Commentaar

2 reacties

Inktzwarte dag varkenshouderij

Het bericht komt als een donderslag bij heldere hemel: Slachthuis Nijmegen en Vleeshandel Hilckmann Nijmegen sluiten hun deuren. Het familiebedrijf slacht vrijdag de laatste varkens.

Het bedrijf is niet failliet, maar koerste zonder ingrijpen wel die richting op. Volgens ingewijden verloor Hilckmann circa €8 per varken. Met 20.000 slachtingen per week gaat het dan hard. Zo'n 250 mensen moeten uitkijken naar ander werk.

Plannen voor bouw van moderne slachterij

Hilckmann had nog wel zulke grootse plannen. In Haps zou een moderne slachterij worden gebouwd; klaar voor de toekomst. De financiering van €42 miljoen was rond op voorwaarde dat het bedrijf ook 'China-waardig' zou zijn. Die voorwaarde bleek een struikelblok. Hilckmann krijgt om onduidelijke reden vanuit Peking geen exportvergunning.

Wat overblijft is een gat in de varkensmarkt van 20.000 varkens, ofwel 7% van het totaalaantal varkensslachtingen.

Belabberde varkensmarkt

De varkensmarkt is al beroerd, met een dramatisch €1,26 per kilo begin deze week. Andere slachterijen zitten niet op extra varkens te wachten. De sluiting in Nijmegen helpt de prijsvorming niet. In die zin is vrijdag een inktzwarte dag voor de varkenshouderij.

Tijd voor stappen

De druk en noodzaak om te herstructureren neemt toe. In het traject Vitale Varkenshouderij is daarvoor een podium gecreëerd. Het wordt tijd voor stappen. Heel veel tijd is er niet meer.

Laatste reacties

  • pinkeltje

    De olie zou onbetaalbaar worden omdat we steeds meer gebruiken en het steeds moeilijker wordt om te produceren en de mensheid zou voor een gigantische uitdaging staan om aan het eten te blijven. Steeds minder landbouwgrond, noodzaak om ook voor zilte grond aangepaste gewassen te kweken en allemaal vegetariër worden om de mensheid voor de hongerdood te behoeden. Vervolgens staat de economie onder druk omdat er overal teveel van is en is er volgens allerlei vermeende deskundigen weinig uitzicht op een snel herstel? Wie houdt wie voor de gek?

  • drikhend

    Best pinkeltje De grote lui die de centen van anderen beheren en er zelf rijker van willen worden .En dan denk ik aan uw bank ,verzekering,grote coöperaties enz. Hier is de bedrijfsleiding zelf ook werknemer . En zal eigenbelang boven belang bedrijf , klant ,lid enz. gaan . Zij spelen een spel om eigenbelang voorop te hebben . Van voedsel is er wereld wijd niets te veel . Het is meer een distributie probleem . Of men wil niet dat mensen met honger te eten krijgen . Dit kan door oorlogen enz. zijn . Maar ook door overheden geschapen worden door waanzinnige regels en wetten . Of het kan een geld probleem zijn . Beide moeten met nuchter verstand op te lossen zijn . Maar zolang er mensen zijn die geld verdienen aan het instant houden van overschot hier en een te kort elders zal dit zo blijven . En de politiek hoeft men niet op te rekenen want deze denken ook alleen aan eigenbelang . Waar een wil is een weg . maar de weg is er wel maar de wil om zaken op te lossen is er niet . Want dat brengt hun niets op .

Of registreer je om te kunnen reageren.