landen (lid EU) zijn niet te beroert om hem politiek te steunen al was het maar om niet te hoeven delen in de vluchtelingenstroom.

 • farmerbn

  Europa heeft vroeger veel voordeel gehad aan het ijzeren gordijn. De Russen hielden iedereen tegen zonder dat het Europa één cent kostte. Nu dat gordijn weg is waren de Europeanen eerst blij maar nu niet meer. Nu moeten we zelf een muur bouwen en een vermogen aan de Turken geven. Europa is niet goed in politiek bedrijven en kan daar beter mee stoppen.

 • agratax(1)

  @farmerbn. Het Europa probleem is; "Er is geen Europa op politek gebied". We hebben de grenzen geslecht om Handel te drijven en daarmee zijn veel nieuwe problemen op ons afgekomen. Open grenzen en vrij verkeer van mensen en goederen zonder flankerend sociaal of economisch beleid. We zien waar dit toe leidt. Grote stromen arbeidsmigranten, met in West Europa grote aantallen werkelozen tot gevolg. Zelfs de buitengrenzen van Europa wensen we niet fatsoenlijk af te sluiten, om zo ongenode gasten buiten te sluiten (het doel van grenzen). Niets van dat alles, want het zou de handel kunnen schaden. De handel waar de handelaren rijk van worden en de burgers niet meer werk laat staan geld door krijgen.

 • ed12345

  Het is en blijft riskant om een land met totaal andere en vaak tegenovergestelde politieke ambities ,als belangrijkste afnemer of leverancier (gas)te hebben

 • .gast

  De EU is falliet, er zijn geen grenzen die gerestpecteerd worden. Niemand wil betalen alleen maar plukken uit de Brusselse ruif. Snel opdoeken en ieder land zijn eigen broek ophouden en het liefste niet achter de US politiek aanlopen. Wijzen naar Putin terwijl NL zelf toestemt in meebombarderen in Syrie. Elke bom van wie ook maakt alles kapot, levens, een land. Alleen de USA verdient er grof geld aan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.